Schitul Zimbru - Bursucani

Schitul Zimbru - Bursucani Mareste imaginea.

Schitul Zimbru este o veche vatra monahala din localitatea Bursucani, judetul Galati. Conform traditiei locale, ucenici ai Sfantului Rafael de la Agapia au ridicat in satul de obarsie al acestuia, candva pe la sfarsitul veacului al XVIII-lea, Schitul Zimbru, care a existat pana la 1940, dependent de Manastirea Adam. De curand, in satul natal al sfantului, pe locul fostului schit, s-a pus temelia unui nou asezamant monahal, numit Schitul Zimbru (metoc al Manastirii Adam).

Potrivit surselor istorice, Manastirea Adam a fost construita de catre capitanul Adam, bisericuta acesteia fiind sfintita in ziua de 14 octombrie 1652. Potrivit traditiei locale insa, prima asezare monahala din acest loc apare pe la mijlocul secolului al XVI-lea, cand un monah aflat in trecere prin acesti codri a aratat unui cioban instarit o icoana a Maicii Domnului, cerandu-i mai apoi sa ridice un schit in cinstea ei. Bisericuta din lemn, ridicata de cioban, va fi inchinata Tuturor Sfintilor.

De viata monahala din Manastirea Adam este legat si numele Sfantului Rafael de la Agapia Veche, recent canonizat de Biserica Ortodoxa Romana. Sfantul Rafael s-a nascut in anul 1560, in satul Bursucani, comuna Balabanesti, aflata in nordul judetului Galati, la mica distanta de Manastirea Adam.

Sfantul Rafael de la Agapia Veche

Incepand cu secolul al XVI-lea, multi sihastri s-au retras in "codrii Adamului", vietuind in asceza si neincetata rugaciune. Urmand probabil acestor nevoitori, Sfantul Rafail a luat si el drumul manastirii, oprindu-se in padurile dese de la Agapia din Deal, unde calugarii nemteni duceau si ei o viata duhovniceasca deosebit de inalta.

Sfantul Cuvios Rafael este un sfant roman, vietuitor in obstea monahala de la Manastirea Agapia Veche, din judetul Neamt. La aceasta sihastrie nemteana s-au proslavit cei trei sfinti cuviosi Rafael, Partenie si Ioan de la Rasca, si pana acum doua veacuri staruia de datina inchinarea solemna si obsteasca la sfintele lor moaste, asa cum ne-a lasat scris marele mitropolit Dosoftei.

Canonizarea sfintilor din judetul Neamt, printre care si a Cuviosilor Rafael si Partenie de la Agapia Veche, a fost aprobata de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinţa de lucru din 5-7 martie 2008. Astfel, in data de 5 iunie, la Manastirea Neamt, in cadrul Sfintei Liturghii, oficiate cu prilejul sarbatorii Inaltarii Domnului, a avut loc proclamarea solemna a canonizarii a noua parinti cuviosi din tinutul Neamtului. Mai apoi, in data de 21 iulie 2008 a avut loc proclamarea locala a canonizarii Sfintilor Cuviosi Rafael si Partenie, prin savarsirea Sfintei Liturghii, la Manastirea Agapia Veche.

Schitul Zimbru din Bursucani - scurt istoric

Schitul Zimbru, aflat la marginea localitatii Bursucani, a fost ctitorit in anul 1793, de catre ieromonahii Ioasaf si Aloman, veniti de la Manastirea Rasca, judetul Suceava, cu sprijinul familiilor Cernat, Plesnila si Iamandi. Biserica schitului era inchinata Sfantului Mare Mucenic Gheorghe.

Schitul Zimbru

Pana in anul 1864, obstea monahala de la Schitul Zimbru a fost insufletita de maici. Odata cu secularizarea manastirilor, maicile de la Schitul Zimbru, impreuna cu stareta lor, monahia Agafia Palade, au fost nevoite sa paraseasca locul, o parte dintre acestea oprindu-se la Manastirea Adam, aflata la mica distanta.

In chiliile de la Schitul Zimbru au mai ramas insa cateva maici nevoitoare, printre care monahiile Epraxia Iamandi si Agripina Cernat. In anul 1866, in chilia monahiei Epraxia, autoritatile hotarasc infiintarea unei Scoli Primare, pentru copiii din satul Bursucani. Bunurile schitului sunt vandute la licitatie, iar biserica acestuia devine biserica de parohie, in ea slujindu-se doar o data pe an, in ziua hramului.

In anul 1939, pe cand satul Zimbru exista, aproape de localitatea Bursucani, biserica schitului a fost preluata ca biserica de parohie de catre acesta. Cutremurul din 10 noiembrie 1940 va darama complet bisericuta schitului, locul ramanand parasit vreme indelungata.

Schitul Zimbru

Schitul Zimbru, reinfiintat de catre Episcopia Dunarii de Jos, prin Hotararea nr. 244/2008, va fi refacut in scurt timp, dupa cum a existat in realitate si dupa cum marturisesc documentele istorice, precum si dupa cum a ramas in amintirea batranilor satului. Pe langa vechiul hram, anume Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, schitul va primi un al doilea hram, anume Sfantul Rafael de la Agapia.

Schitul Zimbru are o obste in formare, aflata sub purtarea de grija a monahiei Anastasia Cimbru, stareta Manastirii Adam. Accesul spre nou-infiintatul schit se face pe Drumul Judetean 242, care face legatura intre localitatile Barlad si Galati. Schitul se afla la 24 de kilometri inspre sud de Barlad si la 80 de kilometri nord-vest de Galati.

Adresa: satul Bursucani, comuna Balabanesti, 807011, judetul Galati.

Teodor Danalache

Schitul Zimbru

Pe aceeaşi temă

11 Iunie 2012

Vizualizari: 4557

Voteaza:

Schitul Zimbru - Bursucani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE