Biserica Nasterea Maicii Domnului

Biserica Nasterea Maicii Domnului Mareste imaginea.


Biserica Nasterea Maicii Domnului

Biserica parohiala Putna

Biserica parohiala Nasterea Maicii Domnului se afla in comuna Putna. Comuna Putna se afla in nordul Obcinei Mari, pe valea raului Putna, la 32 de kilometri de orasul Radauti. Atestata documentar in anul 1468, istoricul comunei sta in stransa legatura cu Manastirea Putna.

Inmultindu-se numarul credinciosilor in jurul Manastirii Putna, s-a pus problema construirii unei biserici parohiale. Prima biserica parohiala a putnenilor a fost Biserica de lemn a lui Dragos Voda, care a devenit biserica parohiala in jurul anilor 1780; sa facem precizarea ca din anul 1468 pana in anul 1780 aceasta a functionat ca schit monahal dependent de Manastirea Putna.

Biserica Nasterea Maicii Domnului - comuna Putna

Numarul crestinilor a crescut iar biserica a devenit neincapatoare. In aceste imprejurari, primarul satului si epitrop al Bisericii Elisei Bicu, viitorul ctitor al bisericii, simuland ca biserica s-ar prabusi, o sprijina cu pari de lemn si in felul acesta tinand-o mai mult timp, obtine sprijinul fondului bisericesc si al satenilor, precum si formele necesare de a zidi o biserica parohiala. Si s-a trecut la fapta zidindu-se o biserica de caramida, in imediata apropiere a Bisericii de lemn a lui Dragos Voda, la o distanta de circa 300 de metri de Manastirea Putna.

Biserica Nasterea Maicii Domnului - comuna Putna

Piatra de temelie a bisericii a fost pusa in anul 1900 iar constructia a fost finalizata in anul 1908. Biserica a fost tarnosita in data de 26 octombrie 1908; la vremea respectiva, calendarul era neindreptat; data actuala este 8 noiembrie, ziua apostolilor Mihail si Gavril.

Biserica Nasterea Maicii Domnului - comuna Putna

Sfintirea bisericii a fost facuta de parintele staret de la Manastirea Putna, parintele Teofil Patras, care a fost delegat de catre mitropolitul Bucovinei si Dalmatiei, Inalt Prea Sfintitul Vladimir. Biserica a fost sfintita cu hramul Nasterea Maicii Domnului. In conceperea arhitectonica s-a luat ca model Manastirea Putna. De aceea biserica de care ne ocupam este asemanatoare bisericilor moldovenesti ale Sfantului Stefan cel Mare, din secolul al XV-lea.

Biserica Nasterea Maicii Domnului - comuna Putna

Planul bisericii este treflat adica o nava longitudinala intretaiata de una transversala, cu capetele rotunjite in forma de absida semi-circulara. Cam la doua treimi din inaltimea zidurilor apare braul torsada, cu trei muluri, frant din loc in loc. Sub cornisa, deasupra braului torsada apar firidele oarbe. Are o singura turla centrala de forma octogonala, luminata de opt ferestre mici, cu o baza patrata si una stelata care domina monumentul.

Turnul clopotnita a fost cuprins in corpul bisericii in partea de nord-vest in care se patrunde intr-o scara spirala. Biserica a fost acoperita cu tigla rosie, cu solzi. Intrarea in pronaos se face prin partea de vest a pridvorului inchis.

Biserica Nasterea Maicii Domnului - comuna Putna

La interior gasim impartirea in cele trei parti distincte, iar naosul este despartit de pronaos prin ingrosarea peretelui longitudinal, in locul cuvenit. Biserica este luminata de 12 ferestre mari, de dimensiuni egale. Deasupra pridvorului este cafasul sprijinit pe doi pilastri din piatra masiva. In lungime, biserica masoara 18 metri, iar in latime 6 metri. Biserica a fost pictata in tempera, in stil bizantin, intre anii 1940-1947, de catre pictorii Niculescu si Pentelescu ambii din Radauti, impreuna cu Hisala din Campulung Muscel.

Biserica Nasterea Maicii Domnului - comuna Putna

Biserica a fost pictata cu spijinul credinciosilor putneni, ajutati si de ministrul agriculturii din acea vreme. Reusita picturii prin imbinarea culorilor elementele decorative adecvate dintre scenele pictate, ca si abudenta de lumina trezesc sentimentul maretiei si piozitatii. Catapeteasma se incadreaza in stilul picturii, desi este mai veche ca pictura realizata in anul 1908, la Cernauti, dupa parerea criticilor de arta lucrarea apartinand lui Epaminonda Buceschi.

Timpul a trecut iar biserica s-a degradat, apa a inceput sa se infiltreze prin acoperis distrugand o parte din sarpanta bisericii, patruzand pana la pictura care a fost partial distrusa. Deoarece acoperisul avea o stresina foarte mica si biserica nu avea un drenaj corespunzator, apa pluviala se infiltra in zidurile bisericii, ceea ce a dus la distrugerea fatadei.

Biserica Nasterea Maicii Domnului - comuna Putna

Vazand ce se intampla cu biserica, preotul paroh Constantin Croitoru, impreuna cu consilierii parohiei, a hotarat sa inceapa lucrarile de restaurare a bisericii si pregatirea ei pentru centenarul din 2008. Lucrarile au inceput in vara anului 2005 si au durat pana in toamna anului 2008. S-a inlocuit sarpanta de lemn a bisericii, iar stresina a fost largita in asa fel incat apa sa nu mai curga pe pereti, totodata a fost inlocuita tigla cu tabla cutata de tip lindab.

Biserica Nasterea Maicii Domnului - comuna Putna

Fatada bisericii a fost executata in praf de piatra. La interior au fost restaurate icoanele din catapeteasma si din tretapoadele mici. De asemeni s-au restaurat toate icoanele din biserica. Pictura a fost curatata, restaurata si refacuta unde a fost necesar, de catre pictorul Marcel Huma din Targul Neamt, impreuna cu sotia Lia.

Concomitent cu lucrarile desfasurate la biserica s-a construit si o casa de praznuire care, din nefericire, in data de 4 iunie, a ars. In urma acestui incendiu si a inundatiilor care au avut loc in comuna noastra, putnenii au ramas in imposibilitatea de a-si termina lucrarile incepute la biserica si casa de praznuire, din lipsa de fonduri. Dar Dumnezeu, ne-a aratat un semn ceresc care ne incurajeaza si ne da nadejde ca nu vom fii singuri in aceste incercari.

Biserica Nasterea Maicii Domnului - comuna Putna

Semnul ceresc care s-a aratat pe geamul central al Sfantului Altar, reprezinta chipul Mantuitorului Hristos si al Fecioarei Maria, de asemeni si Sfantul Stefan aflat in rugaciune. Acest semn s-a aratat in data de 4 iulie 2008 si este vizibil si astazi. La biserica noastra s-au intamplat mai multe minuni, care ar putea fi in legatura cu aparitia semnului ceresc.

Biserica Nasterea Maicii Domnului - comuna Putna

Detinem o Sfanta Cruce, gasita intr-un lemn de paltin de catre un bun crestin din parohia noastra pe nume Cenusa Marius. Prezentandu-va istoricul bisericii noastre cu necazurile si bucuriile noastre, va rugam daca aveti posibilitatea sa ne ajutati sa terminam lucrarile incepute intru cinstirea Fecioarei Maria, al carei hram il poarta biserica noastra, spre slava lui Dumnezeu.

Pentru aceasta, Parohia comunei Putna a deschis urmatorul cont:

BCR Radauti:  RO16RNCB0241023042050001  -  Cod fiscal:  4326655

Telefon:  +4 / 0766.340.043;  +4 / 0741.033.454

Bunul Dumnezeu sa va ajute si sa va binecuvinteze!

Preot Paroh Croitoru Constantin

Biserica Nasterea Maicii Domnului - comuna Putna

Pe aceeaşi temă

14 Iunie 2012

Vizualizari: 7881

Voteaza:

Biserica Nasterea Maicii Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE