Biserica Sfantul Nicolae - Balta Alba

Biserica Sfantul Nicolae - Balta Alba Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Nicolae - Balta Alba - este o biserica ortodoxa din Bucuresti. Aflata pe bulevardul Basarabia, in apropiere de parcul Morarilor, aceasta biserica are doua hramuri: Sfantul Ierarh Nicolae, praznuit in ziua de 6 decembrie, si Sfintii Imparati Constantin si Elena, praznuiti in ziua de 21 mai.

"Ca cel ce ai indraznire catre Hristos, Nicolae, ca turma Lui pazesti de lupii cei vazuti si nevazuti, iar de catre cei ce scapa sub acoperamantul tau nu te intorci, si noua, celor ce suntem invaluiti de ganduri si de lucruri viclene, da-ne mana de ajutor, parinte, ca sa te laudam pe tine zicand: Bucura-te, Sfinte Ierarhe Nicolae, mare facator de minuni!"

Biserica Sfantul Nicolae - Balta Alba

Biserica Sfantul Nicolae a fost construita in anul 2000, de catre preotul Andrei Gheorghe, impreuna cu sotia si cei doi copii ai sai, Valentin si Simona. Lucrarile de constructie au inceput in luna iunie si au fost finalizate in mai putin de cinci luni, sfintirea locasului de rugaciune avand loc in luna octombrie.

Biserica Sfantul Nicolae + Balta Alba

Biserica a fost sfintita in data de 20 octombrie 2000, de catre Preasfintitul Teodosie Snagoveanul, arhiereu vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi. Impodobirea cu cele necesare oficierii sfintelor slujbe s-a facut cu donatiile si contributia crediciosilor binevoitori.

Biserica Sfantul Nicolae este construita din lemn, avand exteriorul tencuit si impodobit cu icoane. Interiorul, frumos impodobit, este zugravit in fresca. Catapeteasma este sculptata in lemn de stejar, iar stranele, din acelasi material, sunt frumos impodobite. Icoanele de pe catapeteasma reprezinta hramul Bisericii, pe Mantuitorul Iisus Hristos si pe Maica Domnului cu Pruncul.

In curtea bisericii se afla clopotnita, care incadreaza doua clopote mari si o capela, randuita pentru depunerea celor adormiti in Domnul, pentru slujba de inmormantare. Cu ocazia fiecarui hram, in curtea bisericii se impart daruri de alimente celor prezenti la slujba, precum si celor nevoiasi, care sunt lipsiti de cele necesare vietii.

Biserica Sfantul Nicolae + Balta Alba

Sfantul Ierarh Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinti, este praznuit in ziua de 6 decembrie. "Cel ce versi mir de mult pret la toata lumea si mie, celui nevrednic si mai mult decat toti pacatos, daruieste-mi sa-ti aduc tie cantare, Parinte Nicolae. Tu, ca cel ce ai indraznire catre Dumnezeu, slobozeste-ma din toate necazurile, ca sa cant tie: Bucura-te, Sfinte Ierarhe Nicolae, mare facator de minuni!"

Sfintii Constantin si Elena, numiti "cei intocmai cu Apostolii", sunt pomeniti in ziua de 21 mai. Sarbatoarea acestora este strans legata de taina si puterea Sfintei Cruci. Sfantului Constantin i s-a aratat pe cer semnul Crucii, spre biruinta ("In hoc signo vinces!", adica "Intru acest semn, vei invinge!"), in pragul infruntarii cu paganul Maxentiu, iar Sfanta Elena, mama sa, a descoperit, la Ierusalim, Crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul. Sfanta imparateasa Elena a trecut la Domnul in anul 327, la putin timp dupa intoarcerea de la Ierusalim, iar Sfantul imparat Constantin in anul 337, dupa 31 de ani de domnie.

"Luminatori, care ati luminat lumea cu dreapta credinta, voi cu adevarat v-ati aratat, de Dumnezeu incununatilor imparati Constantin si Elena; primiti, acum, si rugaciunile noastre si le duceti Imparatului Hristos, pe care Il slavim, ca pe Unul ce v-a incununat pe voi, cantandu-I cu voi si cu toate ostile ceresti: Aliluia!"

Teodor Danalache

Biserica Sfantul Nicolae - Balta Alba

Pe aceeaşi temă

04 Decembrie 2012

Vizualizari: 6656

Voteaza:

5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE