Manastirea rupestra Tipova

Manastirea rupestra Tipova Mareste imaginea.


Manastirea rupestra Tipova

 

Manastirea rupestra Tipova este situata pe malul drept al Nistrului, in apropierea satului cu acelasi nume din raionul Rezina, judetul Chisinau. Schitul Adormirii Maicii Domnului de la Tipova - Biserica rupestra din Tipova - construit prin secolele XVI-XVII si restaurat in anul 1756, reprezinta un ansamblu complicat arhitectural. Primele incaperi ale schitului au fost construite mai la nord de actuala manastire, intr-o stanca, pe deasupra unui mal abrupt.

 

Manastirea rupestra Tipova

 

Asezarea bisericutei de la Tipova era una strategica in lupta cu patimile cat si cu lumea. Astfel, linistea naturii de aici ii ajuta pe calugari in lucrarea lor duhovniceasca, iar prapastia ce marginea asezarea ii apara de atacurile dusmanilor. Cu timpul, calugarii s-au mutat mai spre varful muntelui.

 

 Manastirea rupestra Tipova          Manastirea rupestra Tipova

 

Probabil cel mai exceptional ansamblu monastic rupestru din Moldova, cel de la Tipova, este considerat si unul dintre cele mai mari din Europa. Acest lucru se datoreaza faptului ca ansamblul este constituit in mai multe nivele si se intinde pe o suprafata destul de mari, iar pe timpuri schiturile manastirii adunau peste 700 de calugari. Sute de chilii calugaresti se afla in imprejurimi.

 

Manastirea rupestra Tipova

 

Comunitatea monahala de aici a fost creata cu mult inainte de fondarea Statului feudal moldovenesc. Se considera ca unele chilii au fost sapate in malul stancos al Nistrului inca din secolele X-XII. Aceasta manastire a stat straja la hotar si era un semnalizator in cazurile navalirii barbarilor ce veneau din stepa ucraineana.

 

Manastirea este zidita pe varful unor stanci abrupte, deschizand o priveliste fermecatoare a luncii fluviului Nistru, fiind situata la 100 de metri deasupra nivelului apei.

 

Manastirea rupestra Tipova

 

Manastirea Tipova este sapata in rocile calcaroase. Primele incaperi ale scitului au fost construite mai la nord de actuala manastire, intr-o stanca, pe deasupra unui mal abrupt. Mesterii populari anonimi tineau cont de relieful localitatii, straduindu-se sa transforme colosul de piatra intr-o compozitie arhitecturala subordonata unei conceptii artistice.

 

Manastirea include trei niveluri, numarand mai multe incaperi inclusiv doua biserici. Prima se zice ca a fost construita in secolele XIII-XIV, a doua mai recent, in secolele XVI-XVIII, clopotnita, chiliile, trapeza, camarile si alte incaperi gospodaresti - in secolul XIX.

 

Manastirea rupestra Tipova

 

Cele peste 20 de incaperi sunt unite intre ele prin scari si galerii interioare, de trecere si legatura. Impresionaza mai ales biserica Adormirii Maicii Domnului, care e destul de spatioasa, fiind de tip bazilical si avand peretii tencuiti, calota semisferica boltita imitand cerul.

 

Dupa ce vremurile s-au mai linistit, monahii au iesit deasupra malului, intemeind schitul cu gospodaria de astazi, indeosebi dupa 1756, cand pamantul schitului a fost daruit de catre Radu Racovita manastirii Dobrovat din judetul Vaslui.

 

Manastirea rupestra Tipova

 

La 1776 schitul a fost reinnoit de monahul Bartolomeu, intemeietorul manastirii Saharna, care, gasindu-l parasit, i-a reparat chiliile si biserica si a reinceput slujbe in ea. Acest an 1776 este recunoscut drept anul prosperarii, cand manastirea incepe sa se extinda. Biserica rupestra a fost divizata in spatii mari, separate prin coloane masive, au fost largite caile de acces si dispare functia ei primordiala, aceea de aparare.

 

Desfiintarea schitului are loc la anul 1842, cand tot pamantul ii este luat si trecut in grija manastirii Capriana, iar schitul alipit manastirii vecine Saharna de care depinde pana astazi.

 

Manastirea rupestra Tipova

 

Se spune ca in aceasta manastire domnitorul Moldovei Stefan cel Mare si Sfant s-a cununat cu sotia sa Maria Voichita. Si ca spiritul acesteia in forma unei doamne in alb poate fi vazut noaptea. Sau ca ar fi al fiicei acesteia - Marusca, care si-a gasit aici locul de odihna.

 

O alta legenda mai veche ne spune ca printre aceste locuri, langa cetatea geto-daca si-a petrecut ultimii ani din viata poetul Orfeu din mitologia greaca, care a fost inmormantat sub o lespede de piatra la poalele cetatii. Legenda spune in continuare ca mormantul lui s-ar afla intr-o nisa de la poalele cascadei, putand fi recunoscut dupa o lespede cu sapte gauri. Cercetatorii afirma ca un astfel de mormant a fost descoperit in apropiere de Tipova.

 

Manastirea rupestra Tipova

 

Pe unul din dealurile reliefate de la intrarea in defileul de la Tipova, in perioada antichitatii (secolele IV-III i.e.n.), se inalta o cetate din pamant a geto-dacilor. Si pana in zilele noastre aici s-au pastrat bastioanele ei de promotoriu.

 

Partea noua a manastirii se deosebeste de cea veche prin forme geometrice bine pronuntate. In biserica se afla un iconostas si cinci randuri de icoane din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea.

 

Manastirea rupestra Tipova

 

Peisajul de aici este exceptional: linistea apelor Nistrului, stancile abrupte cu sute de chilii si grote, frumusetea naturii si a cascadelor. Rausorul Tipova, coborand spre Nistru, formeaza numeroase cascade cu o inaltime de 10-16 metri, care au pus candva in miscare pitrele multor mori de apa. Urcand un drum putin anevoios, se ajunge pana la cascade, unde se pot vedea unele dintre cele mai mari cascade de la noi.

 

Manastirea rupestra Tipova

 

Manastirea, ocrotita de stanca milenara pe care se inalta, a servit moldovenilor secole la rand scut de aparare in lupta lor apriga pentru libertate si independenta. Manastirea-bastion, care a salvat atatea si atatea generatii de bastinasi de robia tataro-turceasca, e o expresie vie a memoriei poporului.

 

Manastirea a fost inchisa in 1949 si redeschisa in 1994, in prezent functionand.

 

Manastirea rupestra Tipova

 

In anul 1975 manastirea Tipova a a fost luata sub ocrotirea statului. In 1988 branistea Tipova a fost luata in arenda de catre asociatia ecologica-culturala Fenix pentru a se crea aici un impresionant muzeu sub cerul liber. Sunt in toi lucrarile de restaurare. Salile spatioase din stanca vor fi in curand transformate in expozitii de obiecte de antichitate gasite pe mosiile satelor Tipova, Horodiste, Lalova, Saharna.

 

 Manastirea rupestra Tipova          Manastirea rupestra Tipova

Manastirea rupestra Tipova

25 Iunie 2012

Vizualizari: 40732

Voteaza:

Manastirea rupestra Tipova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE