Manastirea Sfantul Sava - Berzunti

Manastirea Sfantul Sava - Berzunti Mareste imaginea.


Manastirea Sfantul Sava - Berzunti

Comuna Berzunti se afla in centrul Moldovei si al judetului Bacau, cuprinsa intre vaile Trotusului si al Tazlaului, avand ca vecini: la nord comunele Poduri si Beresti- Tazlau, comuna Barsanesti la sud, comunele Livezi si Sanduleni la est si comuna Dofteana la vest.

Manastirea Sfantul Sava - Buda, Berzunti

Pe cuprinsul comunei Berzunti au fost construite locasuri de cult dupa cum urmeza: "Biserica Adormirea Maicii Domnului", atestata documentar in anul 1562, "Biserica Sfintilor Voievozi" din satul Moreni, si "Manastirea Sfantul Sava" din satul Buda.

Manastirea Sfantul Sava din Berzunti - scurt istoric

Vechimea acestei manastiri nu este atat de departata de timpurile noastre, in comparatie cu alte chinovii de pe pamantul romanesc. Din anul 1809 se gaseste o carte de invoiala facuta intre razesii satelor Poduri si Cernu si ieromonahul Varnava de a face un schit in pustia de la capul Brazilor Gemeni, la Runcul Mare, ce se mai numeste si Muntele Savului. Schitul si-a desfasurat activitatea inre anii 1809 si 1828, cand a fost nevoit sa coboare la poalele muntelui, in satul Buda, datorita talharilor care-l jefuiau.

Manastirea Sfantul Sava - Buda, Berzunti

Proprietatea schitului a fost intarita in anul 1828 de domnitorul Ioan Sturdza-Voievod, punand in stapanirea Schitului Savu pamanturile dintre hotarele Cernului, Mazanestilor si Bucsestilor. Copia acestui act s-a intarit de catre Judecatoria de Roman cu Nr. 1753 din 5 iunie 1833.

Manastirea Sfantul Sava - Buda, Berzunti

Primul staret pe care l-a avut chinovia de la poalele muntelui a fost ieromonahul Varlaam, dar cel care a fost fondatorul noului locas de inchinare a fost ieroschimonahul Vasile, al carui mormant se afla in naosul bisericii actuale. Pe piatra mormantului este scris cu litere chirilice urmatoarea inscrptie: "Sub aceasta piatra odihneste robul lui Dumnezeu Vasile Ieroschimonahul, ctitorul care a facut schitul acesta."

Manastirea Sfantul Sava - Buda, Berzunti

Vrednic de pomenire este si ieromonahul Varnava, primul ctitor al chinoviei de pe Muntele Savului dar si ieroschimonahul Vasile care ne-a lasat locasul de rugaciune.

Documenele retin numele celor investiti de Episcopia Romanului si Husilor, dupa cum urmeaza: ieromonahul Varnava intre anii 1809-1828, perioada in care schitul a fost in varful muntelui numit Muntele Savului.

Manastirea Sfantul Sava - Buda, Berzunti

Ieroschimnahul Vasile intre anii 1828-1835, ctitorul manasirii de la poalele muntelui care se pastreaza pana astazi, cu numele de Manastirea Sfantul Sava; Stareta Anfilohia in perioada 1835-1883, perioada in care schitul a fost chinovie de calugarite.

 Manastirea Sfantul Sava - Buda, Berzunti          Manastirea Sfantul Sava - Buda, Berzunti

In anul 1883 schitul s-a desfiintat, transformandu-e in biserica filiala a parohiei Poduri pana la 1896, iar in anul 1896 schitul se reinfiinteaza sub obladuirea Episcopului de Roman Gherasim Safirin, care trimite ca staret pe protos. Ianuarie Popescu, care a administrat si gospodarit bunurile manastirii pana in anul 1908, cand a plecat la Schitul Magura.

Manastirea Sfantul Sava - Buda, Berzunti

Dupa staretul Ianuarie Popescu, au fost randuiti mai multi ieromonahi din Magura si Bogdana pentru a conduce schitul. In anul 1919, cu ordinul 384 al Episcopiei de Roman a fost numit ca superior al Schitului Savu blandul ieromonah Elisei Filibeu, care a condus schitul pana in anul 1926.

Ieromonahul Elisei Filibeu se confrunta cu multe greutati in munca de restaurare a acestei chinovii. Avea de construit, dar mai ales, avea de luptat cu indaratnicia, nepasarea, lacomia si rautatea unor localnici stabiliti samavolnic chiar langa manastirea.

Manastirea Sfantul Sava - Buda, Berzunti

Inzestrat cu blandete, bunatate, evlavios si deprinderi deosebite de gospodar face ca in sapte ani aceasta chinovie sa cunoasca o perioada de inflorire. Protosinghelul Elisei Filibeu pleaca la Sfantul Munte, dar ramane in istoria schitului ca adevaratul reinfiintator.

Munca acestui inimos staret a fost continuata de un om sincer si constiincios de sarcina ce i s-a incredintat.. ieromonahul Calistrat Apostol. In anul 1926, el paraseste parohia Harja, unde era paroh si unde a avut o activitate rodnica caracterizata printr-o exemplara viata calugareasca, si vine sa conduca Schitul Savu.

Manastirea Sfantul Sava - Buda, Berzunti

Primul gand ce l-a avut noul staret a fost ca Schitului Savu sa-i dea adevaratul aspect de cetate calugareasca, inlaturand casele ridicate de tarani chiar langa poarta schitului. In perioada anilor 1926-1943, el a consolidat patrimoniul manastirii eliberand terenurile ce erau proprietatea schitului si pe care localnicii si le insusisera samavolnic.

Manastirea Sfantul Sava - Buda, Berzunti

Intreaga activitate a ieromonahului Calistrat Apostol s-a desfasurat sub indrumarea parinteasca P.S. Episcop Lucian. Ca o incurajare si o rasplata pentru munca depusa la chinovia savului de catre Staretul Calistrat, Sfanta Episcopie, prin P.S. Arhiereu Vicar Ilarion, il ridica, in ziua de 4 august 1931, la rangul de protosinghel.

Ca multe alte biserici si manastiri, in anul 1960 a fost desfiintata de comunisti, calugarii fiind obligati fie sa plece in lume, fie sa se duca in alte manastiri. A fost redeschisa in anul 1990 si a fost inaltata de-a lungul anilor.

Manastirea Sfantul Sava - Buda, Berzunti

Dupa plecarea protosinghelului Calistrat Apostol la Manastirea Movilita, din judetul Vrancea, au fost randuiti superiori care au coordonat activitatea schitului. Dupa anul 1948 a fost schit de maici pana in anul 1962 cand a fost desfiintat.

Terenurile manastirii se compuneau din 150 hectare padure, pasuni, fanete si terenuri agricole. Terenul ocupat de padure a fost preluat de Ministerul Agriculturii. Dupa anul 1962, intreg patrimoniul Manastirii Sfantul Sava se afla, temporar, in administratrea Manastirii Sihastru din comuna Homocea, judetul Vrancea. Aceasta a predat-o Sfatului Popular Berzunti.

Manastirea Sfantul Sava - Buda, Berzunti

In anii urmatori intreaga suprafata de teren agricol a manastirii, printr-o dispozitie a organelor judetene, a fost predata I.A.S.Sanduleni, teren ce se folosea pentru cresterea taurinelor. Terenul manastirii a fost diminuat si de proprietarii megiesi, care, considerandu-l abandonat, au schimbat semnele de hotar.

In anul 1975, terenul manastirii a fost restituit Consiliului Popular Berzunti care il areda crescatorilor de animale. Cladirile au fost si ele in administrarea Consiliului Popular Berzunti care le-a folosit pentru functionarea unui punct medical; le-a inchiriat unor tigani iar in ultimii ani, Consiliul Culturii si educatiei Socialiste Bacau, a oganizat o tabara de creatie, pe timpul verii.

Manastirea Sfantul Sava - Buda, Berzunti

Biserica ridicata de ieroschimonahul Vasile nu a fost pictata pana la inchiderea ei care a avut loc in anul 1962. Biserica ca institutie a ramas filiala a Parohiei Berzunti si apoi a Parohiei Cernu care nu au acordat nici o grija acestui asezamant.

Manastirea Sfantul Sava - Buda, Berzunti

In anul 1988, anul redeschiderii, locasul era deja o ruina. In biserica cu geamurile sparte, ploua prin acoperis, chiliile erau darapanate iar curtea schitului devenise loc de pasune pentru animalele satului. Ramasese o camaruta langa bucatarie unde, cel chemat de Bunul Dumnezeu sa dea viata asezamantului monahal de astazi, ieromonahul Arsenie Voaides, se adapostea noaptea sau pe vreme rea.

Manastirea Sfantul Sava din Berzunti - renasterea

Reconstructia propriu-zisa a acestei manastiri a inceput dupa anul 1990. Dar nici o biserica nu este mareata prin poleiala, prin zugraveli maiestrit facute sau prin aurul si argintul domnilor si ctitorilor miluitori. Ea este mare prin puterea altarului de la care se raspandeste pacea si adevarul printre oameni. Ea a fost si ramane mae prin fiorul religios pe care cuvantatorii bisericii l-au trecut prin sufletul multimii si mai ales a celor ostenite, viciate, ori incarcate de ura.

Manastirea Sfantul Sava - Buda, Berzunti

Pentru a transmite toate acestea este nevoie de multa intelepciune. Intelepciunea este cea care l-a ajutat pe cuviosul parinte Arsenie sa lupte cu neancrederea, scepticismul si chiar cu nemultumirile celor mai inversunati sateni. Este biruitor, prin purtarea de grija a lui Dumnezeu care l-a incunnunat cu smerita gugetare despre sine.

Manastirea Sfantul Sava - Buda, Berzunti

Ziua inconjurat de cei care l-au primit ca pe cel care trebuia sa vina pe aceste meleaguri lucrau la refacerea din temelii a acestui asezamant. Iar in miez de noapte, cu trupurile ostenite dar cu inimile ranite dupa cele ceresti, petrece in privegheri cu primele mladite ale duhovniciei - primii vietuitori. Li se alaturau si crestinii dornici sa-i cante Domnului "La miezul noptii".

Manastirea Sfantul Sava - Buda, Berzunti

Rugaciunile, cantarile si cuvantul cu putere al parintelui sunt un preaplin care se revarsa peste satul binecuvantat de Dumnezeu cu un asa pastor. Cuvantul trece crestele dealurilor si-i face pe cei din zonele invecinate sa se indrepte catre izvorul datator de viata al manastirii. Au aflat cuvantul parintelui, au plecat dupa cuvant si au fost primiti cu o calduroasa imbratisare de bun venit si cu traditionala ospitalitate crestina de la trapeza manastirii.

Manastirea Sfantul Sava - Buda, Berzunti

Rugul era aprins, sufletele se trezeau , lupta se intetea. "Fabricarea caramizilor" nu a reusit sa inabuse flacarile "Rugului aprins al preotiei". Elasticitatea parintelui Arsenie ii permite sa impace fara dificultate functiile de organizare, de proiectare, de administrare si chiar de executie a celor materiale cu inalta menire a Preotiei.

Cu blandete si gingasie, cu severitate si hotarare, el incepe curatarea sufletelor din tina obisnuintelor, mangaierea sufletelor pustiite si curatirea lor de patimi. Nu este usor, ai nevoie de lumina ca sa dai lumina, de focul dragostei sfinte ca sa aprinzi foc in vetrele stinse ale sufletelor.

 Manastirea Sfantul Sava - Buda, Berzunti          Manastirea Sfantul Sava - Buda, Berzunti

Cuvantul parintelui a lucrat in fiecare suflet intalnit pe calea vietii, dar in mod deosebit a lucrat in cei care au ales haina smereniei, sute de monahi si monahii care infloresc precum crinii campului, in asezaminte monahale de pe intreg cuprinsul patriei. A inflorit asezamantul, au sporit cei care vin, nu numai de dincolo de crestele dealurilor ci din toata tara, vin cu evlavie, cu dragoste si credinta pentru a le fi Mijlocitor in cele de folos.

Manastirea Sfantul Sava - Buda, Berzunti

Un popas duhovnicesc la Manastirea Sfantul Sava este o adevarata reculegere duhovniceasca, in dragoste si rugaciune. Mantuirea este cauzata de dragoste, caci nu exista o alta cauza afara de dragoste si rugaciune. Dumnezeu este ascuns pentru ca omul sa-l caute, sa-l doreasca si nu-L poate gasi decat numai prin dragoste si rugaciune caci: "Dumnezeu este dragoste".

"

Bunul Dumnezeu sa ne pastreze pururea in sfanta Sa dragoste cereasca", nota Prea Sfintia Sa Arhiepiscopul Adrian - Paris, cu ocazia participarii la hramul Manastirii Sfantul Sava, in anul 1999.

 

Manastirea Sfantul Sava - Buda, Berzunti

La reusita popasului duhovnicesc contribuie si realizarile din plan material. In acest sens lasam faptele sa se prezinte. Biserica a fost refacuta, marita cu zece metri care alcatuiesc pronaosul si pridvorul.

Biserica Sfantul Sava a fost pictata de pictorul Ioan Zarnescu intre anii 2000 si 2002. In aceeasi perioada a fost dotata cu mobilier din stejar sculptat, realizat de o echipa condusa merituosul profesor Alexandru Hutanu din Bacau.

Manastirea Sfantul Sava din Berzunti - icoana Maicii Domnului

Biserica a fost impodobita cu o icoana a Maicii Domnului cu Pruncul in brate. De mult ajutor s-au bucurat cei care s-au rugat la aceasta icoana. Marturii ale celor din manastire dar si ale credinciosilor, dovedesc ca este grabnic ajutatoare, aceasta icoana este de o deosebita frumusete.

Manastirea Sfantul Sava - Buda, Berzunti

Pictura icoanei a fost realizata la Iasi iar imbracamintea din metal argintat si aurit a fost realizata la atelierele de la Targu Neamt. Icoana asezata intr-un tron de stejar sculptat te intampina la intrarea in pronaosul bisericii.

In partea dreapta a naosului se afla mormantului ieroschimonahului Vasile, acoperit cu o piatra pe care este scris cu litere chirilice urmatoarea inscriptie: "Sub aceasta piatra odihneste robul lui Dumnezeu Vasile Ieroschimonahul, ctitorul care a facut schitul acesta."

Manastirea Sfantul Sava - Buda, Berzunti

Catapeteazma este alcatuita din icoane vechi de 200 de ani si prezinta interes estetic si duhovnicesc. Chiliile, trapeza si bucataria au fost construite din temelii. In vara anului 2002, cu ocazia hramului manastirii - Schimbarea la Fata -, biserica a fost sfintita de catre un sobor de preoti avandu-l in frunte pe Prea Sfintia Sa, Prea Sfintitul Arhiereu Ioachim Bacaoanul, Arhiereu Vicar al SfinteiEpiscopii a Romanului.

Intre timp au crescut livezile de meri si pruni care impodobesc imprejurimile manastirii. Trei iazuri si un Canton silvic intregesc frumusetea locului. Pangarul manastirii este de un pitoresc aparte fiind construit din mesteacan si dotat cu mobilier tot din mesteacan. Aici fiecare pelerin isi poate procura o bucurie pentru sine sau pentru cei dragi.

Manastirea Sfantul Sava - Buda, Berzunti

Prin stradania Prea Cuviosului Parinte Arsenie Voaides s-a realizat asfaltarea soselei Livezi -Buda, pentru a imbunatati accesul pelerinilor doritori de un popas duhovnicesc. Deoarece posibilitatile de cazare nu satisfaceau cerintelor in cadrul manastirii, s-au dat in folosinta, in anul 2007, doua camine pentru pelerini, dotate cu conditii optime pentru cazare si masa.

Manastirea Sfantul Sava din Berzunti - Schitul Sfantul Ilie

Temerarii pot urca muntele si ajunge la Schitul Sfantul Ilie Tesviteanul, ctitor fiind parintele Arsenie si ostenitorul egumen al schitului, ieromonahul Isaia Aragai. Schitul s-a ridicat pe locul in care, in jurul anului 1809, preotul Vasile, mai tarziu, calugarit cu numele ieromonahul Varnava, impreuna cu localnicii din imprejurimi au ridicat schitul care astazi este Manastirea Sfantul Sava.

Manastirea Sfantul Sava - Buda, Berzunti

Aici sunt chilii pentru pelerini si o biserica in care ieromonahul Adragai Isaia, egumenul schitului savarseste sfintele slujbe. Prin grija deosebita a iermonahului Isaia Adragai, schitului Sfantul Ilie ii sunt renovate chiliile iar, in ultimii ani, s-a ridicat o biserica frumoasa care incununeaza stradaniile duhovnicesti si gospodaresti ale Prea Cuviosului parinte egumen.

Manastirea Sfantul Sava - Buda, Berzunti

Situata la o distanta de 100 de kilometri de Manastirea Poglet, stareta monahia Luciana Afloarei, este tot o ctitorie a parintelui Arsenie Voaides. Monument istoric, biserica manastirii este de o frumusete aparte. Si aici prin grija parintelui s-a intemeiat o obste de maici cu o aleasa viata duhovniceasca. Chiliile si gospodaria anexa s-au realizat tot in perioada anilor 1996-2007.

Manastirea Sfantul Sava din Berzunti - date de contact

Cu toata dragostea dorim, ca aceasta scurta prezentare, sa constituie o invitatie pentru cei doritori de pelerinaje ca, impreuna, in comuniune duhovniceasca, sa multumim Bunului Dumnezeu pentru redeschiderea acestui asezamant de spiritualitate duhovniceasca.

Manastirea Sfantul Sava - Buda, Berzunti

Ne rugam Bunului Dumnezeu sa daruiasca Prea Cuviosului Parinte staret, Protosinghelul Arsenie Voaides, sanatate, putere in cuvant si sa-l tina aproape de sufletele insetate de "cuvant lucrator". Milostenia trupeasca si sufleteasca, definitorie Prea Cuvioasiei Sale, sa-l insoteasca pana la trecerea in Patria Cereasca.

VIDEO - Slujba de hram la Manastirea Sfantul Sava - Berzunti

Judetul Bacau - Localitatea Berzunti - Satul Buda
Cod Postal: 607061

Prea Cuviosul Parinte staret - Protosinghel Arsenie Voaides
Telefon fix:     0234 / 336028
Telefon mobil: 
0745.31.95.02

Cont Bancar:
- RO84BTRL00401205437477XX
- RO94BRDE040SV03438390400

Posibilitati de cazare:
- 30 de locuri in dormitoare cu mai multe paturi
- 40 de locuri hotel / pensiune de 3 stele

Pe aceeaşi temă

14 Iunie 2012

Vizualizari: 41255

Voteaza:

Manastirea Sfantul Sava - Berzunti 0 / 5 din 0 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • Ligia NedeleaPostat la 2015-03-09 20:35

    Daca vii cu tot praful si durerea stransa-n lume in acest coltisor de Rai, daca ai rabdarea si smerita plecaciune sa asculti ruga si mangaierea si mustrarea si graiul de dincolo de cuvintele rostite si pentru tine, o sa pleci, pelerinule, ca si mine, cu sufletul linistit si increzator ca, undeva, acolo in Muntii Savului, dar si acolo, Sus, in nevazut, Cineva te iubeste si iti asteapta iarasi pasii, ruga, ascultarea...Multumim, Domnului, Sfinte Parinte Arsenie, ca existati. Sa va tina Domnul mai mult decat e lumea si pamantul, intru sfanta luminare.

  • cristina popaPostat la 2012-06-20 13:32

    O manastire ridicata si intretinuta cu multa munca, daruire, rugaciune si tarie duhovniceasca de catre Parintele Arsenie care este inima si sufletul acestui loc. Ii multumim si ne rugam lui Dumnezeu sa ii dea sanatate si putere in rugaciune si in munca, ca de haina sfintiei sale ne tinem si noi pacatosii sa ne duca la rai.

  • ILIE VASILEPostat la 2011-10-09 01:01

    - Daca pelerin sau rugator , pe aceste locuri sfinte si binecuvintate de DUMNEZEU SI MAICA DOMNULUI , ai fost o data ... cu siguranta vii si a doua oara ... si a noua oara !!!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE