Biserica din Maldaresti

Biserica din Maldaresti Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Nicolae si Sfintii Voievozi

Biserica Sfantul Nicolae si Sfintii Voievozi este o veche biserica ortodoxa din localitatea Maldaresti. Aceasta din urma este o comuna aflata in judetul Valcea, la o distanta de 46 de kilometri de orasul Ramnicu Valcea. Comuna Maldaresti este situata in Subcarpatii Olteniei, la poalele nord-estice ale Magurii Slatioarei, pe raul Luncavat. Pe aici trec doua mari drumuri: Drumul National 67 (Ramnicu Valcea - Horezu - Maldaresti - Targu Jiu - Drobeta Turnu Severin) si Drumul National 65C (Craiova - Balcesti -  Maldaresti - Horezu).

 Biserica din Maldaresti

Legat de acest loc, o legenda spune ca un capitan al armatei domnitorului Mihai Viteazu, numit Tudor Maldar, cade prizonier in mana hanului tatarilor. Fiica hanului se indragosteste de acest capitan roman. Cu ajutorul si impreuna cu fiica acestuia, el scapa din mana tatarilor si se stabileste la Maldaresti (secolul XVII).

 Biserica din Maldaresti

In comuna Maldaresti, cele mai cunoscute obiective turistice sunt Culele Duca si Greceanu, ambele fiind monumente de arhitectura, ce dateaza din secolul al XII-lea, respectiv secolul al XVIII-lea. In aceeasi zona se mai afla si casa memoriala Duca care functioneaza in prezent ca muzeu de arhitectura. Un alt obiectiv turistic de mare importanta este Biserica Sfantul Nicolae, Sfantul Gheorghe si Sfintii Voievozi.

 Biserica din Maldaresti

Biserica Sfantul Nicolae si Sfintii Voievozi din Maldaresti - scurt istoric

Vremea zidirii acestei biserici se incadreaza intre anii 1774-1790, ca lucrare a credinciosului jupan Gheorghe Maldarescu, fiul sau Constantin Maldarescu si sotia sa Eva. Minunata biserica din Maldaresti - ctitorie a pitarului Maldarescu -, impodobeste, inca din anul 1790, pamanturile nationale, ca un adevarat monument de arhitectura romaneasca.

 Biserica din Maldaresti

Biserica este trecuta in Repertoriul Monumentelor Istorice din Valcea (2004, cod VL-II-m-A-09812.03), ca facand parte din patrimoniul cultural national. Biserica Sfintii Voievozi din Maldaresti este un monument istoric de categoria A, adica monument istoric de importanta nationala si universala. Biserica din Maldaresti are trei hramuri, deci trei sfinti ocrotitori: Sfantul Nicolae, Sfantul Gheorghe si Sfintii Voievozi.

 Biserica din Maldaresti

Biserica are planul dreptunghiular, cu absida altarului poligonala si doua turle asezate pe baze cubice, cea a clopotnitei fiind hexagonala si cea a Pantocratorului, octogonala. Ferestrele lacasului de cult sunt in retragere, cele exterioare subliniate in partea superioara de caramizi in relief asezate pe muchie si marginite pe fiecare colt de figuri antropomorfice. Pridvorul bisericii este sprijinit de zece coloane de zidarie.

Cula Greceanu - tablou votiv

Biserica din Maldaresti 
 

Cula Greceanu si Cula Duca

Complexul Muzeal din Maldaresti a fost organizat intr-un cadru natural pitoresc si reuneste Culele Greceanu, Duca, precum si Casa Memoriala I.G.Duca, toate fiind monumente deosebite ale arhitecturii romanesti, in care se impletesc armonios elemente taranesti din zona cu elemente ale unor constructii cu caracter de fortificatii. Cula Greceanu isi are inceputurile in secolul al XVI-lea, cand Nan Paharnicul construieste un turn de aparare, iar nepotul sau, Tudor Maldar, adauga spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, restul constructiei.

 Cula Greceanu - Maldaresti

In ceea ce priveste etimologia cuvantului "cula", acesta deriva din turcescul "kule", care desemneaza un turn, iar in spatiul romanesc defineste, prin extensie, o locuinta intarita in forma de turn, care are drept caracteristici principale un parter inalt, masiv, o scara interioara de acces spre etaj si retragerile succesive ale zidului in inaltime. Acest tip de constructie se afla raspandit in aria Peninsulei Balcanice, cu precadere in Serbia si Albania, dar si in Bulgaria.

 Cula Greceanu - Maldaresti

La noi el este caracteristic numai zonei invecinate spatiului balcanic, respectiv Olteniei si vestului Munteniei. Ridicate de boiernasi olteni, ca masura de aparare impotriva amenintarii incursiunilor pasalelor de la Vidin si Ada-Kaleh si cetelor de haiduci care se inmultisera ingrijorator, culele au dainuit pana in zilele noastre facand dovada rezistentei lor.

 Cula Duca - Maldaresti

Pe aceeaşi temă

12 Iunie 2012

Vizualizari: 10164

Voteaza:

Biserica din Maldaresti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE