Sf. Ap. Filip; Sf. Grigorie Palama, arhiepiscopul Tesalonicului (Lasatul secului pentru Postul Craciunului)

Sfantul Apostol FilipSfantul Apostol Filip era din Betsaida Galileii, impreuna-cetatean cu Andrei si cu Petru, apostolii. Acesta dand dovada de multa intelepciune s-a indeletnicit cu cercetarea locurilor din Legea veche si din Prooroci depre Mesia,  pregatindu-se pentru a-L cunoaste pe Acela, despre care inca nu stia ca venise pe pamant. Pe acesta aflandu-l Domnul dupa botezul sau in Galileea, l-a chemat ca sa-i urmeze Lui. Cunoscand pe Mesia in persoana lui Iisus Hristos, Filip lasa totul si se facu unul din cei mai zelosi ucenici, insotind pe Iisus pretutindeni, luand aminte la viata Lui preasfanta, urmand saracia Lui si invatand de la Dansul dumnezeiasca intelepciune cu care avea sa lumineze lumea.

Afland pe prietenul sau Natanail, caruia Scriptura ii mai spune si Vartolomeu, Filip i-a spus cu bucurie: "Am aflat pe Acela despre Care au scris Moise in Lege si Proorocii, pe Iisus, fiul lui Iosif din Nazaret", (Ioan,1,45).

Si asa l-a dus la Iisus, si inca multe locuri   din Evanghelie fac referire la acest Apostol.

Deci acesta, luand dupa sorti pamantul Asiei, avea pe Apostolul Vartolomeu urmator lui si ajutator la propovaduirea Evangheliei. Mai avea inca si pe sora sa cea dupa trup, Mariam, care urma si le slujea lor. Deci trecand apostolii acestia prin cetatile Lidiei si Misiei si propovaduind in ele Evanghelia lui Hristos, multe incercari si necazuri au suferit de la cei necredinciosi, fiind batuti, zdrobiti cu toiegele, prin inchisori inchisi si cu pietre improscati.

Dupa aceea a aflat pe iubitul ucenic si de Dumnezeu cuvantatorul Ioan, care propovaduia pe Hristos in Asia. In aceeasi vreme si femeia lui Nicanor proconsulul a crezut in Hristos. Deci mergand dumnezeiescul Filip la Ierapoli, acolo a fost tarat pe pamant de elini, prin mijlocul ulitelor cetatii; dupa aceasta sfredelindu-i-se gleznele picioarelor, a fost pironit pe un lemn cu capul in jos, si asa facand rugaciune, si-a dat sfantul sau suflet in mainile lui Dumnezeu.

Indata ce si-a dat duhul sfantul apostol, pamantul s-a infricosat ca si cand ar fi fost insufletit, si a scos infricosator glas si geamat, si s-a despicat si a inghitit pe multi din cei necredinciosi. Iar ceilalti temandu-se au ingenunchiat la dumnezeiescul Vartolomeu si la Sfanta Mariam, care erau spanzurati. Si dezlegandu-i pe ei de pe lemn, au venit la adevarata credinta a lui Hristos; iar moastele apostolului le-au ingropat. Sfantul Vartolomeu asezand pe Stahie episcop in Bizant, a iesit si s-a dus impreuna cu Mariam in Licaonia. Sfantul Grigorie Palama, arhiepiscopul Tesalonicului Sfantul Grigorie Arhiepiscopul Tesalonicului, numit si Palama, s-a nascut in Constantinopol. A ramas orfan de tata inca de mic, dar sub ingrijirea mamei sale si-a savarsit studiile si a fost de mare folos mamei si fratilor sai, pe care-i tinea din ostenelile sale.

Vazand desertaciunea lumii acesteia, ia venit in gand sa se faca calugar, indemnand si pe mama si fratii sai la aceasta.

Primind cu bucurie propunerea, mama sa a luat schima intr-o manastire de maici, iar el si cu fratii sai s-a dus in Muntele Athos, unde punandu-se in ascultarea unui cuvios Nicodim, s-a deprins cu toate randuielile vietii monahale. Catva timp a fost si in Lavra cea mare; dar dorind linistea, s-a salasluit in pustie si ducea viata cea mai aspra.

Intamplindu-se sa treaca pe acolo Varlaam din Calabria, care invata ca stralucirea dumnezeirii este creatura, a fost combatut de sfantul pentru acele erori.

Pentru luptele sale cu ereticii s-a invrednicit de marele dar al arhieriei, ocupand insemnatul scaun al Tesalonicului si pastorindu-l cu multa demnitate. S-a invrednicit a purta ranile Domnului pe trupul sau, ca dumnezeiescul Pavel si dupa multe suferinte din partea turcilor, pentru ca le arata cu multa indrazneala ratacirile lui Mahomed, a adormit in Domnul in virsta de 63 de ani, la 1340.

.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 951

Voteaza:

Sf. Ap. Filip; Sf. Grigorie Palama, arhiepiscopul Tesalonicului (Lasatul secului pentru Postul Craciunului) 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE