Biserica Sfantul Nicolae - Malaxa

Biserica Sfantul Nicolae - Malaxa Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Nicolae - Malaxa este o biserica ortodoxa din Bucuresti. Aflata pe strada Tufanica, in sectorul 2, aceasta biserica dateaza din prima jumatate a secolului al XX-lea. Astazi, parohia Sfantul Nicolae - Malaxa cuprinde aproape jumatate din cartierul "23 August", cartier locuit de fostii muncitori ai uzinelor industriasului Nicolae Malaxa si "Republica".

Sfantul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinti din calendar, este praznuit in ziua de 6 decembrie. "Cel ce versi mir de mult pret la toata lumea si mie, celui nevrednic si mai mult decat toti pacatos, daruieste-mi sa-ti aduc tie cantare, Parinte Nicolae. Tu, ca cel ce ai indraznire catre Dumnezeu, slobozeste-ma din toate necazurile, ca sa cant tie: Bucura-te, Sfante Ierarhe Nicolae, mare facator de minuni!"

Biserica Sfantul Nicolae - Malaxa

Datorita nevoilor spirituale ale noilor locatari, o smerita capela a fost amenajata pe strada Irisului, in casa unui credincios. Aceasta capela functiona ca filie a parohiei Marcuta, din vecinatate, fiind numita "Marcuta II". Mai apoi, incepand cu data de 2 februarie 1942, comunitatea va fi deservita de o biserica de sine statatoare, aceasta fiind inchinata Sfantului Ierarh Nicolae.

In anul 1975, cativa oameni credinciosi din parohie doneaza bisericii cladirea si curtea unei foste bacanii, pe strada Tufanica. Fiind epitrop onorific al parohiei, industriasul Nicolae Malaxa doneaza credinciosilor un clopot deosebit, cu greutatea de 400 de kilograme, si un godin din fonta, ambele lucrate la uzinele sale.

Biserica Sfantul Nicolae - Malaxa

Incepand cu data de 1 ianuarie 2010, parohia Sfantul Nicolae - Malaxa s-a restrans, cedand anumite strazi parohiei vecine, nou infiintata, numita "Adormirea Maicii Domnului - Malaxa". Actuala parohie este alcatuita din credinciosi in varsta, oameni "cu dragoste de biserica, respectand toate sarbatorile religioase, care se spovedesc si se impartasesc la toate posturile de peste an, fiind receptivi la apelurile cu caracter filantropic si social."

Pe teritoriul parohiei functioneaza o gradinita, o scoala primara-generala, un liceu industrial, un bloc pentru birouri si doua camine de nefamilisti, vechea fabrica de incaltaminte "Antilopa" si diverse depozite de marfuri. Intre timp, modesta bisericuta a parohiei a fost dotata cu gaze, apa curenta, aeroterme si telefon.

"Am auzit, Sfinte Nicolae, de minunile tale si m-am spaimantat, ca de bucurie si de frica fiind cuprins, ce am a raspunde, nu ma pricep. Ci tu, cu rugaciunile tale cele treze, lumineaza-mi mintea, ca sa cant lui Dumnezeu, impreuna cu tine: Aliluia!"

Teodor Danalache

Biserica Sfantul Nicolae - Malaxa

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 4069

Voteaza:

Biserica Sfantul Nicolae - Malaxa 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE