Capela Sfintii Trei Ierarhi - Scoala Normala "Vasile Lupu"

 Capela Sfintii Trei Ierarhi - Scoala Normala Mareste imaginea.

 Capela Sfintii Trei Ierarhi - Iasi

Scoala Normala "Vasile Lupu"

Capela Seminarului Teologic Ortodox din Iasi, inchinata Sfintilor Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur (30 ianuarie) a slujit, la inceput, drept capela de rugaciune pentru elevii din Scoala Normala "Vasile Lupu".

O scoala de invatatori a existat in Iasi inca din anul 1828, prin initiativa lui Gheorghe Asachi. Gimnaziul a devenit, la mijlocul secolului, scoala preparandala si a primit apoi, in timpul lui Alexandru Ioan Cuza, denumirea de "Vasile Lupu". In acea perioada nu avea inca o cladire proprie. 

Actualul corp de cladire, construit special pentru Scoala Normala, a devenit functional in anul 1891. Fiind, pe atunci, la o distanta considerabila de oras si de bisericile sale, Scoala resimtea lipsa unui lacas de rugaciune. Capela Sfintii Trei Ierarhi a fost construita intre anii 1907-1911. Alegerea patronilor capelei aminteste de faptul ca inceputurile invatamantului in Moldova se leaga de Manastirea Trei Ierarhi si de initiativa domnitorului Vasile Lupu, care a deschis aici, in anul 1640, o Scoala pentru fiii de boieri.

Capela Sfintii Trei Ierarhi - Scoala Normala Vasile Lupu

Arhitectii care au realizat acest proiect au fost N. Mihailescu si C. Artachino. Tot ei au lucrat pictura si decoratiile. Constructia a fost sprijinita financiar de Administratia Casei Bisericii. Biserica a fost sfintita chiar de catre I.P.S. Pimen Georgescu, mitropolitul de atunci al Moldovei si Sucevei. Elevii scolii normale au folosit aceasta capela pana in anul 1947. Apoi a ramas inchisa pana in 1990, cand a fost reamenajata pentru slujire. Din anul 1995, capela serveste ca Paraclis pentru elevii de la nou-infiintatul Seminar Teologic Sfantul Vasile cel Mare, deschis in incinta Scolii Normale.

Biserica a fost zidita din piatra si caramida. Si in exterior, zidurile expun o alternanta placuta a celor doua materiale. Pe peretele vestic sunt fixate, in afara, trei tablouri de lemn pictat: ale Sfintilor Trei Ierarhi, patronii bisericii, si al Sfintilor Apostoli Pentru si Pavel. Pisania, gravata pe o placa de marmura alba, dateaza constructia in "cel de-al 44-lea an de domnie" al regelui Carol I, adica in anul 1910. 

Biserica are absidele laterale poligonale in exterior (cu trei laturi) si semicirculare in interior. Pronaosul are spatiu pentru cor - cafas. Pe peretele sau vestic au fost portretizati, in rol de ctitori, regele Carol I si regina Elisabeta. In interior, este in intregime pictata in fresca. Catapeteasma, lucrata de sculptorul Paul Smarandescu, este o lucrare elaborata si foarte decorativa. Acoperisul este simplu, in doua ape. Nu are turla, dar are montate cinci cruci metalice mari. Intre anii 1989-2000 s-au realizat unele reparatii, apoi a fost reinnoit mobilierul si inventarul obiectelor de cult.

Capela Sfintii Trei Ierarhi - Scoala Normala Vasile Lupu

In anul 2010, Scoala Normala "Vasile Lupu" a primit din partea Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", din Iaci, o diploma de excelenta in care i-au fost recunoscute contributiile aduse timp de 155 de ani, prin formarea de noi generatii de dascali.

Personalitati care au trecut pragul Scolii Normale "Vasile Lupu": Ion Creanga - a intrat la Scoala de la Trei Ierarhi, unde l-a avut profesor pe Titu Maiorescu. Acesta l-a apreciat foarte mult si l-a numit invatator la Scoala primara din Iasi; Octav Bancila - pictor realist roman si activist politic de stanga, a fost profesor de desen si caligrafie la Scoala Normala "Vasile Lupu"; Mihai Busuioc - invatator cunoscut mai ales dupa portretul realizat de Mihail Sadoveanu.

*

Pe aparatorii si luminatorii Bisericii crestinesti, pe invatatorii cei mari si infranatorii zazaniilor diavolesti, pe surpatorii eresurilor, pe stalpii cei neclintiti ai Bisericii, podoabele cele mai alese ale ierarhilor si intocmai cu apostolii, si ai lumii invatatori, pe marele Vasile cel cu dumnezeiasca minte; pe Grigorie, cel cu dulce glas; si pe Ioan luminatorul a toata lumea, sa-i laudam credinciosii din toata inima si sa le cantam: Bucura-te, treime de arhierei mult-laudata!

Iulian Predescu

 Capela Sfintii Trei Ierarhi - Scoala Normala Vasile Lupu

Pe aceeaşi temă

25 August 2014

Vizualizari: 4395

Voteaza:

Capela Sfintii Trei Ierarhi - Scoala Normala "Vasile Lupu" 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE