Sfantul Iacob, ruda Domnului

Sfantul Iacob, ruda Domnului Mareste imaginea.

Sfantul Iacob este numit fratele Domnului (Gal. 1, 9), pentru ca a fost fiul Dreptului Iosif, logodnicul Fecioarei Maria. Insa este potrivit sa-l numim var al lui Hristos si nu frate, pentru ca Mantuitorul S-a nascut pe cale supranaturala, deci nu a fost rodul legaturii dintre Iosif si Fecioara Maria. Daca il intalnim si sub numele de "fratele Domnului", trebuie sa stim ca la evrei, gradele de rudenie erau cuprinse intr-un singur cuvant: frate.

Facem precizarea ca mama lui Iacob, Salomeea, era ruda Maicii Domnului, iar Iosif ajunge sa fie logodnicul Mariei la batranete, dupa moartea sotiei sale Salomeea.

Potrivit Traditiei, el a calatorit in Egipt impreuna cu tatal sau Iosif, cu Fecioara Maria si Pruncul, in vremea in care Irod cauta sa-L omoare pe Hristos.

A fost primul episcop al Iersualimului. A alcatuit prima slujba a Sfintei Liturghii, varianta care a fost prelucrata de Sfintii Vasile cel Mare si Sfantul Ioan Gura de Aur.

Liturghia Sfantului Iacob se savarseste si in zilele noastre in Biserica Ortodoxa Greaca, pe 23 octombrie, in ziua sa de praznuire.

Sfantul Apostol Iacob a convertit multi iudei si elini la credinta crestina. Cand Anania a ajuns Mare Arhiereu, a hotarat sa-l ucida. Potrivit Traditiei, batranii iudeilor i-au spus lui Iacob sa urce pe aripa Templului sis a graiasca de acolo impotriva lui Hristos. Iacob a urcat, insa a marturisit in fata celor prezenti ca Hristos este Fiul lui Dumnezeu. In urma acestei marturisiri, a fost aruncat de pe zidurile templului din Ierusalim si ucis cu pietre.

Troparul Sfantului Apostol Iacob, ruda Domnului

Glasul 2
Ca un ucenic al Domnului ai primit Evanghelia, drepte; ca un mucenic esti de neinduplecat; indrazneala ca un frate al lui Dumnezeu, a te ruga ca un ierarh. Roaga pe Hristos Dumnezeu, sa mantuiasca sufletele noastre.

Condacul Sfantului Apostol Iacob, ruda Domnului

Glasul 4
Cel Ce Te-ai Inaltat...
Dumnezeu Cuvantul Tatalui Unul-Nascut, Cel Ce a venit la noi in zilele cele de apoi, Sfinte Apostole Iacob, Dumnezeiescule, pe tine intai te-a aratat pastor si invatator ierusalimitenilor si ispravnic credincios Tainelor celor duhovnicesti. Pentru aceasta, toti pe tine te cinstim, Apostole.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Cuvios Ignatie, patriarhul Constantinopolului;
- Sfantului Cuvios Macarie Romanul;
- Sfantului Cuvios Nichifor;
- Sfantului Cuvios Petronie si a doi sfinti tineri.

Maine, facem pomenirea Sfantului Mare Mucenic Areta.

Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

23 Octombrie 2022

Vizualizari: 33460

Voteaza:

Sfantul Iacob, ruda Domnului 4.50 / 5 din 4 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • simona turkPostat la 2015-10-23 11:29

    Te cinstim pe tine,Sfinte Iacob si cu totii ne bucuram caci te stim pe tine fierbinte mijlocitor catre Domnul Dumnezeu.Te rugam,lumineaza-ne mintile,invata-ne sa avem mai mare grija de sufletele noastre,sa staruim mai mult in post,rugaciuni si privegheri si sa ajutam pe cei ce sunt neajutorati,sa facem fapte bune si sa pazim mai mult poruncile Domnului! Amin!

  • dan danielPostat la 2011-10-16 20:37

    te cred ca esti ..impresionata de asemenea...personaje,oameni,sfinti.nu stiu cum sa ma exprim.cu totii,ne simtim,macar un pic diferit,cand citim un pic din viata lor.eu personal,desi nu pot sa spun ca sant un crestin adevarat prin fapte,ma simt mereu in..inferioritate sufleteasca cand citesc despre faptele lor.numai cand ma gandesc ce viata simpla aveau ei atunci.si noi,acum cand avem de toate,ne-am indepartat ff mult de la mila DOMNULUI.

  • Valeriu TanasaPostat la 2010-10-23 18:27

    M-a impresionat puternic, faptul că Sfântul Apostol Iacob, este numit întâi Mucenic şi apoi Apostol. Învăţământ extraordinar din viaţa Sfântului Apostol este... curajul mărturisirii. Acolo, la înălţimea ameţitoare a Aripii Templului, Sfântul a strigat iudeilor bătrâni că Hristos este Fiul lui Dumnezeu. Prin urmare curajul izvorât din credinţă este calitatea numărul unu al unui Creştin. Altă înălţime a Misticii Epistole a Sfântului Apostol Iacob este că Taina Sfântului Maslu curge nevăzut, tocmai din învăţătura Scisorii sale. Şi iarăşi, un alt aspect, din infintele.. ale Epistolei sale este atenţia care o acordă în tratarea nedescriminatorie a săracilor în raport cu bogaţii. A trata cu mai puţină iubire şi atenţie un sărac decît un bogat, echivalează cu o necinstire a nevoiaşului. Şi drama este că nu necinstim un om, ci rănim pe Însuşi Domnul Iisus Hristos. Sfinte Mucenic şi Apostol Iacob ajută neputinţei mele si dă-mi învăţătură să pot înţelege o fărâmă din taina smereniei tale.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox