Biserica Adormirea Maicii Domnului - Brasovul Vechi

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Brasovul Vechi Mareste imaginea.

Biserica Adormirea Maicii Domnului este o biserica ortodoxa din Brasov. Aceasta este binecunoscuta si sub denumirea de "Biserica Ortodoxa Brasovul Vechi". Aceasta sfanta biserica aduna in sanul ei multime de credinciosi, fiind astfel o parohie vie si calda, unde toti isi gasesc odihna. Biserica Brasovul Vechi, alaturi de Biserica Sfanta Treime din Cetate, de Biserica Sfantul Nicolae din Schei si de Biserica Sfanta Treime de pe Tocile, constituie un alt puternic centru duhovnicesc, la poalele Tampei.

Biserica Adormirea Maicii Domnului "Brasovul Vechi" - scurt istoric

Pana in veacul al XVIII-lea, locuitorii cartierului zis "Brasovul Vechi", populat cu locuitori proveniti din sate ale Tarii Barsei, frecventau Biserica Sfantul Nicolae din Scheii Brasovului, nevoiti sa strabata cativa kilometri pentru a participa la sfintele slujbe.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Brasovul Vechi

Incepand cu data de 7 martie 1782, dupa decretul lui Iosif al II-lea (4 iulie 1781), romanii brasoveni emit mai multe memorii autoritatilor locale si vieneze, prin care cer aprobarea pentru ridicarea unui edificiu religios. Bogatul negustor brasovean Stefan Necula, venit de la Ioanina, se obliga fata de magistrat ca va suportata cheltuiala constructiei. Ca urmare, in octombrie 1782 se aproba doar ridicarea unei capele si a unui cimitir imprejmuitor, "langa Cazarme", intrucat in zona exista o unitate militara.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Brasovul Vechi     Biserica Adormirea Maicii Domnului - Brasovul Vechi

In anul urmator, in data de 11 mai 1783, Biserica din Brasovul Vechi este ridicata, fiind sfintita de episcopul Ghedeon Nichitici si din acelasi an strada primeste numele "Strada Bisericii Romane". Numele strazii se va pastra pana in anul 1965, cand strada a primit numele de "Strada Operetei", revenindu-se la vechea denumire abia dupa Revolutia din 1989.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Brasovul Vechi     Biserica Adormirea Maicii Domnului - Brasovul Vechi

Biserica este construita din caramida si piatra, in stil baroc, in forma de trefla, cu absida altarului si doua abside laterale, poligonale in exterior si semicirculare in interior. Absidelor le corespund niste calote, despartite de traveea centrala prin arcuri-dublouri. Naosul este boltit, incrustat cu sase ogive triunghiulare, cu baze laterale. In fata altarului, sprijinita pe arcurile dublourilor se afla o turla, sub acoperis, fara ferestre. In partea de vest a naosului este un podisor pentru cor, la inceput din lemn, iar din 1928 din beton.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Brasovul Vechi

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Brasov este intregita cu un pridvor, boltit cu arcade, ce initial fusese deschis. Deasupra pridvorului este turnul clopotnita, patrat, din caramida si piatra cu timpane laterale, initial fiind acoperit cu tigla, iar din 1928 cu tabla de arama. Acoperisul este in forma de sa, realizat cu tigla sozi. Intre anii 1783 si 1790 a fost pictata de fratii Ioan, Alexandru, Nicolae si Vasile Grecu din Sasaus, in fresca, dar pe parcurs s-a deteriorat, pastrandu-se doar un fragment in altar: Sfintii Chiril si Atanasie, precum si Sfanta Mahrama.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Brasovul Vechi

In anul 1928 turnul Bisericii a fost lovit de trasnet, fiind refacut ulterior in forma de azi. Intre anii 1946-1949 biserica este repictata, tot in fresca de Iosif Vasu, cunoscutul pictor al mai multor biserici din Tara Barsei si Fagarasului. Si aceasta pictura avea sa fie partial distrusa prin incendiul din 1977, ramanand doar imaginile din tinda bisericii: Izgonirea din Rai si Arhanghelul Mihail.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Brasovul Vechi

In data de 24 aprilie 1977, in urma incendiului amintit, iconostasul a fost distrus in mare parte, fiind refacut ulterior in lemn, pe care sunt aplicate niste arabescuri in 1980,  la atelierele Patriarhiei, si tot atunci pictorul Bancila Dumitru restaureaza pictura distrusa in urma incendiului amintit.

Primul slujitor al Bisericii a fost Bucur Cretu (1783-1792), fost si protopop al Brasovului (la 98 ani pentru doi ani), decedat la minunata varsta de 100 ani. I-au urmat la altar preotii: Nicolae Rusan (1792-1816), Nicolae Popovici (1816-1817), Petru Gherman (1824-1837), Ioan Petric (1838-1839), Iacob Balcas (1840-1854), Ioan Dumbrava (1840-1896), Gheorghe Persinariu (1856-1861), Iosif Maximilian (1896-1922), Petru Debu (1910-1942), Aurel Nistor (1942-1952), Ioan Comsa (1943-1994), Alexandru Popa (1952-1974), Ioan Zabava (1974-1989).

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Brasovul Vechi

In cimitirul, care inconjoara Biserica, isi doarme somnul de veci numeroase personalitati, intre care consemnam pe epitroul Bisericii Ioan Bran de Lemeny, eroul de pe Campia Libertatii din 3/15 mai 1848, devenit secretar al Marii Adunari de la Blaj.

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Brasovul Vechi, este astazi prezenta in lista monumentelor istorice, sub numarul de serie 2534, fiind slujita de preotii Ioan Dinu, Constantin Puia si Aurel Gavrila.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Brasovul Vechi

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Brasovul Vechi

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Brasovul Vechi

12 Iunie 2012

Vizualizari: 13265

Voteaza:

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Brasovul Vechi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE