CANONUL CARTILOR SFINTEI SCRIPTURI - 1 Amfilohie

Ti se cuvine a sti mai ales si aceasta. Nu fiecare carte care a primit numire vrednica de cinstire a Scripturii este adevarata, fiindca sunt uneori carti cu nume mincinoase, iar altele de mijloc sau mai aproape, cum ar zice cineva, de cuvintele adevarului. Iar altele sunt falsificate si gresite, precum de pilda si monedele cele fals batute si falsificate, desi au inscriptia imparatului, dar dupa materie sunt netrebnice, falsificate. Din cauza aceasta iti voi arata tie fiecare carte dintre cele de Dumnezeu insuflate. Si pentru ca sa cunosti bine deosebirea intre ele, intai iti voi arata pe cele ale Vechiului Testament.
Pentateuhul are Facerea, apoi Iesirea, si cartea de mijloc - Levitic, dupa aceasta Numerii, apoi A Doua Lege. Adauga la aceasta pe Isus si Judecatorii. Dupa aceea Rut si patru carti ale imparatilor, si doua carti Paralipomena. Dupa acestea, a lui Ezdra intai, apoi a doua. Mai departe voi numi tie cinci carti in versuri a lui Iov, cel incununat cu nevointele feluritelor patimi, si cartea Psalmilor, leac potrivit pentru suflete. Trei carti ale inteleptului Solomon Pildele, Ecclesiastul si Cantarea Cantarilor. Sa se mai adauge la acestea si cei doisprezece prooroci cel dintai Oseea, apoi al doilea Amos, Miheia, Ioil, Avdie, si lona, chipul patimilor celor de trei zile. Dupa dansii, Naum, Avacum, apoi al noualea, Sofonie, Agheu si Zaharia, si celebrul vestitor Maleahi. in urma lor cunoaste pe cei patru prooroci, pe marele Isaia, cel ce a proorocit cu sinceritate, si pe Ieremia de aceeasi simtire, pe Iezechiel tainicul si in sfarsit, pe Daniel cel preaintelept in fapte si cuvinte. La acestia, unii socotesc si pe Estera. Acum sa numesc cartile Noului Testament. Sa primesti numai patru evanghelisti, pe Matei, apoi pe Marcu, carora adauga pe al treilea, pe Luca si numara pe Ioan, al patrulea dupa varsta, dar intaiul dupa inaltimea dogmelor. Deci dupa cuviinta il numesc pe dansul fiul tunetului, care cu mare glas a facut cunoscut Cuvantul lui Dumnezeu. Apoi primeste si a doua carte a lui Luca, pe cea a Faptelor generale ale Apostolilor. Apoi adauga pe vasul alegerii, pe Apostolul Pavel, propovaduitorul neamurilor, care cu intelepciune a scris cele patruspre-zece epistole catre biserici; una catre romani, la care se cuvine a adauga doua catre corinteni, pe cea catre galateni, si pe cea catre efeseni, dupa aceasta pe cea catre cei din Filipi, apoi pe cea scrisa catre coloseni, doua catre tesaloniceni, doua catre Timotei, catre Tit, si catre Filimon, fiecaruia cate una, si una catre evrei. Dar nu zic bine unii, care spun ca catre evrei nu este adevarata; caci intru dansa este harul cel adevarat. Apoi mai departe unii zic ca trebuie sa se primeasca sapte epistole sobornicesti; iar altii ca numai trei, una a lui lacob, una a lui Petru, si una a lui loan; dar unii primesc trei ale lui Ioan, si pe langa acestea pe cele doua ale lui Petru si pe cea a saptea a lui Iuda.
Si iarasi unii judeca intre ele si Apocalipsa lui Ioan, iar mai multi zic ca nu este adevarata. Deci acest preanemincinos canon sa fie al Scripturilor celor de Dumnezeu insuflate.

15 Mai 2009

Vizualizari: 568

Voteaza:

CANONUL CARTILOR SFINTEI SCRIPTURI - 1 Amfilohie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE