Biserica Adormirea Maicii Domnului - Pitar Mosu

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Pitar Mosu Mareste imaginea.

Biserica Adormirea Maicii Domnului, cunoscuta si sub denumirea de "Pitaru Mosu", este o biserica ortodoxa din Bucuresti. Aflata in centrul orasului, intre bulevardul Magheru si Gradina Icoanei, aceasta biserica a fost construita in anul 1795, in vremea voievodului Alexandru Moruzi. Despre acest lucru, Dionisie Eclesiarhul spune ca domnitorul fanariot a zidit biserica si o bolnita in urma unei epidemii de ciuma.

Biserica Pitar Mosu este zidita din caramida, in forma de cruce, cu ziduri groase de aproape un metru. Pridvorul bisericii este inchis cu vitralii, turla cea mare se afla pe naos, iar turla mica, adaugata probabil cu ocazia consolidarii din anul 1893, adaposteste clopotele.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Pitar Mosu

Pisania originala a bisericii nu s-a pastrat, iar cea noua, asezata in anul 1898, marturiseste urmatoarele: "Aceasta sfanta biserica s-a cladit in anul 1795, sub domnia lui Alexandru Moruzi Constantin Voevod, si s-a refacut in anul 1898, sub domnia M.S. regelui Carol I, in timpul arhipastoririi P.S. Iosif Gheorghian, fiind ca presedinte de ministri Dl. D.A. Sturza si primar al capitalei Dl. C.F. Robescu. Refacerea acestui sfânt lacas s-a executat dupa neobosita staruinta a D-lor epitropi Alexandru Antimescu, preotul Bocancea Alexandru si Ion St. Brateanu, dupa planul si conducerea D-lui architect Stefan Ciocirlan, de catre D-l Gheorghe Stefanescu ca antreprenor. Pictura s-a executat de D-l Fritz Elsner, pictor."

 Biserica Adormirea Maicii Domnului - Pitar Mosu

Datorita acestei consolidari, biserica a rezistat bine la cutremurul cel mare, din anul 1940. Dupa cutremur, intre anii 1940-1941, biserica a suferit doar unele reparatii minore. Recent, biserica a fost supusa unui nou proces de consolidare, inceput cu subzidirea acesteia.

In pridvor, deasupra boltii si a arcadelor, se mai pastreaza vechea pictura, in fresco, singura care a scapat neatinsa de reparatia din anul 1898. Nu se cunoaste numele pictorului care a facut-o. In anul 1898, biserica a fost repictata in interior, de data aceasta in ulei, de catre pictorul Fritz Elsner, amintit de pisanie.

Intre anii 1964-1966, pictura bisericii s-a completat si restaurat, de catre parintele Sofian Boghiu, Olga Greceanu si Mihai Morosanu, care au sporit elementul aghiografic, ajungandu-se la 120 de sfinti, de la numai 12, cati erau in anul 1795.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Pitar Mosu 

Biserica Pitar Mosu pastreaza, cu mare evlavie, icoana Maicii Domnului "Vasilissa", zugravita in secolul al XVIII-lea, in Sfantul Munte Athos, de catre arhiereul pictor Kiril Cervenul. Pana in secolul al XIX-lea, aceasta biserica a gazduit si renumita icoana a Maicii Domnului aflata acum in Biserica Olari. Majoritatea cartilor de cult vechi au fost predate, pentru conservare, la Biserica Stavropoleos.

Activitati cultural-misionare desfasurate in Biserica Pitar Mosu: in fiecare miercuri, dupa-amiaza, sunt organizate dialoguri cu tinerii; biserica dispune de o mica biblioteca; parohia are o buna colaborare cu organizatia "Tinerii Ecologisti", aratând celor interesati sensul creatiei si purtarea de grija a lui Dumnezeu fata de intreaga faptura.

Activitati social-filantropice desfasurate in Biserica Pitar Mosu: periodic, parohia sprijina mai multe familii nevoiase din zona, cat si alti inchinatori aflati in dificultate; din anul 1993, parohia are o colaborare consecventa cu organizatia "Pro Vita", din Valea Plopului; din anul 2004 s-au intreprins activitati de sprijinire a persoanelor aflate in dificultate, la caminul-spital de la Balaceanca.

 Biserica Adormirea Maicii Domnului - Pitar Mosu

 

"Celei alese dintre toate neamurile, Maicii lui Dumnezeu, Imparatesei, celei ce te sui de la pamant la cer, cantare cu cucernicie, pentru preacinstita ta Adormire, aducem tie, Nascatoare de Dumnezeu. Iar tu, ca ceea ce ai biruinta peste moarte, de toate intamplarile aducatoare de moarte ne pazeste pe noi, ca sa-ti cantam tie: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, care intru Adormirea ta, nu ne lasi pe noi!"

"O, Maica prealaudata a Imparatului cerului si a pamantului, a lui Hristos, Dumnezeul nostru, Celui nemuritor, Care vietuieste si dupa moarte, primeste de la noi, la cinstita Adormirea ta, aceasta rugaciune de acum si, in viata aceasta si la vremea mortii noastre, scapa-ne de toata nenorocirea si chinul; si Imparatiei celei ceresti ne invredniceste, imparateasa, pe noi, cei care cantam lui Dumnezeu : Aliluia!"

Teodor Danalache

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Pitar Mosu

25 Octombrie 2012

Vizualizari: 8037

Voteaza:

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Pitar Mosu 4.50 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE