Biserica Sfantul Nicolae - Copou

Biserica Sfantul Nicolae - Copou Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Nicolae - Copou - este o frumoasa biserica din municipiul Iasi. Ea se afla pe bulevardul Carol, in cartierul Copou, de la care isi trage si numele. Biserica a fost construita intre anii 1937-1943 si a fost sfintita de mitropolitul Irineu Mihalcescu. Intre marii ctitori ai bisericii se numara si istoricul Nicolae Iorga.

Pictura interioara a fost executata de pictorul Vasile Pascu, intre anii 1962-1965, iar icoanele de pe catapeteasma si iconostasele au fost pictate de Corneliu Baba. Recent, intre anii 1993-1995, zidurile exterioare au fost impodobite cu picturi.

Biserica Sfantul Nicolae - Copou

Biserica Sfantul Nicolae - Copou - a fost zidita in vremuri de grea incercare pentru neamul romanesc. Preotul Petru Manole este cel care a initiat demersurile de construire a unei noi biserici in acest cartier. Intre cei care au sprijinit ridicarea acestei biserici se numara si istoricul Nicolae Iorga. In anul 1937, el a venit in Iasi si a donat o suma generoasa, din fondul Ligii Culturale, pe care o prezida.

 Biserica Sfantul Nicolae - Copou

Piatra de temelie pentru noua biserica a fost pusa in data de 3 octombrie 1937. In primavara anului urmator au inceput lucrarile de constructie, insa in toamna aceluiasi an au fost suspendate, din pricina izbucnirii celui de-al Doilea Razboi Mondial. In anul 1939, colonelul Dumitru Captaru, fostul prefect al orasului, a donat o suma deosebita, din bugetul Prefecturii, iar Primaria a ajutat in continuare.

Biserica Sfantul Nicolae a fost terminata de zidit in primavara anului 1943, iar sfintirea a avut loc in Duminica Floriilor, ea fiind savarsita de mitropolitul Irineu Mihalcescu. In anul 1986 au inceput diverse lucrari de renovare, consolidare si infrumusetare a bisericii.

Biserica este zidita in forma de cruce, cu turla pe naos. Spre deosebire de stilul local moldovenesc, turla este rotunda. Sub streasina, biserica prezinta un rand de firide. In partea dinspre apus, deasupra usii de intrare, se afla asezata clopotnita. Acoperisul a fost inaltat, pentru a face loc ferestrelor clopotnitei.

 Biserica Sfantul Nicolae - Copou

In cafasul bisericii se ajunge urcandu-se pe o scara in spirala, asezata in partea de miaza-noapte a pronaosului. In interior, naosul se desparte de pronaos printr-o arcada transversala. In exterior, ferestrele par mici, dar in interior ele au dechideri mari. Arhitectura bisericii din Copou prezinta mai multe elemente unice.

Biserica a fost zugravita in fresca intre anii 1962-1965, de catre pictorul bisericesc Vasile Pascu, din Focsani. Pictura respecta canonul iconografiei bizantine. La acea data, stilul mozaicat folosit la aceasta biserica a fost unic in tara.

Cadrul catapetesmei este sculptat in lemn masiv de stejar. Icoanele catapetesmei si ale iconostaselor au fost pictate de artistul roman Corneliu Baba, intre anii 1939-1942, in stil neo-bizantin, pe fond albastru la icoanele de sus si pe fond de aur la icoanele imparatesti.

 Biserica Sfantul Nicolae - Copou

Pictura interioara a fost afectata de fumul lumanarilor, de cutremure (1977, 1986 si 1990) si de infiltratiile de apa prin acoperisul care era din tigla. Lucrarile de restaurare, consolidare si integrare a picturilor deteriorate, precum si pictarea firidelor exteriorare au fost executate de pictorul Dimitrie Gavrilean, intre anii 1993-1995.

In anul 1990, in partea dreapta a fost construita o fantana cu troita. In partea stanga a bisericii s-a ridicat o capela mortuara, unde se aprind lumanari, pictata in exterior de pictorul Dimitrie Gavrilean, in ton cu stilul exterior al clardirii bisericii. Aceste lucrari au fost sprijinite de generalul de brigada in rezerva Viorel Cheptine, care a delegat Unitatea de Transmisiuni din Copou sa ajute biserica.

Cu sprijinul Armatei Romane din Iasi a fost restaurat Monumentul Erolui Necunoscut. In partea stanga a bisericii se afla  bustul primului ctitor, Nicolae Iorga, realizat de vrednicul de pomenire sculptor Emil Barleanu. La realizarea soclului a contribuit Institutul de Chimie. In partea sudica a bisericii ne intampina o noua clopotnita, de o arhitectura originala executata de arhitectul iesean Nicolae Vericeanu.

Iulian Predescu

Biserica Sfantul Nicolae - Copou

Biserica Sfantul Nicolae - Copou

Pe aceeaşi temă

26 August 2014

Vizualizari: 6821

Voteaza:

Biserica Sfantul Nicolae - Copou 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE