Biserica Sfintii Apostoli - Islaz

Biserica Sfintii Apostoli - Islaz Mareste imaginea.

Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel este biserica ortodoxa din localitatea Islaz, comuna Branesti, judetul Ilfov. Localitatea amintita, numita in vechime „Satul Nou”, dateaza din anul 1892, aceasta luand fiinta odata cu improprietarirea primilor locuitori stabiliti aici.

Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa impreuna, in ziua de 29 iunie, deoarece amandoi s-au savarsit la Roma, din porunca imparatului Nero, Sfantul Petru fiind rastignit cu capul in jos, iar Sfantului Pavel taindu-i-se capul. Traditia crestina a consemnat ziua de 29 iunie ca data a martirajului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Cercetarile mai noi au stabilit insa ca Sfantul Petru a fost rastignit in anul 64, iar Sfantul Pavel a fost decapitat in anul 67. Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt autori de epistole incluse de Biserica intre textele canonice ale Noului Testament (de la primul s-au pastrat 14 epistole, iar de la al doilea s-au pastrat numai 2 epistole).

"Cei ce sunteti intre Apostoli, mai intai pe scaun sezatori si lumii invatatori, Stapanului tuturor rugati-va, pace lumiii sa daruiasca si sufletelor noastre mare mila. O, preadulce Petre si preaiubite Pavele, Parintii cucerniciei noastre, primiti aceasta scurta cantare, ca pe o gangurire de prunci mici, si slavei celei vesnice invredniciti pe cei ce viersuiesc: Aliluia!"

Biserica Sfintii Apostoli, din Islaz - scurt istoric

Biserica Sfintii Apostoli din parohia Islaz este una relativ noua, aceasta fiind construita in anul 1914, de catre sotii Petre si Alexandrina Bumbacaru din Bucuresti. Sfintirea acestui locas de rugaciune a avut loc in data de 25 martie 1915, odata cu praznuirea Bunei Vestiri. Actele doveditoare privind intemeierea bisericii sunt numai procesele verbale, pastrate in arhiva parohiei, datate incepand cu anul 1950.

Biserica Sfintii Apostoli din Islaz

Ctitorul bisericii din Islaz a fost prieten inca din copilarie cu locuitorii intemeietori ai satului, anume Penciu si Mihalache. Lucrand mai intai ca baiat de pravalie, acesta a ajuns cu timpul un negustor instarit. La apelul locuitorilor satului Islaz, de a-i ajuta la construirea unei biserici, evlaviosul Petre Constantinescu a donat pentru biserica tot materialul necesar, purtand si toate cheltuielile de zidire, pictare si impodobire a acesteia, cu conditia ca enoriasii sa transporte materialele si sa dea mana de lucru la zidire.

Crestinii din localitatea Islaz si-au tinut cuvantul, iar ctitorul si-a depasit fagaduinta, aducand un arhitect din Bucuresti, care a construit o biserica deosebita, urmand modelul bisericii inchinate Sfantului Gheorghe - Malmeson, din capitala. Astfel, biserica zidita in Islaz are o lungimea de 20 metri, o suprafata de 160 de metri patrati si un volum interior de peste o mie de metri cubi.

In anul 1922, locasul de rugaciune este numit biserica de parohie. Mai inainte de a fi randuita parohie de sine statatoare, biserica din Islaz a fost filia parohiei Branesti, preot paroh fiind Marin Popescu, care pastoreste satul pana in anul 1928. Parintelui Marin ii urmeaza parintele T. Draghicescu, ginerele sau, iar mai apoi, parintele arhimandrit Amaxopol, originar din Grecia.

Biserica Sfintii Apostoli din Islaz

In data de 30 aprilie 1930, la conducerea bisericii din Islaz este numit paroh parintele Ion D. Ionascu, care pastoreste satul pana in anul 1950, cand i se interzice a mai sluji, Securitatea arestandu-l. Dupa acesta au venit in Islaz urmatorii preoti: parintele Mateescu, de la parohia Cojesti; parintele Zainescu Bucur, din Bucuresti; parintele Spiru Apostol, de la Biserica Sfanta Vineri, din Bucuresti, incepand cu data de 1 ianuarie 1953 (pana in anul 1958); parintele Vasile Tepordei, pana in iarna anului 1966; parintele Nicolae Paslaru, pana la 1 aprilie 1967; parintele Gheorghe Ivanciu; parintele Gheorghe Vanghele, incepand cu 1 iulie 1997; parintele Ioan Dinu.

Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Satul Islaz, comuna Branesti, judetul Ilfov.
Cont bancar: RO54RZBR0000060001941652
Raiffeisen Bank, Agentia Pantelimon

Iulian Predescu

Biserica Sfintii Apostoli din Islaz

11 Iunie 2012

Vizualizari: 4169

Voteaza:

Biserica Sfintii Apostoli - Islaz 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE