Sfanta Mucenita Pelaghia

Sfanta Mucenita Pelaghia Mareste imaginea.

Sfanta Pelaghia s-a nascut in cetatea Tars, din parinti pagani. Auzind despre Hristos, alege sa paraseasca credinta in idoli. In acea vreme soseste in Tars imparatul Diocletian (284-305). In timpul sederii imparatului aici, fiul acestuia s-a indragostit de Pelaghia. Cand mostenitorul imperial afla ca Pelaghia a primit botezul crestin, s-a sinucis.

Mama sa a denuntat-o imparatului pentru judecata. Imparatul a fost captivat de frumusetea Sfintei Pelaghia si a incercat sa o convinga sa renunte la religia ei, promitandu-i toate bunurile de pe pamant daca ii va fi sotie.

Sfanta Pelaghia a refuzat oferta imparatului cu dispret, spunandu-i: "Esti nebun, imparate, sa-mi spui mie acestea. Nu-ti fac voia si urasc casatoria murdara pe care mi-o propui pentru ca eu il am pe Hristos Mire, Imparatul Cerurilor".

In urma acestor cuvinte, imparatul a poruncit sa fie arsa de vie in vapaia focului aprins intr-un vitel de metal. Pelaghia s-a insemnat cu semnul sfintei cruci, a rostit rugaciuni de slava lui Dumnezeu si intrand in foc, s-a topit precum ceara. Asa a luat cu cinste mucenicia Sfanta Pelaghia.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfanta Monica din Africa, mama Fericitului Augustin;
- Sfantului Cuvios Ilarion, facatorul de minuni;
- Sfantului Cuvios Nichifor, egumenul Manastirii Midichia;
- Sfantului Cuvios Nichifor Isihastul;
- Sfantului Cuvios Atanasie, episcopul Corintului;
- Sfintilor Cuviosi Afrodisie, Leontie, Antonie, Mel, Valerian si Macrovie, si a celor ce impreuna cu ei au marturisit in Schitopoli (Palestina).

Maine, facem pomenirea Sfintei Mucenite Irina.

Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

.

Calendar Ortodox

04 Mai 2016

Vizualizari: 34613

Voteaza:

5.00 / 5 din 5 voturi.

Cuvinte cheie:

Sfanta Mucenita Pelaghia

Comentarii (3)

  • Octavian Adrian TabaraPostat la 2015-05-04 11:16

    Sfintii parinti spun ca imaginatia este calea pe care diavolul se pogoara in lume. Un parinte din Sfantul Munte spune ca sfarsitul lumii va veni cand se va inmulti mintea. Sfantul Nil Ascetul spune ca sfarsitul lumii va veni cand se va inmulti slava desarta si iubirea de argint (lucru care astazi e destul de prezent, dar sfarsitul numai Dumnezeu stie cand va fi). Scuze pentru divagatie, dar am simtit nevoia sa evidentiez unele lucruri. Si da, va puteti ruga la cati sfinti doriti; ajuta foarte mult citirea Paracliselor Maicii Domnului, pentru orice tip de probleme.

  • costel popescu Postat la 2010-05-04 14:06

    In vise e bine sa nu crezi. Te poti ruga fara nici un fel de probleme la mai multi sfinti intr-o saptamana.

  • adriana alboPostat la 2010-05-04 13:45

    sant o fidela acestui sitt ,! dar am o intrebare pt mine 1 s espune sa n ucrezi in vis ß dar cand in vis iti apare un sfant cu care vb ce se intelege ? 2 pot sa ma rog la mai multi sfinti intr-o saptamana deci in fiecare sa zic asa ma rog la 2 -3 pot pt ca mi se pare ca fiecare din ei au o alta rugaciune si ma atrage a ma ruga cand unu-ia cand altu-ia etc. si daca imi pot permite as dori un maslu de pomenire pentru casa si familia mea sant emigranta si familia imi este acasa sant aici doar eu si sotul .doresc pentru sporul casei cu promovari si sanatate ! va multumesc din suflet ca santeti altaturi de multi oameni care are nevoie de a sti multe despre credinta si minunile ei cu stima adriana

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox