Capela Sfantul Grigorie Dascalu - Azuga

Capela Sfantul Grigorie Dascalu - Azuga Mareste imaginea.

Capela Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul se afla in incinta Spitalului de Ortopedie si Traumatologie, din localitatea Azuga, judetul Prahova. Capela are doua hramuri: Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul si Sfantul Ierarh Nicolae.

"O, intru tot laudate si preacinstite parinte Grigorie, podoaba arhiereilor si coroana preasfintita a Tarii Romanesti, cel ce prin belsugul intelepciunii si al cunoasterii ne-ai luminat pe toti cu scrierile Sfintilor Parinti, pe care le-ai talmacit in limba turmei tale, tinde si acum mana ta cea sfanta si ne binecuvinteaza pe toti: pe cei bolnavi ii tamaduieste, pe cei indurerati ii mangaie, pe cei batrani ii sprijineste, pe cei tineri intelepteste-i si tuturor le fii mijlocitor inaintea lui Hristos Dumnezeu, ca impreuna sa cantam in Imparatia cea neinserata: Aliluia!"

Capela Sfantul Grigorie Dascalul - Azuga

"Cel ce versi mir de mult pret la toata lumea si mie, celui nevrednic si mai mult decat toti pacatos, daruieste-mi sa-ti aduc tie cantare, Parinte Nicolae. Tu, ca cel ce ai indraznire catre Dumnezeu, slobozeste-ma din toate necazurile, ca sa cant tie : bucura-te, Sfante Ierarhe Nicolae, mare facator de minuni!"

Capela Sfantul Grigorie Dascalu - Azuga

Spitalul de Ortopedie si Traumatologie, aflat in partea sudica a orasului Azuga, a fost construit intre anii 1914-1925, de catre regele Carol I, pentru tratarea soldatilor raniti pe front. Apoi, cladirea a gazduit un Sanatoriu pentru tratarea tuberculozei osteoarticulare. Incepand cu anul 1972, in acest asezamant a fost amenajat spitalul orasului, avand un total de trei sute de paturi (ortopedie-traumatologie, tuberculoza osteoarticulara si boli contagioase).

Capela Sfantul Grigorie Dascalul - Azuga

In anul 2004, spitalul din Azuga a pastrat o singura specialitate. "Ortopedie-Traumatologie si Recuperare Medicina Fizica si Balneologie". Este singura unitate spitaliceasca de monospecialitate "ortopedie-traumatologie" situata pe Valea Prahovei.

In iarna anului 2005, autoritatile locale si conducerea spitalului au aprobat cererea Arhiepiscopiei Bucurestilor privind amenajarea unei capele ortodoxe in incinta acestuia. Astfel, in anul 2006, prin stradania credinciosului Moraru Constantin Mugurel, in incinta spitalului s-a amenajat o capela deosebita.

Pana in vara anului 2006, capela era deja dotata cu cele necesare slujirii sfintelor slujbe. Hirotonia parintelui Moraru Constantin, pe seama capelei Spitalului din Azuga, a avut loc in data de 3 septembrie 2006. Capela a fost sfintita tot in luna septembrie, de catre Preasfintitul Parinte Varsanufie Prahoveanul.

Capela Sfantul Grigorie Dascalul - Azuga

In anul 2008, capela a fost extinsa, ea avand astazi lungimea de doisprezece metri si latimea de aproape sase metri. In interior a fost amenajata o turla octogonala, lata de aproximativ doi metri si inalta de alti doi metri. In anul 2009, parintele Moraru a reusit sa stranga peste doua mii de carti, pentru infiintarea unei biblioteci crestine.

Intre anii 2010-2011, capela a fost pictata in fresca, de catre pictorita Stefanita Gabriela, din Bucuresti. Capela a fost sfintita in ziua de 28 iulie 2011, de catre Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul.

Iulian Predescu

Capela Sfantul Grigorie Dascalul - Azuga

Pe aceeaşi temă

24 Ianuarie 2014

Vizualizari: 1935

Voteaza:

Capela Sfantul Grigorie Dascalu - Azuga 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE