Biserica Sfantul Alexandru - Colentina

Biserica Sfantul Alexandru - Colentina Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Alexandru este o biserica ortodoxa aflata pe strada Sighet, in cartierul Colentina, din Bucuresti. Aceasta parohie a fost infiintata in ziua de 1 ianuarie 1933, prin impartirea parohiei "Plumbuita - Colentina", care era mult prea mare. Hramul acestei noi parohii este Sfantul Ierarh Alexandru, praznuit de Biserica Ortodoxa in ziua de 30 august.

Sfantul Alexandru a fost un personaj de seama al primului sinod ecumenic de la Niceea (325). Accede la scaunul episcopal al Alexandriei in 313. In timpul episcopatului se confrunta cu schisma lui Meletie, iar incepand cu anul 319, cu unul dintre cei mai mari adversari ai ortodoxiei, Arie, unul din preotii sai slujitori, care a inceput sa predice o invatatura neconforma cu traditia si credinta Bisericii.

Biserica Sfantul Alexandru - Colentina

Primul preot al acestei biserici a fost instalat in parohie in ziua de 1 iunie 1933, prin ordinul Arhiepiscopiei Bucurestilor. La randul sau, Ministerul Cultelor a recunoscut si a luat in buget aceasta parohie, in ziua de 1 mai 1934.

 Biserica Sfantul Alexandru - Colentina

La inceput, aceasta parohie s-a numit "Plumbuita II - Suter", dupa numele parohiei din care s-a desprins si cel al cartierului. La cererea parohiei, in ziua de 10 ianuarie 1935, Arhiepiscopia Bucurestilor aproba ca aceasta parohie sa poarte denumirea de “Sfantul Alexandru - Colentina".

Actuala biserica a inceput sa fie zidita in ziua de 29 august 1935, cand Biserica Ortodoxa praznuieste Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Lucrarile de constructie au pornit la initiativa parintelui paroh Zaharia Balbaie, cu sprijinul Consiliului Parohial si al Primariei orasului, pe un teren donat partial de societatea comerciala "Cristalul".

In ziua de 25 aprilie 1937, se aproba asezarea Sfantului Antimis si se sfinteste biserica, numai cu aghiasma, spre a se putea savarsi Sfanta Liturghie si celelalte Sfinte Taine. Mai apoi, biserica a fost pictata, mobilata si inzestrata cu toate obiectele necesare cultului, pentru ca, in ziua de 16 septembrie 1945, aceasta sa fie sfintita cu mare solemnitate.

 Biserica Sfantul Alexandru - Colentina

Activitati cultural-misionare desfasurate in Biserica Sfantul Alexandru, din Colentina: biserica ofera pliante, iconite, cruciulite, la diverse sarbatori, pentru zidirea duhovniceasca a enoriasilor; exista si o biblioteca, cu materiale de arhiva si documentare, carti, pliante etc; parohia dezvolta activitati cu copiii si tineretul si isi propune sa deruleze un program de pelerinaje.

Activitati social-filantropice desfasurate in Biserica Sfantul Alexandru: parohia sprijina familiile sarmane de pe teritoriul ei, la diverse sarbatori; se intentioneaza intreprinderea unor lucrari de reparatii capitale, la biserica si casa parohiala; se doreste construirea unei trapeze, pentru a oferi, dupa posibilitati, cel putin o masa oamenilor saraci; se are in vedere construirea unui cabinet medical.

 Biserica Sfantul Alexandru - Colentina

Rugaciune catre Sfantul Ierarh Alexandru: "O, pastorale prea bun, cu umilinta dintru adancul inimii ne rugam: auzi ne pe noi care, aducand aceasta putina rugaciune din invapaierea sufletelor noastre, cadem catre tine; fii mijlocitor catre Prea-milostivul Dumnezeu, ca sa stinga cugetele viclene ale vrajmasilor nostri si sa ne izbaveasca de toata nevoia si necazul care tulbura odihna si linistea vietii noastre, iar noi, laudandu-L pe Dumnezeu Ii cantam: Aliluia!"

Teodor Danalache

Biserica Sfantul Alexandru - Colentina

Pe aceeaşi temă

19 Decembrie 2012

Vizualizari: 7831

Voteaza:

Biserica Sfantul Alexandru - Colentina 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE