Biserica Adormirea Maicii Domnului - Nefliu

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Nefliu Mareste imaginea.

Biserica Adormirea Maicii Domnului se afla in localitatea Nefliu, judetul Ilfov. Locasul de rugaciune dateaza inca din anul 1830, cand acesta a fost ctitorit de Nestor si Ana, impreuna cu fiica lor, Sevastita, pe mosia lor din Nefliu. Inca dintru inceput, precum este traditia, ctitorii locasului au fost zugraviti in interorul bisericii.

Biserica Adormirea Maicii Domnului

Nefliu

Se crede ca, mai inainte de zidirea bisericii din caramida, pe locul ei ar fi existat o bisericuta mai veche. Acest lucru se bazeaza pe marturia unuia dintre parinti ai bisericii, anume Gheorghe Sachelarescu, care, completand condica parohiala, a notat: „In dreapta Sfantului Altar am gasit o Sfanta Cruce, cu inscriptia: Radu pr. +1821.” Acelasi parinte a consemnat ca, la restaurarea din anul 1930, s-a gasit sub lespezile de piatra, in Sfantul Altar, doua randuri de pardoseli, ambele din caramida.

Biserica din caramida, inchinata Adormirii Maicii Domnului, a fost zidita in anul 1830, de catre Nestor si Ana, proprietarii mosiei din Nefliu. Mai apoi, in anul 1879, proprietarii Ion si Maria Ogrezeanu, au reparat biserica, adaugandu-i acesteia un pridvor sprijinit pe stalpi. De asemenea, ei au reparat peretii interiori, au refacut acoperisul, acoperind locasul cu tabla, si au renovat pictura interioara. Ion Ogrezeanu a fost inmormantat in curtea bisericii, la numai trei metri de biserica.

Biserica din Nefliu

In data de 15 decembrie 1928, in biserica din Nefliu, a fost numit preot paroh parintele Gheorghe Sachelarescu. Biserica se afla pe atunci intr-o stare avansata de degradare, iar cutremurul din anul 1930 a zdruncinat-o din temelie. Astfel, imediat dupa cutremur, parintele si Consiliul Parohial au inceput o restaurare completa a bisericii. Mai tarziu, dupa cutremurul din anul 1940, biserica a trebuit sa fie iarasi consolidata si repictata.

Intre anii 1930-1935, cand a avut loc o restaurare ampla a bisericii de caranida, portretul ctitorilor dintai ai bisericii inca se mai vedea in biserica din Nefliu; astazi insa, chipurile acestora nu se mai vad, ele fiind acoperite cu pictura in anul 1949, cand zugravii Ioan Dogarascu si Constantin Nitulescu, din Bucuresti, refac pictura interioara.

Intre anii 1968-1969, parintele si Consiliul Parohial au facut o reparatie generala exterioara a bisericii. Mai apoi, intre anii 1980-1983, biserica din Nefliu a fost renovata masiv, atat in interior, cat si in exterior, de catre parintele Vasile Patrascu. In aceasta vreme, biserica a fost impodobita cu o catapeteasma noua, cu mobilier si cafas, cu pardoseli si pridvor, precum si cu o noua pictura.

Biserica din Nefliu

In iarna anului 2006, in biserica din Nefliu este randuit preot parintele Dragan Catalin Andrei. In mai putin de doi ani, sub purtarea de grija a acestuia din urma, in biserica s-au intreprins urmatoarele lucrari: restaurarea picturii; mocheta profesionala; geamuri termopan; aer conditionat; sistem antiefractie; inlocuirea tevilor de la instalatia termica; schimbarea Sfintelor Vase, a candelelor si a celorlalte obiecte bisericesti necesare in cult; amenajarea unui pavaj la intrarea in curtea bisericii; amenajarea unui sistem de iluminat in curtea bisericii.

Intre activitatile social-filantropice savarsite de parohia Nefliu se numara urmatoarele: cateheze; organizarea de colecte pentru ajutorarea celor nevoiasi; acordarea unei camere, intr-una dintre dependintele parohiei, unor persoane care nu au adapost; ajutoare de haine, lemne si mncare; vizite pastorale facute familiilor nevoiase. Ca si proiect de viitor, parohia si-a propus sa infiinteze o scoala de duminica, in care copiii satului, atat cei nevoiasi, cat si cei cu stare, sa se poata bucura de o educatie aleasa, in primul rand creatina, iar mai apoi laica.

Adormirea Maicii Domnului este sarbatoarea in amintirea zilei in care Fecioara Maria si-a dat obstescul sfarsit. Este praznuita de ortodocsi si catolici in fiecare an, pe data de 15 august. Despre Adormirea Maicii Domnului nu avem informatii in Sfintele Evanghelii, ci numai in Traditia Bisericii. Potrivit acestei Traditii, Maica Domnului a fost instiintata printr-un inger de mutarea ei din aceasta viata.

Biserica din Nefliu

Aceeasi Traditie spune ca Apostolii, aflati in acel moment in diferite zone ale lumii, au fost adusi pe nori pentru a fi prezenti la acest eveniment. Prin pronia divina, Apostolul Toma nu a fost prezent la inmormantare, sosind trei zile mai tarziu. A cerut sa se deschida mormantul Maicii Domnului pentru a-i saruta mainile acesteia, dar intrand in mormant, l-a aflat gol. Acest mormant a fost identificat in Ierusalim, cu toate ca sunt persoane care afirma ca Maria ar fi murit la Efes, locul unde a petrecut multi ani dupa Inaltarea Domnului.

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Adresa: Strada Unirii, nr. 63, satul Nefliu, comuna Magurele, judetul Ilfov.
Cont: RO97CECEB50336RON0650056
Banca CEC - Agentia Cotroceni

Iulian Predescu

Biserica din Nefliu

14 August 2012

Vizualizari: 4925

Voteaza:

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Nefliu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE