Manastirea si Asezamantul Social Baile Herculane - Nasterea Maicii Domnului

Manastirea si Asezamantul Social Baile Herculane - Nasterea Maicii Domnului Mareste imaginea.

Asezamantul Social din Baile Herculane

Manastirea din Baile Herculane este o manastire ortodoxa inchinata Nasterii Maicii Domnului (8 sepetembrie). Situat in centrul renumitei statiuni balneo-climaterice Herculane, asezamantul social, situat in manastire se afla la adresa Nicolae Stoica de Hateg (Vila Dobosanu), judetul Caras-Severin, cod 325200.

In aceasta localitate se ajunge foarte usor, pe Drumul National 6 (European 70), Orsova - Caransebes - Timisoara. De asemenea, cu trenul se ajunge foarte usor, in drumul spre Timisoara trenul oprind si in statia Baile Herculane. Manastirea se afla la o distanta de doar sase kilometri de gara.

Manastirea si Asezamantul Social din Baile Herculane

Manastirea si Asezamantul Social din Baile Herculane

Obstea monahala din Herculane numara abia patru maici, stareta fiind monahia Mihaela Guraliuc. Posibilitatile de cazare se ridica la un numar de 20 de paturi. Pentru a ramane aici peste noapte, se cere o verificare a spatiului liber, la unul dintre numerele de telefon: 0255.560.104 / 0741.338.363.

Asezamantul Monahal-Social din Baile Herculane - scurt istoric

Manastirea si asezamantul monahal din Herculane a aparut la initiativa Prea Sfintitului Episcop Laurentiu Streza, care a dorit a pune in valoare "Vila Dobosoane" din Statiunea Baile Herculane, donata in anul 1925 Episcopiei Caransebesului si luata abuziv, in anul 1946, de regimul comunist. Casa a fost folosita de mai multe institutii de stat, apoi adaptata pentru turism. Este o constructie cu etaj, avand peste 40 de camere.

Manastirea si Asezamantul Social din Baile Herculane

Dupa evenimentele politice petrecute la sfarsitul anului 1989, Biserica are din nou posibilitatea sa-si desfasoare activitatea in diverse sectoare ale vietii sociale. La aceasta activitate de innoire spirituala si caritativ-sociala este chemat sa contribuie si monahismul, parte integranta a structurii organizatorice a Bisericii.

In anul 1998, cladirea fiind retrocedata s-a hotarat infiintarea aici a unui asezamant social monahal, pentru a fi folosit ca loc de odihna si tratament pentru cler si credinciosi, cu posibilitati financiare mai reduse dar si loc de viata duhovniceasca. Asa au fost aduse aici primele maici: Monahia Teodora Jemna, numita ca stareta si directoare a asezamantului, si monahia Marina Caniparu, numita econom, ambele foste vietuitoare la Manastirea Sfantul Ilie - Vasiova.

Manastirea si Asezamantul Social din Baile Herculane

Manastirea si Asezamantul Social din Baile Herculane          Manastirea si Asezamantul Social din Baile Herculane

Cu sprijin substantial din partea Centrului Eparhial al Protopopiatului Baile Herculane si a unor oameni de buna credinta s-au demarat lucrarile de reparatie a cladirii, de amenajare a unui paraclis unde sa se oficieze zilnic Sfintelel Slujbe si de amenajare a camerelor pentru oaspeti. Pentru intretinerea asezamantului s-au incredintat monahii din Episcopie sub indrumarea monahiei Teodora Jemna, iar mai apoi a Monahiei Marina Caniparu.

Odata cu trecerea timpului asezamantul monahal social a primit contur, avand in componenta: paraclis, trapeza, chilii si camere de oaspeti. Paraclisul a fost sfintit la 27 decembrie 1999, de catre Prea Sfintitul Doctor Laurentiu Streza, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.

Manastirea si Asezamantul Social din Baile Herculane

Manastirea si Asezamantul Social din Baile Herculane          Manastirea si Asezamantul Social din Baile Herculane

In anul 2007, la propunerea Preasfintitului Parinte Lucian, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatul a ridicat asezamantul la rang de manastire, impodobind astfel salba de manastiri din Episcopia Caransebesului.

Actualmente, sfintele slujbe sunt savarsite cu regularitate de catre ieromonahul Mina Bozga, iar obstea monahala, condusa de monahia stareta Mihaela Guraliuc, se nevoieste atat cu rugaciunea, cat si cu propavaduirea Cuvantului in randul pelerinilor si al oaspetilor, precum si cu confectionarea de vesminte bisericesc in atelierul de croitorie al manastirii.

Credinciosii care vin in aceasta manastire pentru a-si usura problemele de sanatate se bucura de oaza duhovniciei de la Manastirea din Baile Herculane.

Manastirea si Asezamantul Social din Baile Herculane

Manastirea si Asezamantul Social din Baile Herculane

11 Iunie 2012

Vizualizari: 9708

Voteaza:

Manastirea si Asezamantul Social Baile Herculane - Nasterea Maicii Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE