Biserica Sfantul Ioan-Nou

Biserica Sfantul Ioan-Nou Mareste imaginea.


Biserica Sfantul Ioan-Nou

Biserica Sfantul Ioan-Nou s-a aflat chiar in coltul de nord-est al Pietii Unirii, la intersectia bulevardului Cosbuc (actualul bulevard Corneliu Coposu), cu bulevardul Anul 1848 (actualul bulevard I.C. Bratianu).

 

Biserica Sfantul Ioan - Nou

Pentru ca biserica era prea vizibila pe o artera principala a orasului si biserica trebuia sa-si inchida mereu portile la trecerea convoaielor conducerii comuniste, si datorita stradaniilor epitropiei in frunte cu preotul paroh Paul Munteanu, aceasta a fost una dintre bisericile translate in anul 1986, iar pe locul ei s-a construit un bloc cu zece etaje. Doar asa biserica a scapat de buldozere.

Biserica Sfantul Ioan - Nou

Initial, la sfarsitul secolului al XVII-lea, a existat o biserica modesta, fara turla, apoi a fost cladita din temelie, in anul 1756, de Ionita Croitorul staroste de boiangii, impreuna cu breslasii cojocari si boiangii, avand binecuvantarea Mitropolitului Grigorie, pe un teren al Bisericii Domnesti de Jos.

Biserica Sfantul Ioan - Nou

La data de 12 august 1766, ctitorul inchina schitul sau ca metoh Mitropoliei. Biserica a purtat diverse denumiri: "Biserica Sfantul Ioan de la gura Pietii", "Sfantul Ioan cel Nou din Podul Beilicului", "Sfantul Ioan al Parscoveanului", "Sfantul Ioan din Podul Beilicului", deoarece era in vecinatatea marilor proprietati de pe Podul Serban Voda ale vornicului Stefan Parscoveanul, care a avut grija de acest lacas si care a reparat-o la anul 1790.

 Biserica Sfantul Ioan - Nou - <a href='/invierea-domnului/71055-aratarea-domnului-hristos-sfantului-apostol-petru' _fcksavedurl='/invierea-domnului/71055-aratarea-domnului-hristos-sfantului-apostol-petru' title='Aratarea Domnului Hristos Sfantului Apostol Petru' class='linking auto'>Sfantul Apostol Petru</a>          Biserica Sfantul Ioan - Nou - <a href='/diverse/69305-epistola-sfantului-apostol-pavel-catre-romani' _fcksavedurl='/diverse/69305-epistola-sfantului-apostol-pavel-catre-romani' title='Epistola Sfantului Apostol Pavel catre Romani' class='linking auto'>Sfantul Apostol Pavel</a>

Biserica Sfantul Ioan-Nou a fost refacuta in anul 1818 de catre ieromonahul Ioanichie si altii. In anul 1847, dupa Focul cel Mare, in vremea Domnitorului Gheorghe Bibescu, biserica a fost reparata de catre Iordache staroste de boiangii. La anul 1878 biserica a fost pictata de pictorul Serafim.

Biserica Sfantul Ioan - Nou

Intre anii 1933-1940, in timpul patriarhului Miron Cristea, a fost complet restaurata de Comisia Monumentelor Istorice, pe vechile fundatii, dupa planurile arhitectului Statie Becu. Pictorul Iosif Keber a reinnoit pictura in fresca.

 Biserica Sfantul Ioan - Nou          Biserica Sfantul Ioan - Nou - <a href='/remember-diverse/72021-slujba-sfintilor-constantin-si-elena' _fcksavedurl='/remember-diverse/72021-slujba-sfintilor-constantin-si-elena' title='Slujba Sfintilor Constantin si Elena' class='linking auto'>Sfintii Constantin si Elena</a>

Biserica a mai fost reparata in anul 1948 dupa bombardamentele din 1944. In anul 1968 s-au executat vitraliile la ferestrele de pe fatada sudica, de catre pictorul Traian Parvu, iar in anul 1970, Olga Greceanu a spalat si restaurat pictura.

Biserica Sfantul Ioan - Nou

In anul 1971 s-au realizat mozaicurile din pridvor de catre pictorul Iosef Wass, cu o rama decorata de sculptorul Francisc Heteni. Biserica poseda icoane vechi, din anii 1800-1895.

 Biserica Sfantul Ioan - Nou          Biserica Sfantul Ioan - Nou

Dupa cutremurul din data de 4 martie 1977, care a afectat puternic biserica, in special turlele si stalpii din naos, prin grija preotului paroh Paul Munteanu, au fost facute imediat consolidarile necesare.

Biserica Sfantul Ioan - Nou

La data de 30 mai 1986, Biserica Sfantul Ioan-Nou a fost translata cu 23 de metri, sub un unghi de 37 de grade, dupa metoda si sub indrumarea dr. ing. Eugeniu I. Iordachescu. Biserica a fost resfintita si pusa in functiune in scurt timp.

 Biserica Sfantul Ioan - Nou          Biserica Sfantul Ioan - Nou

Biserica Sfantul Ioan-Nou are forma unei nave dreptunghiulare (28.5 x 12.5 metri) cu doua turle. O singura absida la altar este racordata la corpul navei prin doua pseudo-abside. In naos, patru coloane sustin arcele ce suporta o turla cu 12 laturi avand o baza patrata.

Biserica Sfantul Ioan - Nou

Pronaosul este acoperit cu o calota sferica turtita. Un exonartex, acum inchis (mai ingust decat pronaosul) are deasupra cafasul, peste care este ridicat turnul-clopotnita octogonal, pe o baza patrata, inalta. Un pridvor adaugat, precede intrarea in biserica. Este putin inalt, avand trei arcade centrale si cate una lateral, toate in plin cintru si sprijinite pe coloane cu piedestale.

Biserica Sfantul Ioan - Nou

Fatadele bisericii sunt impartite printr-un un brau rasucit, in doua registre inegale ornamentate cu firide simple terminate rotunjit la partea superioara. Registrul inferior este mai inalt, fiind strapuns de ferestre. Registrul superior, este de inaltimea unei frize ce inconjoara biserica. Bazele turlelor sunt ornate de asemenea cu un registru de firide simple.

Biserica Sfantul Ioan - Nou

Pe baza turnului-clopotnita, intr-un mare panou putin adancit cu terminatie semicirculara, este amplasat mozaicul-icoana infatisand Botezul Domnului.

Pictura interioara este impartita in panouri, pe un fond vopsit in ulei alb. Pe peretele de vest al pronaosului, se afla o cruce mica din piatra, pe care este insemnat: "Aici se gasesc osemintele unor ctitori, puse cu ocazia translarii bisericii, in 1986".

Biserica Sfantul Ioan - Nou

Pe aceeaşi temă

15 Iunie 2012

Vizualizari: 21316

Voteaza:

Biserica Sfantul Ioan-Nou 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE