Ora bizantina

Ora bizantina Mareste imaginea.

Viata monahala in Sfantul Munte Athos se desfasoara potrivit unui sistem de masurare a timpului diferit de cel civil. Acest fapt se datoreaza, pe de-o parte, calendarului iulian, aflat cu 13 zile in urma celui gregorian, iar pe de alta, asa numitei "ore bizantine”.

Ora bizantina si ziua liturgica

Exista o stransa legatura intre ora bizantina si conceptia intalnita in cultul crestin, potrivit careia ziua liturgica nu incepe cu miezul-noptii sau cu dimineata, ca in masuratoarea civila a timpului, ci cu seara. Ziua liturgica este adica intervalul de timp dintre doua seri consecutive.

Ora bizantina - Turnul cu ceas de la Manastirea Vatoped

Acest obicei este mostenit din traditia iudaica de socotire a timpului, asa cum o vedem concretizata, de exemplu, in referatul biblic al zidirii lumii, unde zilele creatiei sunt numarate incepand cu seara si continuand cu dimineata: "Si a fost seara si a fost dimineata, ziua intai... Si a fost seara si a fost dimineata, ziua a doua...". (Facere I, 5, 8 ; cf. si Lev. XXIII, 32).

Astfel, ora bizantina este stabilita in functie de apusul soarelui, socotit ora 24, de cand incep sa se numere orele noptii.

Functia liturgica a orei bizantine

Ora bizantina are functie liturgica, legand ritmul liturgic al slujbelor de ritmul cosmic. De aceea, la Muntele Athos, programul liturgic este unul special.

Astfel, Utrenia se incepe la ora doua dupa miezul noptii. La ora unu bat clopotele pentru desteptare. Pana la doua toti calugarii isi fac canonul la chilie. Intre doua si cinci se face slujba Utreniei si Sfanta Liturghie, dupa care calugarii se retrag la chilii pentru doua ore de odihna, iar apoi ies la diferite ascultari de obste.

La orele patru dupa amiaza, se face Vecernia, apoi se serveste masa si iarasi se aduna la biserica pentru Pavecernita si acatistul Bunei Vestiri. De la opt seara la unu noaptea, se merge la odihna.

Ora bizantina - Rusicon

La apusul soarelui portile fiecarei manastiri mari sunt incuiate, ramanand astfel, pana a doua zi la rasaritul soarelui.

Dintre manastirile atonite, Iviron este singura care isi stabileste programul liturgic in functie de rasaritul soarelui si nu de apus.

In majoritatea manastirilor intalnim si ceasuri care afiseaza timpul civil pentru pelerinii care nu sunt obisnuiti cu ora bizantina.

Deoarece apusul soarelui variaza insa in functie de anotimp, ceasul care afiseaza ora bizantina, trebuie in mod constant repotrivit. Astfel, in multe manastiri acesta este potrivit saptamanal in ziua de duminica.

In functie de anotimp, ceasurile sunt cu trei, pana la sase ore, inaintea timpului oficial din Grecia (vara, cand este ziua mai lunga, ora 24 bizantina corespunde, cu aproximatie, orei 20 civile, in timp ce iarna corespunde orei 17 civile).

Sursa: CrestinOrtodox.ro

14 Iunie 2012

Vizualizari: 39197

Voteaza:

Ora bizantina 5.00 / 5 din 3 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE