Biserica Sfantul Stefan - Cuibul cu Barza

Biserica Sfantul Stefan - Cuibul cu Barza Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Stefan, cunoscuta si sub denumirea de "Cuibul cu Barza", este o biserica ortodoxa din Bucuresti. Translata de la locul ei, in anul 1988, aceasta biserica nu mai poate fi observata astazi nici de pe bulevardul Stirbei Voda, nici de pe strada Berzei, blocurile din jurul ei reusind sa o ascunda in totalitate.

Potrivit pisaniei bisericii, asezata deasupra usii de intrare in pronaos, in anul 1898, acest locas de rugaciune a fost numit si "Cuibul cu Barza" datorita faptului ca berzele isi facusera un cuib mare pe acoperisul din sindrila al vechii biserici.

Biserica Sfantul Stefan - Cuibul cu Barza

In urma sapaturilor arheologice s-a constatat ca prima biserica din acest loc, distrusa de un incendiu, a fost construita din lemn, candva intre anii 1580-1590, iar a doua biserica, construita tot din lemn, pe un contur mai mic, a fost distrusa prin prabusire.

In anul 1760, jupanita Anastasia Cantacuzino si sotul ei, Serban Cantacuzino (nu domnitorul din anii 1678-1688), rectitoresc aceasta biserica, cel mai probabil, din caramida. Un document inedit din anul 1766 vorbeste despre purtarea de grija a jupanesei fața de biserica ce o avea in mahalaua "Podul de Pamant".

 Biserica Sfantul Stefan - Cuibul cu Barza

Dupa anul 1760, in locul vechii bisericute, a fost zidita o noua biserica, mai mare, de catre clucerul Dona si sotia acestuia, Zamfira. Ctitoria acestora a fost inchinata Sfantului Arhidiacon si Intai-mucenic Stefan, pastrandu-se, probabil, vechiul hram. Mormantul ctitorilor se afla in naos. Lespedea de piatra asezata deasupra mormantului, in anul 1830, marturiseste urmatoarele: "Sub aceasta piatra odihnesc oasele robului lui Dumnezeu Dona Clucerul si ale sotiei sale Zafira, ctitorii bisericii, 1830."

Biserica Sfantul Stefan a fost reparata succesiv, in anii 1853, 1877 si 1898. In anul 1877 a fost refacuta integral turla cea mare, iar in anul 1898 biserica a fost reparata in mod radical, cu ajutorul arhitectului T. Dobrescu. Cu aceasta ocazie, biserica a fost pictata in fresca, in stil neo-bizantin, de catre preotul-zugrav Vasile Damian. Tot acum, s-au desfiintat stalpii care desparteau naosul de pronaos, s-a zidit vechiul pridvor si s-a construit un pridvor nou, cu trei arcade.

 Biserica Sfantul Stefan - Cuibul cu Barza

Datorita ultimei restaurari substanțiale, Biserica Cuibul cu Barza a capatat un nou renume, in anul 1955 ea fiind declarata "monument de cultura", in categoria monumentelor de arhitectura, iar mai apoi "monument istoric".

Dupa cutremurul din anul 1977, biserica a fost consolidata abia incepand cu anul 1984, prin grija preotului paroh Vasile Axinia si cu ajutorul arhitectului Gheorghe Naumescu. Pentru intarirea bisericii s-au randuit trei centuri de beton armat si s-a consolidat turla de pe pronaos. Pe fatada vestica s-a asezat un deosebit medalion de mozaic, executat de fratii Profeta, cu icoana Sfantului Arhidiacon Stefan.

In anul 1987, imediat dupa terminarea lucrarilor de reparatie si restaurare, Biserica Sfantul Stefan - "Cuibul cu Barza" a fost trecuta in randul bisericilor ce trebuiau demolate, in vederea amenajarii urbanistice a zonei Stirbei Voda. In cele din urma, fiindca biserica era declarata monument istoric, s-a gasit o cale de salvare a acesteia: translarea ei cu doisprezece metri mai spre sud, in ziua de 22 februarie 1988. Aceasta biserica este ultimul monument translat in Bucuresti, de catre echipa de specialisti condusa de inginerul Eugen Iordachescu.

 Biserica Sfantul Stefan - Cuibul cu Barza

Cu ocazia mutarii bisericii, toate obiectele de cult din aceasta au fost duse in casa parohiala, iar intre anii 1987-1990 in biserica nu s-a mai slujit. Dupa o perioada grea, Biserica Sfantul Stefan - "Cuibul cu Barza" a fost redeschisa in ziua de 21 noiembrie 1990, fiind resfintita de catre episcopul-vicar Roman Ialomiteanul.

In anul 2006, biserica a fost restaurata integral, mai intai in exterior, prin grija preotului paroh Daniel Benga. Dupa o restaurare care a durat unsprezece ani, Biserica Sfantul Stefan - "Cuibul cu Baza" va fi resfintita in ziua de 21 octombrie 2012, de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel.

Teodor Danalache

 Biserica Sfantul Stefan - Cuibul cu Barza

Pe aceeaşi temă

19 Octombrie 2012

Vizualizari: 7054

Voteaza:

Biserica Sfantul Stefan - Cuibul cu Barza 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE