Schitul Sfantul Stefan - Hurezi

Schitul Sfantul Stefan - Hurezi Mareste imaginea.

Schitul Sfantul Stefan, aflat la mica distanta de Manastirea Hurezi, in satul Romanii de Jos, din judetul Valcea, a fost construit in anul 1703, de catre Sfantul Stefan Brancoveanu, fiul cel mare al domnitorului. Schitul a fost inchinat Sfantului Arhidiacon si Intaiului Mucenic Stefan, praznuit de Biserica Ortodoxa in ziua de 27 decembrie.

Manastirea Hurezi, renumita lavra domneasca a familiei Brancoveanu, se afla asezata la poalele line ale Muntelui Capatanii, la marginea satului Romanii de Sus, localitate aflata la o distanta de aproximativ 50 de kilometri inspre vest de Ramnicu-Valcea, pe Drumul National DN 67, in judetul Valcea.

 Schitul Sfantul Stefan - Hurezi

Sfantul Constantin Brancoveanu (1688-1714), domnitorul Tarii Romanesti, la inceputul secolului al XVIII-lea, vazand nestatornicia vremurilor, indata dupa primirea sceptrului domnesc, dupa cum glasuieste hrisovul de intemeiere al manastirii, "intr-al doilea an al domniei noastre, pus-am temelie si am inceput a zidi manastire".

Manastirea Hurezi este considerata a fi cea mai reprezentativa constructie in stil brancovenesc si, poate, cel mai mare ansamblu monahal din Romania. Biserica mare, inchinata Sfintilor Imparati Constantin si Elena, a fost ctitorita intre anii 1693-1697, de catre Sfantul voievod Constantin Brancoveanu. Incepand cu anul 1993, aceasta se afla pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

 Schitul Sfantul Stefan - Hurezi

Langa manastire au fost zidite mai multe locasuri de rugaciune, deosebit de frumoase, fiecare imbinand armonios stilul bizantin cu cel romanesc. Astfel, pe langa biserica cea mare, crestinul se poate inchina si in alte trei biserici brancovenesti: Biserica Bolnita, zidita de Doamna Maria Brancoveanu, in anul 1696; Schitul Sfintii Apostoli, ctitorit de staretul manastirii, anume Ioan Arhimandritul, la anul 1698; Schitul Sfantul Stefan, zidit de fiul cel mare al domnitorului, anume Sfantul Stefan Brancoveanu, in anul 1703; Biserica Sfintii Ingeri, construita de Ioan Arhimandritul, in anul 1700, pentru robii care munceau pe pamantul manastirii.

Schitul Sfantul Stefan - Hurezi

Schitul Sfantul Stefan se afla in partea de apus (vest) a complexului monahal Hurezi, intr-o poiana ascunsa dincolo de paraul care curge printre copacii vechi de ani. Acest schit smerit a fost construit in anul 1703, de catre Sfantul Stefan Brancoveanu, fiul cel mare al voievodului Constantin Brancoveanu. In tabloul votiv, Sfantul Stefan Brancoveanu apare infatisat alaturi de tatal sau, Constantin.

 Schitul Sfantul Stefan - Hurezi

Spre deosebire de celelalte locasuri de cult din Hurezi, acesta nu are pridvor, crestinul intrand direct in pronaos. Pana astazi s-a pastrat decat biserica brancoveneasca, zugravita in fresca, de catre zugravii Ianache, Istrate si Hranite. La randul lor, clopotnita, zidul imprejmuitor si cladirile monahale nu au facut fata vitregiilor vremii.

Sfantul Stefan Brancoveanu este zugravit atat in ctitoria sa, cat si in biserica mare, impreuna cu familia si neamul sau. Tabloul votiv din biserica mare este (poate) cel mai mare si valoros din intreaga tara. Acesta infatiseaza o veritabila galerie de portrete istorice, de mare valoare artistica, infatisand pe Sfantul Constantin Brancoveanu, impreuna cu intreaga lui familie, in care se distinge chipul doamnei Maria, alaturi de stramosii lui directi si de rudele din neamul Basarabilor si al Cantacuzinilor. De aici se intelege si faptul ca Lavra Hurezi se dorea a fi necropola familiei Brancoveanu, cat si a neamului sau.

Schitul Sfantul Stefan - Hurezi 

"Apostole al lui Hristos, cel mai intai intre diaconi, intarire mucenicilor, cel ce marginile lumii le-ai sfintit cu chinurile si minunile tale, iar sufletele credinciosilor le-ai luminat, pe cei ce te cinstesc cu credinta mantuieste-i din toate nevoile, ca sa cantam tie: Bucura-te, intaiule Mucenice si Arhidiacone Stefane!"

"O, preadulce mucenice al lui Hristos, Stefane, primeste aceasta putina rugaciune din gurile noastre cele de tina si te roaga pentru noi, nevrednicii, ca prin rugaciunile tale sa ne mantuim de mania lui Dumnezeu si de ceasul cel infricosator al Judecatii, ca impreuna cu tine sa cantam lui Dumnezeu: Aliluia!"

Teodor Danalache

 Schitul Sfantul Stefan - Hurezi

Pe aceeaşi temă

24 Iunie 2013

Vizualizari: 3141

Voteaza:

Schitul Sfantul Stefan - Hurezi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE