Aflarea Moastelor Sfintilor Mucenici din Evghenia; Cuv. Atanasie, Talasie si Limneu

Aflarea moastelor sfintilor mucenici din Evghenia

(22 februarie)

In vremile paganilor imparati ai Romei fiind multe prigoniri asupra crestinilor si nenumarati marturisitori ai numelui lui Iisus Hristos facandu-se mucenici cu diferite morti, iar trupurile lor cele sfinte lasandu-le neingropate, spre mancarea fiarelor si a pasarilor, se luau in taina de catre credinciosi si se ingropau cu cinste in locuri ascunse, prin case sau prin gradini. In acest fel si in locasurile Evgheniei au fost ingropate multime de moaste ale sfintilor mucenici care au patimit pentru Hristos si au ramas nestiute multi ani. Incetand paganatatea elineasca si tiranii cu sunet pierind, iar imparatii crestini luand cirmuirea, s-a luminat toata lumea cu lumina dreptei credinte si Biserica lui Hristos era in liniste adanca. Atunci si sfintele moaste ale mucenicilor din Evghenia au fost scoase din pamant ca niste faclii de sub obroc, prin dumnezeiasca descoperire, adica cu minune.

In acel loc unde au fost ingropate a inceput a se da bolnavilor diferite tamaduiri, asa voind Dumnezeu, ca sa fie robii lui aratati si cinstiti.

Atunci a mers acolo arhiereul, cu clerul bisericesc si, sapand in acel loc, au aflat multe moaste ale sfintilor mucenici, ale caror nume le stie numai Dumnezeu, Cel ce i-a scris pe ei in cartea vietii, sus in cer. Aceste sfinte moaste erau intregi si nestricate, incat s-a implinit cu dansii Sfanta Scriptura: "Pazi-va Domnul toate oasele lor si niciunul dintr-insele nu se va zdrobi". Inca si buna mireasma iesea din ele, si faceau minuni, toate neputintele tamaduind si duhurile cele rele si viclene din oameni gonind. Apoi s-au dus cu slava in biserica, cu sobor mare de popor credincios, cu psalmi si cu cantari. Dupa acestea s-a descoperit unui cleric, cu numele Nicolae, care era barbat imbunatatit, ca intre multele moastele mucenicesti ce s-au aflat in Evghenia, sunt si moastele Sfantului Andronic, unul din cei 70 de apostoli, si ale Iuniei, ajutatoarea lui, pe care ii pomeneste Sfantul Apostol Pavel in epistola catre romani, zicand: "Inchinati-va lui Andronic si Iuniei, rudeniile mele, si impreuna robitilor mei, care sunt vestiti intre apostoli".

 Cuviosului Parintelui nostru Atanasie Marturisitorul

(22 februarie)

Acest cuvios s-a nascut in Constantinopol, avand parinti cucernici, cinstitori de Dumnezeu si foarte bogati. Fiind evlavios, din frageda varsta a dorit sa imbrace schima monahiceasca. Pentru aceasta ducandu-se intr-o manastire care se gasea langa Nicomidia, in apropierea marii, a fost tuns acolo. Si atat s-a inaltat cu faptele bune, incat si imparatilor s-a facut cunoscut. Pe vremea lui Leon stricatorul de icoane, fiind insa pirat ca cinsteste preacuratele icoane, a fost supus la multe chinuri, la amara izgonire si la necazuri. Ramanand insa neplecat si credinta ortodoxa pana la sfarsit pazind-o, s-a mutat catre Domnul.

.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 1216

Voteaza:

Aflarea Moastelor Sfintilor Mucenici din Evghenia; Cuv. Atanasie, Talasie si Limneu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE