Manastirea Mamu

Manastirea Mamu Mareste imaginea.

Manastirea Mamu, a carei biserica este inchinata Sfantului Ierarh Nicolae, se afla pe Valea Mamului, in localitatea Stanesti Lunca, comuna Lungesti, judetul Valcea, la o distanta de saptezeci de kilometri de orasul Ramnicu Valcea. Aceasta veche si frumoasa manastire este ctitorita de Sfantul voievod Constantin Brancoveanu.

Manastirea Mamu - scurt istoric

Manastirea Mamu se afla zidita pe locul unei mai vechi manastiri, construita din lemn, candva prin secolele XV-XVI. In anul 1437, cand este atestat documentar satul din apropiere, mosia Mamul se afla in stapanirea boierilor Rutas, Coica, Novac si Stratimir.

Se crede ca primul locas, cel din lemn, a fost ridicat de unii dintre boierii Buzesti sau de o doamna din familia Mogosestilor. Potrivit celei de a doua variante, manastirea ar fi fost intemeiata de jupaneasa Vilaia Mogosescu.

Manastirea Mamu

In lucrarea "Viata lui Constantin Brancoveanu", intocmita in anul 1711, cronicarul Radu Greceanu, scria: "Manastirea ce se chema Mamul ot sud Valcea, care este hramul celui intru sfinti parintele nostru Nicolae Mirlichischi Cidotvoret facatorul-de-minuni, care mai inainte era facuta de lemn si se tragea despre Buzesti."

Biserica din schitul vechi a fost refacuta, mai apoi, de catre doamna Stanca, mama Sfantului Constantin Brancoveanu. Astfel, dupa anul 1655, jupaneasa Stanca, fiica postelnicului Constantin Cantacuzino si sotia lui Papa Brancoveanu, construieste o biserica de lemn la Mamu, ca urmare a mortii sotului ei, in rascoala seimenilor. Pe atunci, precum marturiseste cronicarul Radu Greceanu, ultima biserica, "care era veche, fiind de demult, se stricase, iar dumneaei jupaneasa Stanca, maica mariei sale o au facut de isnoava insa, iar, de lemn".

In anul 1695, trecand prin satul Lungesti, domnitorul Constantin Brancoveanu hotaraste refacerea Manastirii Mamu, in cinstea mamei sale, ctitora vechii asezari monahale. Astfel, in anul 1696, biserica monahala din Mamu a fost rezidita, din temelie, din caramida, de catre Sfantul Constantin Brancoveanu.

Manastirea Mamu

Pisania originala a bisericii, asezata in ziua de 1 august 1696 deasupra usii de intrare in biserica, spune astfel: "Aceasta sfanta si dumnezeiasca manastire ce se cheama Mamul, unde se praznuieste hramul Sfantului si facatorului de minuni, Necolae, arhiepiscop de la Mira Lichia, care ma inainte de alti ctitori fiind biserica facuta de lemn. Iar dupa ce Domnul Dumnezeu au miluit cu domnia Tarii Romanesti, la scaunul stramosilor pre bun credincios si iubitoriul de Hristos, domnu Ion Constantin Basarab voevod si pentru Dumnezeu nestavit, intampandu-sa cu trecerea a veni aici la svanta manastire, pus-au in gand sa zideasca aceasta sfanta manastire de piatra si la al saptelea an den domnia marii sale, luand intr-ajutor pre Dumnezeu si pre Sfantul Nicolae, inceput-au a-l zidi den temelie pana in savarsit si cu toate cele pe denlauntru podoabe ale ei, precum sa vede, intru slava lui Dumnezeu si intru lauda parintelui nostru, de minuni facator Nicolae, arhiepiscop al Mirei Lichiei si intru vecinica pomenire a marii sale si a parintilor. Care s-au savarsit la al optulea an den domnia marii sale, meseta avgust, 1 zi, leat 7204. Tanasie ceausu Maldarascu ispravnic. Badea care au fost parcalab la curte, ispravnic."

Manastirea Mamu

Pictura bisericii, executata in fresca, a fost lucrata de catre zugravii Parvu Mutu si Marin, aceasta fiind terminata in anul 1699. Pe peretele din pronaos, in partea de la vest, deasupra intrarii in biserica, o alta pisanie, asezata in ziua de 8 septembrie 1699, spune: "Iubit-am podoaba casii tale si locul lacasului slavei tale, Doamne! canta imparatul si prorocul David. Acestuia cuvant urmand bunul, credincios si de Hristos iubitoriu, prealuminatul domn, Io Constantin Brancoveanul Basarab voivod a infrumusetat aceasta sfanta biserica, cu toate podoabele si zugraveala si o a savarsit la septevrie la 8 zile, anii 7208; zugrafi, Parvul i Marin."

In anul 1838, in urma unui cutremur de pamant, turla bisericii se surpa. Mai apoi, intre anii 1842-1843, maica stareta Meletina reface turla, din lemn, si peste pictura cea veche comanda o noua pictura, in tempera, "zugrav fiind Ghermano ieromonah cu ciracii sai: Popa Constantin zugravul si Gheorghe Balaceanu zugravul".

Manastirea Mamu

In anul 1873, obstea de maici de la Manastirea Mamu e mutata la Manastirea Horezu, iar Mamu se transforma in biserica de mir a parohiei Lungesti. Odata cu degradarea, in anul 1910, biserica trece printr-o restaurare substantiala, in vederea refacerii vietii de obste.

Intre anii 1910-1915, sub indrumarea episcopului Sofronie de Ramnic si Noul Severin, credinciosii din satul Lungesti refac vechea clopotnita a manastirii, din caramida, reacopera biserica cu tabla din arama si indeparteaza pictura in tempera, facuta in timpul staretei Meletina, punand in valoare pictura originala a bisericii, in afara celei din turla, careia i se face o noua pictura.

Manastirea Mamu

Manastirea Mamu

Clopotnita manastirii se afla asezata deasupra pridvorului bisericii si are doua clopote, unul de saizeci de kilograme, iar altul de treizeci, ambele datand din vremea Sfantului Constantin Brancoveanu, desi nu pastreaza pe ele nici o inscriptie.

Ansamblul monahal din Mamu este compus din Biserica de zid Sfantul Nicolae (1696-1699), Biserica-bolnita de lemn Sfanta Treime (1833), ruinele chiliilor si zidul de incinta, care dateaza de la sfarsitul secolului al XVII-lea. In apropiere mai se afla si doua corpuri de cladiri, amplasate pe latura de sud si de vest a bisericii.

Manastirea Mamu

Incepand cu anul 1932, Manastirea Mamu redevine manastire de maici, aflate sub ascultarea staretei Eupraxia Ungureanu. Vreme de aproape treizeci de ani, pana in anul 1960, viata de obste este din nou infloritoare. In anul 1932, Societatea Acoperamantul Maicii Domnului construieste o cladire de chilii cu pridvor.

Ultima reparatie radicala a cladirilor din Manastirea Mamu a avut loc intre anii 1956-1957, cand au fost reparate zidurile si acoperisul. Recent, din purtarea de grija a vrednicului episcop Gherasim de Ramnic, s-au reluat lucrarile de consolidare si restaurare a intregii manastiri. Reparatiile nu au fost posibile pana acum deoarece, incepand cu anul 1961, in incinta Manastirii Mamu a functionat un camin-spital pentru batrani.

Teodor Danalache

Manastirea Mamu

Pe aceeaşi temă

07 Iunie 2012

Vizualizari: 8046

Voteaza:

Manastirea Mamu 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE