Botezul pe ascuns

Botezul pe ascuns Mareste imaginea.

Cand vorbim de Botez, luam in discutie stergerea pacatului stramosesc, moartea omului celui vechi si renasterea la o noua viata. Dar tot prin Botez, omul ajunge sa fie membru al Bisericii, un madular al Trupului lui Hristos. Din acest motiv, la Botez trebuie sa fie prezenta intreaga comunitate, nu doar rudele si cunoscutii celui ce urmeaza sa fie botezat.

In cele mai multe biserici, Taina Botezului se savarseste doar in prezenta neamurilor. Daca se intampla sa fie facuta duminica, toti cei ce urmeaza a fi prezenti la Botez stau afara si nu intra decat atunci cand biserica este goala. Nu mai vorbesc de faptul ca se poate intampla sa existe chiar o grabire in a lasa cat mai repede biserica goala pentru Taina Botezului - o predica mai scurta, o miruire mai rapida etc, toate facute cu stiinta ca "au venit cei cu Botezul".

De vreme ce Botezul aduce o schimbare in Biserica, pentru ca ea se imbogateste cu un nou membru, ar trebui ca Taina Botezului sa fie savarsita intr-o biserica plina. Prin Botez, persoana botezata nu apartine doar familiei de acasa, ci si familiei celei mari, care este Biserica.

Daca vedem ca o persoana care nu face parte din rudele trupesti, ramane in biserica dupa Sfanta Liturghie ca sa participe la Botez, imediat o consideram bolnava.

Pierdem din vedere ca intrand in Biserica, intram in Trupul lui Hristos, ne facem madulare ale acestui trup. Asadar, toti cei care traim in Biserica alcatuim un singur Trup al Lui, al carui Cap este Hristos, iar fiecare in parte alcatuieste o mica parte a acestui intreg. In Biserica suntem chemati sa traim o viata duhovniceasca. Iar acest fel de viata nu este niciodata de sine statator. Sa nu uitam ca daca mana este scoasa din trup, ea nu mai traieste, iar daca este in suferinta, sufera intreg trupul. Astfel, a fi departe de cei botezati inseamna moarte, si in acest fel vom alcatui doar o aparenta a Trupului lui Hristos.

Pe scurt, trebuie sa ne revizuim complet conceptia despre Botez.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

20 August 2014

Vizualizari: 6371

Voteaza:

Botezul pe ascuns 5.00 / 5 din 2 voturi. 2 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

botezul taina botezului

Comentarii (2)

  • Andrei BalotaPostat la 2014-08-25 17:09

    Azi avem o mare problema este o criză de conștiință pătrunsă în sufletul majorității crestinilor. trebuie să ne schimbăm acea pocăință pe care a propovăduit-o Ioan Botezătorul trebui aplicată in relatiile noastre cu cei din jur in aprope toate problemele zilnice cu care ne confruntăm.

  • Andrei PanaitPostat la 2014-08-20 11:50

    Părintele Schmemann are dreptate atunci când afirmă că ne confruntăm cu o absenţă a Botezului din viaţa noastră. "Spunând foarte simplu, Botezul este absent din viaţa noastră. Desigur, este încă acceptat de către toţi ca o necesitate evidentă. Nu este combătut, nici chiar pus la îndoială. Este săvârşit în permanenţă în bisericile noastre. Este, cu alte cuvinte, "luat ca atare". În ciuda acestui fapt, îndrăznesc să spun că într-un sens foarte concret, el rămâne absent şi că această "absenţă" este astăzi cauza multor tragedii din Biserică."

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE