Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Mc. Pafnutie

Pomenirea preacuviosului parintelui nostru Ioan Paleolavritul, adica de la Lavra cea veche.

 

Acest preacuvios, de mic pornindu-se de dorire dumnezeiasca, s-a alipit de Dumnezeu, si parasind desfatarea ti mandria lumii, si instrainandu-se de patria sa si de rudeniile sale, si ridicand crucea, a mers in tara straina si necunoscuta, pentru Domnul; si sosind la cinstitele locuri, a mers la Manastirea fericitului Hariton. Si savarsind tot felul de fapte bune, s-a mutat din cele desarte catre vesnicele si fericitele locasuri.

 

Tot in aceasta zi, pomenirea sfantului sfintitului mucenic Pafnutie.

 

Tot in aceasta zi, pomenirea sfintilor Socrat si Dionisie, care, fiind impunsi cu sulite, s-au savarsit.

 

Tot in aceasta zi, pomenirca preacuviosului parintelui nostru Gheorghe Marturisitorul, episcopul Antiohiei Pisidei.

 

Acest sfant a trait pe vremea luptatorilor impotriva icoanelor, din pruncie fiind dat lui Dumnezeu. Si pentru covarsitoarea lui virtute a fost hirotonit episcop al Antiohiei din Pisidia. Cand prin sfatul viclean al diavolului s-a pornit eresul luptatorilor impotriva icoanelor si se trimiteau scrisori pretutindenea, ca toti episcopii sa mearga cu grabire la Constantinopol, s-a dus si acesta, care, neplecandu-se a se face de un cuget cu ereticii si a se lepada de inchinarea sfintelor icoane, a fost osandit la surghiun si la rea patimire, intru care si murind, s-a mutat catre Domnul.

 

Tot in aceasta zi, pomenirea celui intre sfinti parintelui nostru Trifon arhiepiscopul Constantinopolului, caruia i se face soborul la sfanta biserica cea mare.

 

Tot in aceasta zi, pomenirea cuviosului Simeon, egumenul sfintei Manastiri Filoteu din Muntele Atosului, cel ce avea o singura haina si umbla descult, care a fost si ctitor, in acelasi munte, al Flamuriei Sfintei Treimi, care cu pace s-a savarsit.

 

.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 875

Voteaza:

Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Mc. Pafnutie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE