Sfantul Nichita Marturisitorul

Sfantul Nichita Marturisitorul Mareste imaginea.

Sfantul Nichita s-a nascut in Bitinia. A trait in vremea luptei impotriva sfintelor icoane. Dupa finalizarea studiilor, Sfantul Nichita a intrat in Manastirea Midichia, unde staretul Nichifor l-a tuns monah. Dupa sase ani de nevointe, a fost hirotonit preot. Este ales egumen al manastirii, dupa moartea staretului.

In timpul prigoanei declansate de luptatorii impotriva icoanelor, Sfantul Nichita a fost intemnitat si torturat, fara insa a putea fi clintit din Sfanta Ortodoxie.

Dupa moartea imparatului Leon Armeanul, Sfantul Nichita a fost eliberat si s-a retras intr-un loc pustiu de langa Constantinopol, unde a petrecut ultimele sale zile in rugaciune. Dupa adormirea sa, trupul lui a fost adus in manastirea pe care a pastorit-o. In timpul slujbei de ingropare, multi bolnavi au ajuns si s-au atins de trupul lui, capatand vindecare. Sfintele sale moaste au fost asezate langa cele ale parintelui lui duhovnicesc, sfantul patriarh Nichifor, si langa ale fratelui sau intru nevointe, sfantul Atanasie.

Troparul Sfantului Nichita Marturisitorul

Indreptatorule al Ortodoxiei, invatatorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu si al curatiei si luminatorule al lumii, podoaba claugarilor cea de Dumnezeu insuflata Nichita, intelepte, cu invataturile tale pe toti i-ai luminat. Alauta duhovniceasca, roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfantului Iosif imnograful
- Sfantului Mucenic Elpidifor;
- Sfantului Mucenic Diu;
- Sfantului Mucenic Vitonie;
- Sfantului Mucenic Galic;
- Sfantului Cuvios Ilirie din Muntele Mirsiona;
- Sfantului Mucenic Pavel Rusul.

Maine, facem pomenirea: Sfintilor Cuviosi Gheorghe de la Maleon, Zosima, Platon.

Sursa: CalendarOrtodox.ro

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

08 Noiembrie 2022

Vizualizari: 32265

Voteaza:

5.00 / 5 din 7 voturi.

Comentarii (1)

  • simona turkPostat la 2015-04-03 13:47

    Sfinte a lui Dumnezeu,Nichita Marturisitorul,te rog nu jnceta a te ruga catre Stapanul nostru pentru iertare de pacate si pentru izbavire de vrajmasii vazuti si nevazuti,iar toti cei ce aleafga la sfintele tale moaste sau se roaga tie cu credinta sa fie izbaviti si tamaduiti de toate bolile sufletesti si trupesti.Amin!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox