Manastirea Calugara

Manastirea Calugara Mareste imaginea.


Manastirea Calugara

Manastirea Calugara este un loc de rugaciune. Locurile de rugaciune, dar mai ales manastirile, locurile retrase, pesterile, sihastriile spiritualitatii ortodoxe au constituit dintotdeauna locuri de retragere si liniste sufleteasca. Atmosfera duhovniceasca a slujbelor se imbina perfect cu munca de zi cu zi, cotidianul devenind aici asceza si vietuire crestina autentica.

Manastirea Calugara

Un loc binecuvantat de Dumnezeu este si Manastirea Calugara, asezamant monahal secular, ridicat in tainicul muntilor Marilei, sub inaltimile varfului Rol, in apropierea Oravitei. Manastirea Calugara este o manastire cu obste de calugari, putini la numar - doar 7 vietuitori, avand drept staret si indrumator duhovnicesc pe Protosinghelul Casian Onita.

Manastirea Calugara

Ansamblul manastiresc este construit la poalele unei stanci de aproape o mie de metri, numita "Stanca Rolului", care se inalta deasupra ei, ca un perete abrupt, intr-o vale ingusta, cu paduri seculare.

Toponimia locului si traditia, care vorbeste de o veche sihastrie a unor pustnici in aceste locuri, ne indreptatesc sa afirmam ca monahismul in aceasta parte a Banatului Montan isi are o veche traditie, Manastirea Calugara putandu-se alatura vechilor manastirile ca Varadia si Ilidia - ambele din secolul al XII-lea.

Manastirea Calugara

La inceput s-a numit Manastirea Calugarul, in cinstea Ieromonahului Alexa Nediciu, ctitorul, un mare slujitor al Domnului. Cu vremea, din pricina pelerinilor germani care schimbau in pronuntare litera "u" cu "a", s-a ajuns la numele de "Calugara".

Manastirea Calugara

Vechea asezare pustniceasca de aici a fost descoperita in anul 1859, odata cu moastele Sfantului Nevoitor, aflate in pestera si cu Icoana Maicii Domnului, facatoare de minuni, despre care se spune ca a fost adusa de la  Sfantul Munte Athos.

Manastirea Calugara - Descoperirea chiliei Sfantului Nevoitor

In ziua de 8 iunie 1830, un pastor de capre din Ciclova Montana, pe nume Iancu Carsovanul, ratacind cu caprele prin desisurile neumblate ale padurii, a auzit cantari bisericesti, venind de undeva din padure, intorcandu-sein sat a povestit intamplarea unor consateni care au inceput sa atarne icoane in copacii din jurul locului unde pacurarul a auzit cantarile sfinte.

Manastirea Calugara

Astfel, tot mai multi credinciosi din Ciclova, Gravita si din satele apropiate au inceput pelerinajul in Valea Calugarului, atarnand cruci si icoane in copaci, cele mai multe pictate de pictorul Mihail Popovici din Oravita. Traditia aceasta a fost intarita si de semne dumnezeiesti - credinciosii care treceau pe langa stanca auzeau din interiorul stancii cantari dumnezeiesti.

Astfel, in ziua de 8 iulie 1858, cantarile sfinte s-au auzit atat de bine din interiorul stancii, incat credinciosii prezenti, intre care se afla si absolventul de teologie Alexie Nediciu din Ciclova Montana, au ascultat in genunchi aceasta minune.

 Manastirea Calugara          Manastirea Calugara

Adevarul despre descoperirea locului unde s-a cladit Manastirea Calugara il aflam de la teologul Alexie, care povestea celor din jur ceea ce stia din traditia familiei sale de preoti, despre doi calugari care veneau in partile Ciclovei Montane de la Manastirea Ciobeni in fiecare an la Duminica lasatului sec de branza.

Primul calugar se adapostea in pestera de sub stanca ce desparte Ciclova Montana de Ciclova Romana, pe care mai tarziu, in 1727, s-a cladit biserica romano-catolica Maria Fels si citea rugaciuni pentru romanii bastinasi si pentru nemtii colonisti. Cel de-al doilea calugar si-a gasit adapost intr-una din pesterile de pe coastele Rol-ului, poate chiar prin locurile pe unde s-au auzit cantarile dumnezeiesti.

Manastirea Calugara

Doi credinciosi din Gravita - Mihai Nafir si Ilie Strambei - ascultand si ei cele povestite de tanarul teolog Alexie au inceput sa cerceteze cu de-amanuntul povarnisurile Rol-ului, fiind insotiti de Ion Izverniceanu din Ciclova Montana.

Astfel, in ziua de vineri, inainte de Duminica Floriilor din anul 1859, cercetand stanca din capatul Vaii Calugarului, au observat cum, pe o tevisoara de piatra moale, curgea apa izvorata din interiorul stancii.

Manastirea Calugara

Facandu-se sapaturi in acel loc, ei au descoperit o pestera in forma de bolta lucrata de mana omeneasca. Dupa cercetari mai atente si-au dat seama ca fusese chilia unui pustnic sau a unui calugar, care in decursul anilor s-a astupat cu pamant.

In interiorul pesterii, au gasit un altar de piatra moale, o icoana a Maicii Domnului cu Pruncul in brate, cateva obiecte bisericesti si moastele pietrificate ale pustnicului.

Manastirea Calugara - Reluarea rugaciunii in Pestera Sfantului

Aceste descoperiri l-au determinat pe tanarul teolog Alexie Nedici sa intre in cinul monahal. Dupa descoperirea pesterii, un miner a largit-o, un lemnar i-a fixat deasupra o cruce de lemn, iar pictorii Mihail Popovici si Dimitrie Turcu din Oravita au pictat cateva icoane pentru altar.

 Manastirea Calugara          Manastirea Calugara

Pestera astfel amenajata a fost sfintita de preotul George Popovici din Ciclova Romana, ajutat de teologul Alexie Nedici, in noaptea de 10-11 iunie 1859. Murmurul molcom al unui izvor care pe atunci curgea in Pestera, iar astazi curge chiar in naosul bisericii manastirii, umplea incaperea pesterii cu sunetul lin, ca un ison.

Dupa sfintirea pesterii, tanarul teolog Alexie Nedici se calugareste si avand ingaduinta episcopului Emilian Kengelat, porneste in ziua de 16 februarie 1860 prin satele din imprejurimi sa adune bani pentru zidirea unei manastiri in locul pesterii.

Manastirea Calugara

Astfel, din daniile pe care credinciosii le-au daruit, se incep lucrarile zidirii manastirii in ziua de 16 mai 1860. Insa manastirea nu se putea termina numai cu ce se adunase pana atunci. De aceea , ieromonahul Alexie a pornit din nou la drum, ajungand pana la Viena, la baronul George Sina, in slujba milosteniei.

Intors acasa, ieromonahul Alexie reuseste sa-i castige pe toti de partea sa pentru continuarea lucrarilor la manastire. Ravna lui si sprijinul neprecupetit al credinciosilor din jur fac posibila terminarea lucrarilor intr-un timp foarte scurt, in ziua de 1 octombrie 1861, Manastirea Calugara a fost sfintita cu mare fast de episcopul Emilian Kengelat din Varset, daruindu-i-se hramul "Acoperamantul Maicii Domnului" - 1 octombrie si "Sfantul Mucenic Procopie", mutat apoi la data de 14 septembrie, la sarbatoarea "Inaltarii Sfintei Cruci".

 Manastirea Calugara          Manastirea Calugara

De la Viena, staretul Alexa Nediciu a venit cu o cutie de metal frumos pictata in care se pastreaza si azi Sfintele Taine. Dupa moartea staretului Alexa Nediciu, la carma obstei vin mai multi preoti de mir si ieromonahi.

Manastirea Calugara, monument istoric, este construita din piatra si caramida, si are forma de nava. Naosul si pronaosul formeaza un singur spatiu. Catapeteasma din lemn este ornamentata cu o sculptura si o pictura deosebite. Are o turla care serveste si de clopotnita pentru cele trei clopote ale bisericii. Acoperisul este din tabla zincata.

Manastirea Calugara

Manastirea Calugara are plan dreptunghiular, impartit in altar semicircular spre rasarit, naos si pronaos, avand 17.30 metri lungime si 7 metri latime.

Fatadele exterioare sunt simple, zugravite in alb. Peretilor interiori sunt pictati in tempera este opera pictorului Nicolae Popoviciu din Ciacova, executata in anul 1942. Pardoseala este din placi de beton frumos finisate.

Manastirea Calugara

Turnul, in plan patrulater, are acoperis de tabla in stil baroc, avand o inaltime de 12 metri, in naosul manastirii, sunt pastrate intr-o racla moastele pustnicului, descoperite in pestera in anul 1859.

In decursul anilor, lacasului manastiresc i s-au facut cateva reparatii si imbunatatiri: in anul 1862 s-au construit chiliile manastirii, carora in 1907 li s-au adaugat veranda; in anul 1942 s-a renovat biserica dupa planul arhitectului Dimitrie Boitor din Gravita si s-a pictat interiorul cu pictura in stil bizantin, in tempera, de pictorul Nicolae Popovici, preot la Cacova; s-au sculptat iconostasul si stranile de sculptorul Aurel Cotarla din Gravita.

Manastirea Calugara

Un sculptor talentat a lucrat in lemn tronul Maicii Domnului din naosul manastirii. Manastirea, astfel impodobita, a fost sfintita in data de 3 octombrie 1943 de episcopul Veniamin Nistor al Caransebesului, in prezenta unei mari multimi de credinciosi din imprejurimi.

Manastirea Calugara

Din anul 1973, pastoreste aici Ieromonahul Eftimie Bilan Alexandru, sub a carui conducere manastirea a atins iarasi o stare infloritoare. Intre anii 1973 si 1980, acesta a construit un pod de beton peste paraul ce trece prin curtea manastirii, a amenajat drumul de piatra ce vine de la Ciclova la manastire, a facut o noua instalatie de canalizare pentru scurgerea apei din curtea manastirii, a ridicat un altar de vara din schelet metalic cu geamuri, pe postament de beton si a construit un bazin de apa de 800 de litri, sus la izvor.

Manastirea Calugara

Tot el a renovat staretia si a introdus curentul electric in cladirea chiliilor. Tot la aceasta cladire a construit un zid de sprijin. A dispus pictarea icoanelor de pe peretii din fata portii si de pe peretii din biserica si a schimbat instalatia de apa din biserica.

In noaptea de 17 iunie 1985, un incendiu provocat de descarcarile electrice arde acoperisul chiliilor. Intre anii 1989 si 1992 s-au executat reparatiile necesare la cladirea chiliilor, s-a construit o noua cladire pentru staretie si s-au facut reparatii exterioare la biserica, inclusiv la turla.

Manastirea Calugara

Datorita infiltrarii apei in peretii bisericii a fost nevoie de o alta interventie pentru pastrarea si consolidarea acestui monument de arta biericeasca din partile Banatului. Astfel, in anul 2000, cu binecuvantarea P.S. Laurentiu Streza, episcopul Caransebesului, s-a restaurat din nou biserica manastirii, lucrarile finalizandu-se la sfarsitul lunii septembrie, fiind tarnosita in data de 29 octombrie 2000.

La cativa pasi in stanga manastirii, intr-un fag gros, se afla o icoana a Sfantului Prooroc Ilie - din vremea in care icoanele erau aduse de credinciosi in padure. Lucru minunat este faptul ca acest copac n-a acoperit icoana - copacul a crescut si s-a dezvoltat foarte mult in toate partile in cei 100 de ani care au trecut de cand a fost pusa icoana, insa icoana a ramas in acelasi loc.

Manastirea Calugara - Moastele Sfantului Nevoitor

In biserica se pastreaza Moastele unui Sfant Calugar care au fost gasite in pestera descoperita pe locul unde azi este jumatatea din fata a bisericii cu altarul. Se presupune ca pestera cioplita in stanca din Valea Calugarului, descoperita in anul 1859, in vremurile cele vechi, a fost altarul unei manastiri.

Sfinte Moaste - Sfantul Nevoitor de la Calugara

Manastirea Calugara - Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului

O data cu moastele, a fost gasita si o icoana ceruita - se crede ca a fost adusa de la Sfantul Munte Athos. Intr-o cronica veche exista o insemnare care relateaza ca icoana gasita in pestera a fost adusa de la Sfantul Munte Athos, iar credinciosii au luat-o si au dus-o la biserica din Gravita.

Manastirea Calugara          Icoana Maicii Domnului - Manastirea Calugara         

Insa, dupa doua zile, mergand sa se roage la icoana, ei au descoperit ca aceasta disparuse. Au cautat-o cu totii timp de mai multe zile, dar icoana era de negasit. Cu mare spaima au aflat ca icoana era din nou in pestera, fara ca mana omeneasca sa o fi atins.

Manastirea Calugara - Programul slujbelor religioase

Sambata
ora 19.00 - Vecernia unita cu Litia hramului si Utrenia
ora 08.00 - Utrenia, Acatistul Acoperamantului Maicii Domnului si Sfanta Liturghie

Duminica
ora 09.00 - Ceasurile 3,6 si Acatistul Mantuitorului
ora 10.00 - Sfanta Liturghie
ora 19.00 - Ceasul 9 Vecernia, Pavecernita mica si Miezonoptica

Luni
ora 08.00 - Utrenia si Ceasurile 1, 3, 6. Obednita si Acatistul zilei
ora 19.00 - Ceasul 9 Vecernia, Pavecernita mica si Miezonoptica

Marti
ora 08.00 - Utrenia si Ceasurile 1, 3, 6. Obednita si Acatistul zilei
ora 19.00 - Ceasul 9 Vecernia, Pavecernita mica si Miezonoptica

Miercuri
ora 08.00 - Utrenia, Acatistul Acoperamantului Maicii Domnului si Sfanta Liturghie
ora 19.00 - Ceasul 9 Vecernia, Pavecernita mica si Miezonoptica

Joi
ora 08.00 - Utrenia si Ceasurile 1, 3, 6. Obednita si Acatistul zilei
ora 19.00 - Ceasul 9 Vecernia, Pavecernita mica si Miezonoptica

Vineri
ora 08.00 - Utrenia, Acatistul zilei si Sfanta Liturghie
ora 19.00 - Ceasul 9 Vecernia, Pavecernita mica si Miezonoptica

Manastirea Calugara - Ajutor pentru buna-starea Locasului de rugaciune

Sfanta Manastire Calugara poate fi ajutata cu mijloace materiale sau financiare luand legatura cu Staretia sau prin orice transfer de bani in contul Manastirii Calugara deschis la Raiffaisen Bank:

Raiffaisen Bank - Cont IBAN: RO87 RZBR 0000 0600 0202 3896

Manastirea Calugara - Localizare si cai de acces

Manastirea Calugara este situata pe soseaua Oravita - Ciclova Montana, la circa 8 kilometri sud de Oravita. Din gara Oravita, exista autobuze locale care circula pana la Fabrica de bere din Ciclova Montana. De aici se continua drumul spre muntele Marilei pe asfalt, se trece podisca peste paraul Ciclovina si apoi se continua la dreapta, prin padure, pe drumul pietruit care urca pana la manastire.

Manastirea Calugara

Dar, de obicei, sambata si duminica autobuzele nu circula, si credinciosii fara mijloc de transport propriu trebuie sa parcurga tot drumul pietonal. In acest caz, se merge pana la bariera de cale ferata, se continua la dreapta pe asfalt si apoi in stanga tot pe soseaua asfaltata, pana la piata sarbeasca. De aici se continua la dreapta pe drum pavat cu piatra cubica, pana aproape de Fabrica de bere, unde se ajunge dupa o ora si 15 minute de mers lejer din gara Oravita.

C.F.R. - pe ruta "Berzovia - Oravita" (coborare la Oravita)
Ciclova Montana, Orasul Oravita, Judetul Caras Severin - Cod. 325604

Telefon: 0255.57.53.07
             0744.61 29 34

Manastirea Calugara

Pe aceeaşi temă

15 Iunie 2012

Vizualizari: 36775

Voteaza:

Manastirea Calugara 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE