Biserica Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir - Bragadiru

Biserica Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir - Bragadiru Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir este o biserica ortodoxa din orasul Bragadiru. Parohia Bragadiru face parte din orasul omonim, judetul Ilfov. Inaintea bisericii actuale, a fiintat o alta biserica, in curtea fabricii de spirt, in locul unde este se afla fixata astazi pisania sa: "Zidita in anul 1851 de catre vornicul Alexandru Scarlat Ghica, mitropolit al Ungrovalahiei fiind Nifon."

 Biserica Sfantul Dimitrie - Bragadiru

Biserica Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir este ctitoria familiei Dumitru Marinescu Bragadiru, construita intre anii 1897-1899 si sfintita in ziua de 26 octombrie 1899, asa cum spune insasi pisania. Nu cunoastem nimic despre mesteri, ingineri si arhitectul care i-a intocmit planul. Suprafata constructiei la temelie este de circa 240 de metri patrati; inaltimea zidului exterior este de 8 metri; lungimea de la intrare pana la partea de rasarit a Sfantului Altar, este de 28 de metri; perimetrul este de 72 de metri; latimea in naos este de 8 metri; iar intre cele doua strane de 12 metri.

Biserica Sfantul Dimitrie - Bragadiru          Biserica Sfantul Dimitrie - Bragadiru

Biserica din Bragadiru are forma de cruce, fiind prevazuta cu doua turle, una mai mare la Pantocrator si alta mai mica la intrare, care a servit drept clopotnita, pana la prima constructie a clopotnitei, in anul 1934. Zidul este de caramida, iar acoperisul din tabla. Inauntru este pardoseala cu ciment mozaicat, turnat. Pictura este opera pictorului Anton Serafim, ca si catapeteasma.

Biserica Sfantul Dimitrie - Bragadiru

Casa parohiala a fost construita in anul 1932 si clopotnita in anul 1934. Printre preotii de seama, il putem aminti pe parintele Ilie Ionescu - Sachelarie, adormit in anul 1928, care a fost preot si la data cand s-a facut biserica.

Biserica Sfantul Dimitrie - Bragadiru

Prima restaurare a Bisericii a fost facuta in anul 1928, cum este aratat in Pisania cea mica, in care este scris: "S-a reparat aceasta biserica in anul 1928 de Domnii D.M.Bragadiru, doctor G. Ghiorghian si G. Mironescu si locuitorii Comunei Bragadiru, prin staruinta preotilor Tache Simionescu si Alecu Pastrama."

Intre anii 1972-1974, biserica a fost renovata prin grija parintelui Petre Tecucianu si sfintirea a fost savarsita de P.S. Roman Ialomiteanu. Pe data de 1 noiembrie 1989, a venit preotul Cheran Gheorghe, care a fost numit preot paroh in anul 1992. Pe data de 6 august 1993 a venit preot coslujitor David Florin. Intre anii 1992-1994 s-a vopsit acoperisul Bisericii, s-au facut lucrari de consolidare, tencuiala exterioara in praf de piatra.

Biserica Sfantul Dimitrie - Bragadiru

In anul 1997 s-a restaura picture interioara de catre Marin Bonea din Comuna Varasti, judetul Giurgiu, sub grija Parintelui Paroh Cheran Gheorghe si a Preotului David Florin, cu ajutorul locuitorilor Comunei Bragadiru.
Intre anii 2003 -2004 s-a reconstruit clopotnita bisericii, pictura exterioara, s-a schinbat tabla de pe Biseica, s-a introdus incalzire centrala si s-a amenajat curtea Bisericii. Slujba de sfintire a fost savarsita de catre P.S. Ambrozie Sinaitul. In anul 2007 s-a schimbat mobilierul bisericii si mocheta.

Biserica Sfantul Dimitrie - Bragadiru

Biserica Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir din Bragadiru - activitati sociale

In fiecare vineri, dupa slujba de dimineata, are loc, in biserica, un dialog catehetic intre preoti si credinciosi, pe diferite teme teologice. Biserica dispune de o mica biblioteca crestina, cu program de imprumut, pentru toti cei interesati de invatatura credintei ortodoxe.

Biserica Sfantul Dimitrie - Bragadiru

Activitatile social-filantropice nu lipsesc nici ele. Parohia acorda periodic ajutoare financiare familiilor nevoiase de pe teritoriul ei si altor familii aflate in dificultate care solicita acest lucru. Cu ocazia hramului Bisericii, a Sfintelor Sarbatori de Paste si de Craciun, parohia ofera pachete cu produse alimentare enoriasilor care participa la sfintele slujbe. Se are in vedere construirea unui centru social-cultural.

Biserica Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir - localizare si date de contact

Adresa: Soseaua Alexandriei, nr. 231, oras Bragadiru, judetul Ilfov
Telefon: 0724216508

Cont bancar: RO16CECEB50336RON0650059
C.E.C. BANK, Agentia Cotroceni, sector 5, Bucuresti

Biserica Sfantul Dimitrie - Bragadiru          Biserica Sfantul Dimitrie - Bragadiru

12 Iunie 2012

Vizualizari: 13281

Voteaza:

Biserica Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir - Bragadiru 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE