Sf. Prooroc Zaharia, tatal Sf. Ioan Botezatorul; Sf. Mc. Urban si Teodor

Sfantul Pooroc ZahariaAcest Sfant Prooroc Zaharia era preot din Legea Veche, la Templul din Ierusalim, pe cand impartatea Cezar August, la Roma, iar in Tara Sfanta domnea Irod cel Mare, intre anul 1 si anul 14, pe vremea nasterii Domnului Hristos. Si Zaharia preotul avea femeie pe Elisabeta, una din fiicele lui Aaron. Si marturiseste despre ei Cartea Sfanta ca: "Erau amandoi drepti inaintea lui Dumnezeu, umbland fara prihana in toate poruncile si randuielile Domnului", ca in toate faptele bune se aflau. N-aveau insa copii, pentru ca "Elisabeta era stearpa si amandoi erau inaintati in zilele lor" (Luca 1, 6-7).

 

Deci, intrand preotul Zaharia oarecand in Templu sa cadeasca, a vazut pe ingerul lui Dumnezeu stand de-a dreapta altarului de tamaiere, vestindu-i ca Elisabeta va naste la batranete un fiu, pe Ioan Inaintemergatorul, proorocire care s-a si adeverit.

Iar dupa nasterea lui Ioan, in luna a sasea, s-a auzit ca Irod, imparatul iudeilor, va sa ucida pe toti pruncii din Betleem si din imprejurimi, pentru a ucide pe Domnul nostru Iisus Hristos. Deci, atunci si Ioan Inaintemergatorul nascandu-se, se temea Elisabeta, maica lui Ioan, pentru viata pruncului.

 

O veche traditie ne spune ca, de teama, Elisabeta s-a ascuns, dimpreuna cu copilul, intr-o pestera de cealalta parte a Iordanului. Drept aceea ostasii, cautand pruncul, nu l-au aflat. Deci, a poruncit Irod ostasilor ca, in locul copilului, pe tatal sau, preotul Zaharia sa-l junghie. Si, ducandu-se ei la Templu, am junghiat pe batranul preot "intre Templu si altar", stropind, cu sangele sau, altarul Domnului. Si asa s-a mutat din viata aceasta dreptul Zaharia, iar copilul scapand de urgie, crestea si se intarea in Duhul Sfant, ramanand in pustie pana la ceasul aratarii sale in Israel (Luca,1,80).  

 Sfintii Mucenici Urban, Teodor, Medimn

 

Acesti sfinti au fost goniti din Bise­rica de Valent cel cu minte rea. Si su­ferind nenumarate chinuri, iar mai pe urma fiind bagati intr-o corabie dusa intr-un colt de mare ce se cheama locul Astachin si dandu-i-se foc corabiei, s-au savirsit in ea.

 

.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 1062

Voteaza:

Sf. Prooroc Zaharia, tatal Sf. Ioan Botezatorul; Sf. Mc. Urban si Teodor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE