Biserica Belvedere

Biserica Belvedere Mareste imaginea.


Biserica Belvedere

Biserica Belvedere poarta hramul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel - 29 iunie, si al Sfintei Mari Mucenite Ecaterina - 25 noiembrie. Aceasta este situata in partea de nord-vest a capitalei, pe malul stang al Dambovitei, in mijlocul cartierului studentesc Regie.

Parohia Belvedere a luat fiinta in anul 1929 sub denumirea de "Parohia Belvedere C.A.M.". In vecinatatea acesteia se afla caminele studentesti Belvedere, stadionul studentesc, parohia Sfantul Ilie Grand si Calea Giulesti. Parohia are in componenta numai case muncitoresti, fostele locuinte ale salariatilor Fabricii de Tigarete si ale Cailor Ferate Romane.

Biserica Belvedere

Biserica Belvedere a fost construita intre anii 1934 si 1940. Piatra de temelie a bisericii a fost pusa la data de 25 octombrie 1934 de catre primul patriarh al Romaniei, Miron Cristea, in prezenta membrilor Conducerii Manufacturii Tutunului, a Cailor Ferate Romane, in prezenta multor credinciosi si a unui sobor de preoti si diaconi.

Lucrarile de constructie au fost finalizate in anul 1940 cu exceptia mobilierului, catapetesmei, picturii si dotarilor din biserica, care s-au adaugat ulterior.

 Biserica Belvedere Biserica Belvedere

Sfantul lacas a fost realizat prin contributia si sprijinul activ al enoriasilor si salariatilor celor doua intreprinderi, fiecare muncitor participand cu o contributie baneasca reprezentand retributia pe o zi de lucru din luna.

Initiatorul construirii bisericii, cat si a tuturor proiectelor sociale si activitatilor religioase a fost preotul Petre Serpe, ctitorul sfantului locas. Proiectul bisericii a fost intocmit de arhitectul Ioan Traianescu (1875-1964), cel care a si condus o parte din lucrarile de constructie.

Biserica Belvedere

Proprietatea asupra terenului a fost dobandita prin donatie din partea Administratiei C.A.M. si C.F.R. conform cu "Hoararea Comunicata nr. 135844 din data de 11 decembrie 1930 a Directiei Generale C.A.M." si cu "Actul Fundational din data de 25 octombrie 1934" - vezi revista "Munca si credinta" nr. 10-12 din 1934 si procesul verbal al Consiliului Parohial din anul 1969.

Actele de donatie ale bisericii au fost distruse in timpul bombardamentelor din data de 7 mai 1944 conform "Certificatului de sinistrare".

Biserica Belvedere - prezentarea arhitecturala a bisericii

Biserica Belvedere are un aspect monumental iar ca structura arhitectonica se aseamana aproape in intregime cu Catedrala Mitropolitana din Timisoara, fapt pentru care este considerate sora mai mica a acesteia, amandoua fiind proiectate de acelasi valoros architect.

Prin frumusetea sa deosebita si prin structura arhitectonica, Biserica Belvedere este considerata un monument si locas de rugaciune unicat in Bucuresti.

Biserica Belvedere

Impreuna cu Catedrala din Timisoara si cu Biserica Elefterie din Bucuresti sunt apreciate ca "opere de arhitectura foarte rare" - conform "Arhitectura pe teritoriul Romaniei" - Editura Academiei, 1982, pag. 580, Profesor Grigore Ionescu.

Biserica este construita din beton si caramida aparenta. Are o turla mare la mijloc si doua turle mici in fata. Turlele sunt in stil gotic, acoperite cu tigla smaltuita si colorata iar dupa anul 2005 biserica a fost acoperita in intregime cu tabla de cupru.

Biserica Belvedere

Intrarea in biserica se face prin trei usi principale in fata, daua usi laterale si daua usi in partea altarului.

Interiorul bisericii este construit atat in stil bizantin cat si apusean cu multe elemente de arhitectura, cu balcoane pe doua nivele, un cafas pe patru nivele, sustinute de patru stalpi puternici pe un planseu din beton armat. In sfantul altar se afla sase capiteluri cu timpane si arcade.

Biserica Belvedere

Lucrarile de pictura au fost incepute in anul 1965, in stil neobizantin si El-Greco, de catre pictorul Dimitrie Hornung, dar, datorita imbolnavirii si decesului pictorului, acestea nu au fost finalizate. Incercari de continuare a picturii au mai existat, in perioade diferite si de pictori diferiti, dar nici acestea nu au fost finalizate.

La demisol, biserica dispune de un spatiu generos unde s-a amenajat un paraclis si o cantina, folosite la desfasurarea unor activitati religioase, culturale si actiuni social caritative.

 Biserica Belvedere - Ctitor Biserica Belvedere - Ctitor

Biserica Belvedere - activitati sociale desfasurate in trecut

Biserica Belvedere a intreprins activitati cu caracter religios, moral, cultural, social si misionar. In anul 1929 cu sprijinul conducerii Manufacrurei de tutun, in incinta fabricii a luat fiinta o capela unde preotul Petre Serpe a slujit in calitate de confesor al angajatilor Manufactuei de Tutun Belvedere, savarsind Sfanta Liturghie si celelalte servicii religioase.

In ziua de 25 noiembrie 1929 s-a infiintat "Societatea Crestina Ortodoxa Sfanta Ecaterina", compusa din doamne si domnisoare din parohie, avand scopul de a sprijini activitatea misionara si cultural religioasa din parohie in vederea ajutarii constructiei bisericii.

Biserica Belvedere

La initiativa preotului s-a amenajat in fabrica de tutun o biblioteca pentru angajati, cuprinzand 5.000 de volume, dar care a fost distrusa impreuna cu alte bunuri in timpul bombardamentelor din data de 7 mai 1944.

In ziua de 24 aprilie 1934 s-a deschis in incinta fabricii o gradinita de copii avandu-l ca ocrotitor pe Sfantul Ierarh Nicolae. Aceasta gradinita a fost initial organizata, intretinuta si condusa de parohie sub directa supraveghere a preotului, ajutat de sotia sa, prezbitera Maria Serpe si de Societatea Sfanta Ecaterina.

Biserica Belvedere

Gradinita Sfantul Nicolae a fost infiintata cu scopul de a aduna sub acoperamantul sfintei biserici copiii salariatilor Manufacturei de tutun si CFR si le-a slujit acestora pana in anul 1947 ca adapost, hrana, imbracaminte si o aleasa instruire de catre doua educatoare salariate ale parohiei.

Din anul 1947 aceasta gradinita a fost luata de catre stat - ea functioneaza si astazi dupa normele invatamantului public si de stat.

Biserica Belvedere

In bombardamentele din 7 mai 1944 s-a distrus capela din incinta fabricii silindu-l pe preot sa stramute in noua biserica, catapeteasma si obiectele de cult ce s-au putut salva si cu aprobarea sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor sa oficieze Sfanta Liturghie si celelalte servicii religioase.

Se continua astfel activitatea administrativ-bisericeasca, cultural-sociala si economic-gospodaresca cu sprijinul membrilor consiliului si comitetului parohial Sfanta Ecaterina.

Biserica Belvedere

Dupa data de 23 august 1944, din initiativa parohiei, se infiinteza o cantina sprijinita de catre credinciosi si Societatea Crucea Rosie. Aceasta cantina a functionat in demisolul bisericii, avand bucatarie proprie, sala de mese, mobilier, vesela, etc., servind masa aici, in fiecare zi 150 de copii pana in anul 1948 cand a fost desfiintata prin noul regim al cantinelor.

Biserica Belvedere

In anul 1946 a luat fiinta Scoala Duminicala de Catehizare. Aceasta avea scopul de a redresa viata religios-morala a credinciosilor greu incercati in timpul razboiului.

In anul 1950 aceasta scoala isi incheie activitatea prin decizia Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, care reglementa ca programul de catehizare sa fie realizat in cadrul Sfintei Liturghii.

Biserica Belvedere - situatia actuala

De-a lungul timpului Biserica Belvedere a necesitat lucrari ample de reparatie si restaurare care nu s-au realizat decat in mica masura, astfel incat astazi, din nefericire, biserica necesita lucrari urgente de reparatii capitale, in special la acoperis si la structura de rezistenta, reparatii ce impun cheltuieli foarte mari.

Peretii bisericii si structura de rezistenta necesita lucrari de consolidare urgenta, deoarece prin acoperisul spart ploua in Sfantul Lacas, iar subsolul este cuprins de igrasie avansata.

Biserica Belvedere

Lucrarile de executie a reparatiilor capitale nu pot fi incepute, intrucat resursele financiare ale parohiei sunt foarte modeste, biserica aflandu-se intr-un cartier de enoriasi dintre care majoritatea sunt pensionari, iar salariatii au venituri lunare modeste. Parohia este constituita dintr-un numar total de doar 420 de familii.

Incepand din toamna anului 2004, la Biserica Belvedere au inceput ample lucrari de reparatie si restaurare - astazi aceste activitati sunt in deplina desfasurare.

Biserica Belvedere

Cu prilejul hramului, la Biserica Belvedere se aduce spre inchinare, in fiecare an, o icoana cu un fragment din moastele Sfintei Mari Mucenite Ecaterina. Icoana Sfintei Ecaterina este oferita de catre comunitatea ortodoxa romana "Buna Vestire" din Bruxelles, fiind adusa de la Catedrala "Sainte Catherine" din capitala Belgiei.

Biserica Belvedere - rugaminte spre ajutor

Pentru a-i putea reda bisericii "Belvedere" locul cuvenit in circuitul lacasurilor de cult apreciate pentru valoarea lor arhitecturala si pentru a putea fi sfintita, sfintire ce nu a fost posibila timp de 70 de ani, apelam cu recunostinta - incredintati ca vom gasi deschidere din partea Dumneavoastra - pentru a ne ajuta in vederea salvarii acestui Sfant Lacas.

Va multumim anticipat si va asiguram de deosebita noastra consideratie, rugandu-L pe Bunul Dumnezeu sa va daruiasca sanatate si mult spor in activitatea Dumneavoastra, iar din partea noastra neincetate rugaciuni sincere si un gand curat pentru cei dragi.

Cel ce se roaga si osteneste pentru aceasta biserica a lui Hristos, preot paroh Liviu Popa.

"Pentru Casa Domnului Dumnezeului nostru, Va dorim tot binele!" Psalm 121, 10

Biserica Belvedere

Biserica Belvedere - date de contact

Arhiepiscopia Bucurestilor, Parohia Belvedere
Hramul "Sfintii Apostoli Petru si Pavel si Sfanta Mucenita Ecaterina".

Adresa: Str. Carvunarilor nr. 2, sector 6, cod fiscal: 140 97 060, Bucuresti (Cartierul Regie, pe strada cu maternitatea Giulesti, in spatele magazinului Bricostore-Orhideea, de la statia de metrou Grozavesti sau Crangasi)

Biserica Belvedere - Harta zonei

Preot Paroh Liviu Popa: Telefon: 0722.280.003
E-mail: bisericabelvedere@yahoo.com

Contul Bisericii Belvedere:
CEC - sucursala sector 6, Agentia Plevnei nr. 1, Bucuresti
numar de cont: 25110103082 (in lei)

BCR - sucursala Libertatii, bulevardul Libertatii nr. 1, sector 4, Bucuresti
numar de cont: RO41RNCB0069007665720001 (lei)

 

Troparul Sfintei Ecaterina - AUDIO

Biserica Belvedere - Pelerinaj la icoana cu moastele Sfintei Ecaterina - VIDEO

Pe aceeaşi temă

15 Iunie 2012

Vizualizari: 19523

Voteaza:

Biserica Belvedere 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE