OSANDA IERARHILOR TRECUTI LA NESTORIANISM - 2 sin. III ec.

Daca oarecari episcopi din eparhie (mitropolie) au lipsit de la Sfantul sinod si s-au adaugat (atasat) dezbinarii, sau ar incerca sa se adauge (ataseze), sau cei care s-au intors catre sinedriul (ceata) dezbinarii, cu toate ca au subscris (iscalit) caterisirea lui Nestorie, acestia sa fie, dupa socotinta Sfantului sinod, cu totul straini de preotie si sa cada din treapta. - 3 sin. III ec. OCROTIREA CLERICILOR LOVITI DE NESTORIENI Iar daca oarecare dintre clericii din fiecare cetate, ori sat (localitate de la tara), au fost opriti de la preotie de catre Nestorie si de catre cei impreuna cu dansul pentru ca cugeta drept (pentru invatatura lor dreapta), am indreptatit si pe acestia sa-si dobandeasca (primeasca) din nou treapta proprie. Iar in genere, poruncim ca acei clerici care cugeta deopotriva (invata de acord) cu sinodul ortodox si ecumenic sa nu se supuna nicidecum si in nici un chip episcopilor care S-au dezbinat, sau celor care se despart (de Biserica).
- 4 sin. III ec. OSANDA CLERICILOR TRECUTI LA NESTORIENI Iar daca unii clerici s-ar dezbina si ar indrazni ca, fie aparte (in particular), fie in obste (in mod public), sa cugete (invete) cele ale lui Nestorie sau cele ale lui Celestiu, de catre Sfantul sinod s-a socotit cu dreptate ca si acestia sa fie caterisiti. - 5 sin. III ec. CLERICII REABILITATI DE NESTORIENI RAMAN OSANDITI Iar cati au fost osanditi de catre sfantul sinod sau de catre episcopii lor, pentru fapte necuviincioase, si acestora in mod necanonic a incercat sau ar incerca Nestorie, dupa nesocotinta lui in toate, ori cei care cugeta (invata) cele ale lui, sa le dea inapoi comuniunea sau treapta, am gasit cu dreptate ca ei sa fie fara folos (din acestea) si sa ramana nimic mai mult decat caterisiti. - 6 sin. III ec. HOTARARILE CANONICE ALE SINODULUI ECUMENIC RAMAN NESTRAMUTATE Asijderea, daca cineva ar voi sa stramute in orice chip cele ce s-au facut pentru fiecare la Sfantul sinod cel din Efes, sfantul sinod a oranduit (hotarat) ca daca acestia ar fi episcopi sau clerici, sa cada cu totul din treapta proprie, iar daca ar fi laici, sa fie afurisiti (neimpartasiti, neimpreunati, excomunicati). - 7 sin. III ec. HOTARARILE DOGMATICE ALE SINOADELOR ECUMENICE SA SE TINA PANA LA SFARSIT Dupa ce s-au citit acestea, sfantul sinod a oranduit (hotarat) ca nimanui sa nu-i fie ingaduit sa dea la iveala, sau sa scrie, sau sa intocmeasca (alcatuiasca) alta credinta, afara de aceea care s-a oranduit (hotarat) de catre Sfintii Parinti, care, impreuna cu Sfantul Duh s-au adunat in cetatea Niceenilor.
Iar cei ce indraznesc fie sa intocmeasca (alcatuiasca) o alta credinta, fie sa o aduca, sau sa le-o infatiseze (propovaduiasca) celor ce voiesc a se reintoarce la cunoasterea adevarului, fie ca sunt din paganism sau din iudaism sau din orice fel de erezie, acestia, daca ar fi episcopi sau clerici, sa fie instrainati (sa se lipseasca), episcopii de episcopie si clericii de starea clerului; iar daca ar fi laici, sa se dea anatemei. Iar daca unii, fie episcopi, fie clerici, fie laici, intocmai in acelasi chip s-ar vadi, fie cugetand, fie invatand cele din aratarea (expunerea) adusa inainte de catre presbiterul Harisios despre intruparea Unuia Nascut Fiul lui Dumnezeu, adica spurcatele si pidosnicele (condamnatele, stricatele) invataturi (dogme) ale lui Nestorie, care au si fost doborate, sa fie supusi hotararii sfantului si ecumenicului acestui sinod, adica, asa, ca episcopul sa fie instrainat (indepartat) de la episcopie si sa fie caterisit, iar clericul de asemenea sa cada din starea clerului, iar daca cineva ar fi laic, si acesta sa f e dat anatemei, dupa cum s-a zis mai inainte.

15 Mai 2009

Vizualizari: 360

Voteaza:

OSANDA IERARHILOR TRECUTI LA NESTORIANISM - 2 sin. III ec. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE