Sf.Sfintit Mc.Teodot; Sf.Mc.Zenaida; Cuv.Sebastiana; Cuv. Antim

Sfantul Mucenic Teodot

Acest Sfant Mucenic Teodot este pus in Sinaxarul lunilor de doua ori; asemenea si pomenirea lui se cinsteste cu cuvioasa slujba in Biserica de doua ori: o data la 18 mai, zi in care au patimit sfintele sapte fecioare ale caror cinstite moaste el le-a ingropat si pentru care a fost parat la ighemon, iar a doua oara, in 7 iunie, zi in care i s-a taiat capul, dupa ce a luat multe si felurite munci pentru Hristos.

Sfantul Teodot, tainuitul rob al lui Hristos, a trait in Ancira Galatiei pe vremea imparatiei lui Diocletian si Maximian. El lua in taina trupurile sfintilor mucenici, care se ucideau in acea vreme pentru Hristos si se aruncau spre mancarea cainilor, a fiarelor si a pasarilor, si le ingropa cu cinste. Iar cand a scos noaptea din apa trupurile celor sapte fecioare inecate in iezer, atunci a fost prins de ighemonul Teotecn si, fiind muncit cumplit, a luat sfarsit de sabie.

Sfantul Mucenicul Teodot, mai inainte de a intra in nevointa muceniceasca, a facut multe lucruri bune.

La inceput s-a luptat impotriva poftelor trupesti, desi era casatorit dupa lege, a ridicat razboi duhovnicesc, supunandu-si trupul duhului. El atat de mult a sporit in fapte bune, incat si altora putea sa le fie invatator al curatiei si al intregii intelepciuni.

Si de mirare era la el aceasta ca, prefacandu-se ca duce viata de carciumar, facea multa negutatorie duhovniceasca, castigand lui Dumnezeu multe suflete omenesti, pentru ca, sub chipul de carciumar, lucra apostoleste in taina ca un episcop, iar prin invataturile si sfatuirile sale de Dumnezeu insuflate, aducea pe elini si pe iudei la Biserica lui Hristos, iar pe cei pacatosi ii povatuia la pocainta. El avea si darul tamaduirii, caci, prin punerea mainilor si prin rugaciune, tamaduia toate bolile trupesti cele netamaduite intre oameni; iar prin cuvantul cel mantuitor de suflete, vindeca ranile cele sufle testi.

Viata si patimirea lui, impreuna cu a sfintelor sapte fecioare, a fost pusa pe larg in ziua de optsprezece mai, in care au patimit acele fecioare.

.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 3238

Voteaza:

Sf.Sfintit Mc.Teodot; Sf.Mc.Zenaida; Cuv.Sebastiana; Cuv. Antim 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE