Biserica Sfantul Grigorie Teologul - Popa Chitu

Biserica Sfantul Grigorie Teologul - Popa Chitu Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Grigorie Teologul, cunoscuta si sub denumirea de "Popa Chitu", este o biserica ortodoxa din Bucuresti. Aceasta biserica, aflata pe strada Logofat Luca Stroici, a fost construita in anul 1813, de catre preotul Grigore Chitu, de la care si-a tras si al doilea nume.

Biserica ctitorita de preotul Chitu a fost construita cu ajutorul breslei cavafilor si al urmatorilor slujitori: preotul Musat, preotul Stoica si diaconul Petre. Biserica a fost construita pe locul unei alte biserici, mai vechi, demolata in urma cutremurului din anul 1802. Din mai multe hramuri avute pana in prezent, aceasta biserica si l-a pastrat, drept principal ocrotitor, pe Sfantul Grigorie Teologul.

Biserica Sfantul Grigorie Teologul - Popa Chitu

Biserica actuala se afla construita pe locul unui vechi cimitir, despre care se mai stie doar ca se afla in jurul unei bisericute mici, unde se ingropau cei adormiti. Potrivit sapaturilor arheologice, vechea biserica era zidita pe linia nord-sud, iar nu pe linia vest-est, cum este randuiala canonica. Si in jurul actualei biserici se intinde o gradina frumoasa, ca odinioara.

 Biserica Popa Chitu - Sfantul Grigorie Teologul

Initial, biserica lui Popa Chitu avea o singura turla, asezata pe naos. Mai apoi, dupa cutremurul din anul 1838, cand biserica a fost avariata, aceasta a suferit unele modificari. Astfel, in anul 1879, preotul Ion Niculescu a restaurat amplu biserica, adaugandu-i-se cea de-a doua turla, pe pronaos, aceasta indeplinind si functia de clopotnita. Tot acum au fost imbracate in argint icoanele imparatesti si s-a marit pronaosul, cu inca trei metri, inspre intrare.

In jurul anului 1935, cand biserica ajunge in paragina, preotul Alexandru Nicoreanu o reface din nou, cu ajutorul ctitorului Dumitru Nestor, care a facut aceasta jertfa in cinstea si amintirea sotiei sale, Steliana. Biserica a fost reparata indepartandu-se, mai intai, toata tencuiala acesteia, atat cea exterioara, cat si cea interioara.

Intre anii 1935-1940, biserica a suferit urmatoarele modificari: a fost pictata, in fresca, de catre pictorul Iosif Keber, ajutat de colegii sai, Hermineanu si Nitulescu; a fost pardosita, intr-un mod deosebit; i s-a randuit o noua catapeteasma, cu sculpturi si ornamente deosebite; i s-au asezat vitralii, la ferestrele mari; s-a pus un lambriu de marmura, in pronaos.

 Biserica Popa Chitu - Sfantul Grigorie Teologul

In partea exterioara a bisericii s-au executat nouazeci si una de ocnite, sub streasina, in care, ulterior, au fost aplicate picturi ale sfintilor, in partea din fata pictandu-se icoanele Maicii Domnului, precum si ale Sfantului Spiridon si Sfantului Nicolae. In fata bisericii s-a adaugat un frumos pridvor, sustinut de sase coloane cilindrice si cinci arcade.

Intre anii 1975-1980, biserica a fost din nou renovata, atat in interior, cat si in exterior, din cauza a inca doua cutremure puternice. Sistemul de evacuare nu mai functiona, iar igrasia se ridicase deja la peste doi metri pe ziduri. Pictura in fresca a fost refacuta de catre autorul ei, anume Iosif Keber. Cu aceasta ocazie, cele nouazeci si una de ocnite au fost zugravite cu diferiti sfinti.

Biserica Popa Chitu - Sfantul Grigorie Teologul

Biserica Popa Chitu a fost resfintita in ziua de 19 octombrie 1980, de catre Preasfintitul Episcop Vicar Vasile Targovisteanul, cu aprobarea Preafericitului Patriarh Iustin, in prezenta a peste o mie de credinciosi.

Si astazi, biserica este incapatoare, avand o lungime de peste douazeci de metri si o latime de aproape opt metri. Zidita in forma de cruce, biserica prezinta abside circulare evazate si o turla mare, pe naos. Din bolta in leagan, care acopera pronaosul, se dezvolta o cupola turtita. Peste vestibul se afla cafasul, la care se ajunge pe o scara imbracata in marmura rosie, iar deasupra acestuia se ridica turnul-clopotnita. Ambele turle au la baza un plan octagonal, fiind tencuite si profilate.

Biserica Popa Chitu - Sfantul Grigorie Teologul

Pana acum, biserica a avut cinci hramuri, care s-au tot schimbat, in urma restaurarilor care s-au facut de-a lungul vremii, dupa aprecierile preotilor care au slujit la acea data: Sfantul Grigorie Teologul, Sfantul Spiridon, Sfantul Nicolae, Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si Adormirea Maicii Domnului. In prezent, ca hram principal se pastreaza Sfantul Grigorie Teologul, iar ca al doilea hram, Adormirea Maicii Domnului.

Teodor Danalache

Biserica Popa Chitu - Sfantul Grigorie Teologul

Pe aceeaşi temă

23 Octombrie 2012

Vizualizari: 5721

Voteaza:

Biserica Sfantul Grigorie Teologul - Popa Chitu 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE