CEI CAZUTI DE LA CREDINTA. (POCAINTA CELOR CAZUTI DE LA CREDINTA (APOSTATI) - 1 Ioan Ajunatorul

Daca cineva de bunavoie in chip nesocotit a tagaduit pe Hristos, potrivit canonului 73 al lui Vasile cel Mare, se va invrednici de impartasanie numai la sfarsitul vietii; si nimeni nu-I poate scapa de o astfel de epitimie, nici sa indrazneasca a arata vreo blandete fata de acesta. Iar Sfantul Grigorie determina exact toate chestiunile privitoare la acestia, supunand acelorasi pedepse pe cei ce de bunavoie dezerteaza la ratacire, hotarand masura acestor pedepse dupa durata vietii fiecaruia; iar cei ce prin constrangere au comis acest pacat se vor supune pedepsei pentru desfranare, prelunginduse lui pedeapsa la al noualea an. Aceeasi deosebire intre cei pacatosi o face si sinodul de la Ancira, cat si Sfantul martir Petru al Alexandriei, precum si Vasile cel Mare in canonul sau al 81-lea. Dar astazi Biserica urmeaza potrivit celor normate si potrivite de preasfintitul patriarh al Constantinopolului Metodiu, tratand in general pe cei ce au fost coplesiti in chipuri diferite de acea greseala. Iar acesta zice ca daca cineva a fost prins de nelegiuiti pe cand era copil si, de frica sau din nestiinta sau din prostie fiind sedus, a tagaduit credinta, dar ajungand la varsta barbatiei revine la moravurile crestinilor si intrand in catoliceasca Biserica se pocaieste si se marturiseste, sa asculte zilnic de la preot, pana la ziua a saptea cele patru rugaciuni randuite si in a opta sa se boteze; apoi, dezbracandu-se si imbracand lentionul, sa se unga cu Sfantul Mir, intocmai ca si cei ce sc boteaza, si astfel sa se invredniceasca de dumnezeiasca impartasanie; iar in alte opt zile nicidecum sa nu lipseasca de la sfintele slujbe din biserica, intocmai ca si cei ce se boteaza.
Iar daca cineva a fost cuprins de cei nelegiuiti fiind in deplina varsta a barbatiei si prin chinuri a fost silit sa se lepede de credinta sa, acestuia inca sa i se acorde milostivire. Totusi intai va posti de doua ori 40 de zile, retinandu-se de la carne, branza si oua, si in trei zile din saptamana sa se abtina de la vin; si nici untdelemn sa nu doreasca; si sa faca rugaciuni imbelsugate si cat se poate mai multe metanii. Dupa aceea, implinindu-se cele doua de ori 40 de zile, sa asculte timp de sapte zile zilnic rugaciuni de pocainta, iar in ziua a opta sa se spele intocmai ca cei mai sus mentionati si sa fie uns si sa se invredniceasca de impartasirea Sfintelor Taine, iar dupa alte opt zile sa participe la slujbele bisericesti, iar pe cel ce intentionat a dezertat la tagaduirea credintei, il asteapta pedeapsa grozava, dar prin nemarginita iubire de oameni a lui Dumnezeu, aceasta inca se va lecui cu milostivire.
Deci doi ani sa posteasca, retinandu-se de la carne, branza si oua; iar in trei zile din saptamana Iipsindu-se de untdelemn si de vin, facand in fiecare zi metanii potrivit puterii sale, una suta sau doua sute. Iar implinindu-se cei doi ani, sa asculte si acesta sapte zile rugaciuni de pocainta, iar apoi sa se procedeze si in privinta lui precum s-a mai spus mai inainte.

15 Mai 2009

Vizualizari: 584

Voteaza:

CEI CAZUTI DE LA CREDINTA. (POCAINTA CELOR CAZUTI DE LA CREDINTA (APOSTATI) - 1 Ioan Ajunatorul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE