Manastirea Valeni - Adormirea Maicii Domnului

Manastirea Valeni - Adormirea Maicii Domnului Mareste imaginea.

Manastirea Valeni se afla pe valea Topologului, la numai doi kilometri de satul Valeni, din comuna Salatrucu, si la douazeci de kilometri de orasul Curtea de Arges, in judetul Arges. Localitatea Valeni este mentionata, pentru prima data, intr-un document din anul 1536, cand Radu Voievod ii da o porunca logofatului Parvu.

Manastirea Valeni - Adormirea Maicii Domnului

Prima biserica din Valeni, inchinata Sfintei Treimi, a fost construita din lemn, intre anii 1691-1692, de catre calugarul Zaharia, din neamul boieresc Gradisteanu, ajuns mai apoi schimonah, cu numele Zosima.

Pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea, cand a avut loc razboiul ruso-turc, in Manastirea Valeni a slujit o obste monahala de calugari. Imediat dupa razboi, Preasfintitul Iosif I, episcopul Argesului, muta obstea calugarilor in Manastirea Robaia, iar in Valeni aduna maicile din schiturile desfiintate.

Manastirea Valeni - Adormirea Maicii Domnului 

Pe locul vechii biserici, intre anii 1883-1884, Preasfintitul Ghenadie al II-lea, episcopul Argesului, cu ajutorul staretei Fevronia Petrescu, construieste o biserica din zid. Tot acum este infiintat si un atelier de tesatorie, marit ulterior de episcopii Nichita si Grigorie ai Argesului. Biserica Bolnita a fost zidita in anul 1887, de catre schimonahul Iosif Cotmeneanul, si este inchinata Invierii lui Lazar.

Biserica manastirii se va darama in data de 8 aprilie 1941, din cauza avariilor suferite de pe urma cutremurului din noiembrie 1940. Turla s-a prabusit si, in cadere, a daramat si zidurile adiacente. Dupa curatarea locului s-a pus piatra de temelie a actualei biserici, inchinata Adormirii Maicii Domnului.

Actuala biserica a fost construita intre anii 1948-1955, prin stradania episcopului Iosif Gafton, a staretei Anatolia Manu si a obstii monahale. Fiind o ctitorie monahala, biserica este mai putin elaborata decat una voievodala. Are un pridvor larg, sprijinit pe coloane si o singura turla. Dupa ce a fost zugravita in fresca si dotata cu toate cele necesare cultului, in anul 1955, biserica a fost sfintita de catre Preafericitul Parinte Patriarh Iustinian.

Manastirea Valeni - Adormirea Maicii Domnului

George Topirceanu s-a nascut in data de 20 martie 1886, in Azilul "Elena Doamna", din Bucuresti, unde mama lui lucra ca tesatoare de covoare. Aceasta indeletnicire este adusa si in satul parintilor sai, de langa Manastirea Valeni. Apoi, maicile din manastire vor amenaja si ele un atelier de tesatorie. Tatal scriitorului era cojocar, iar mama sa a lucrat in atelierul manastirii.

Manastirea Valeni a fost redeschisa oficial in anul 1990, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Calinic, arhiepiscopul Argesului si Muscelului. Intre timp, s-a pus piatra de temelie pentru turnul clopotnita si s-au cumparat doua clopote mari, din Galati.

In anul 2002 s-au inceput lucrarile de renovare la acoperisul si la peretii exteriori ai bisericii, apoi s-a restaurat cladirea veche a staretiei, s-a infiintat un atelier de croitorie si s-a reamenajat vechiul atelier de tesut covoare.

Manastirea Valeni - Adormirea Maicii Domnului

In primavara anului 2010 s-a inceput refacerea picturii interioare, de catre pictorul Mocanu Gheorghe, impreuna cu Gheorghe Zamfir si Preda Florin. De asemenea, s-au montat vitralii si s-a refacut acoperisul, biserica fiind acoperita cu tabla de cupru.

Astazi, intrand in curtea manastirii, in partea stanga se afla casa in care a locuit George Topirceanu, impreuna cu parintii sai, iar putin mai sus se afla chiliile modeste ale monahiilor. In atelierele de tesatorie se mai pastreaza inca razboaiele de tesut covoare oltenesti si tesaturi din bumbac. Astazi, maicile din Schitul Valeni lucreaza vesminte preotesti.

Teodor Danalache

Manastirea Valeni - Adormirea Maicii Domnului

02 Iulie 2013

Vizualizari: 7082

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE