FARADELEGEA SIMONIEI. SCRISOARE CATRE HOREPISCOPI. - 90 Vasile cel Mare

Monstruozitatea lucrului despre care scriu, chiar prin ceea ce in general a trezit banuiala si prin ceea ce s-a vorbit, a umplut de durere sufletul meu, dar mi s-a parut de necrezut. Deci cel ce se stie vinovat sa primeasca ca o doctorie scrisoarea ce o trimit in aceasta privinta; iar cel ce nu se stie vinovat, ca nu mijloc profilactic; si cel indiferent, de care ma rog sa nu se gaseasca intre voi, ca pe o marturie. Dar ce este despre ceea ce vorbesc? Spun oarecare ca voi luati bani de la cei ce se hirotonesc si ca acoperiti aceasta sub pretextul evlaviei; si aceasta este si mai rau. Caci daca cineva comite raul sub pretextul binelui, este vrednic de indoita pedeapsa; caci prin aceasta se lucreaza ceea ce nu este bun si se foloseste spre a savarsi pacatul, ca si cum ar zice cineva ca ar fi ajutator binelui. De vor fi acestea asa, in viitor sa nu se mai intample, ci indrepteze-se; fiindca celui ce primeste argintul trebuie sa se zica ceea ce s-a spus de catre apostoli celui ce voia sa dea ca sa cumpere impartasirea Duhului Sfant Argintul tau fie impreuna cu tine spre pieire (F.
Ap. 8, 20); caci mai usor greseste cel ce in urma ignorantei vrea sa cumpere decat cel ce vinde darul Iui Dumnezeu ca s-a facut vanzare, si daca tu vei vinde ceea ce ai primit in dar, ca un vandut lui satana, vei fi lipsit de har; caci introduci carciumarie in cele duhovnicesti si in Biserica, unde ni s-a incredintat Trupul si Sangele lui Hristos, acestea nu trebuie sa se intample asa; si, iata, spun care este siretlicul. Ei socotesc ca nu pacatuiesc daca nu iau indata si iau dupa hirotonie; dar a lua este a lua oricand. Va indemn deci ca acest venit sau, mai bine zis, aceasta introducere spre gheena sa o lepadati; si sa nu va faceti nevrednici de savarsirea Sfintelor Taine, spurcandu-va mainile cu astfel de venituri. Si iertati-ma daca la inceput, ca si cum nu as fi crezut, iar apoi amenint ca si cum as crede. Daca cineva dupa aceasta epistola a mea va face una ca aceasta, se va indeparta de la altarele de aici; si va cauta unde, cumparand darul lui Dumnezeu, va putea sa-l vanda. Caci noi si bisericile Iul Dumnezeu nu avem astfel de obicei (I Cor. 16, 16). Adaugand inca una, voi incheia. Acestea se fac din iubirea de argint; iar Iubirea de argint este nu numai radacina tuturor relelor (I Tim. 6, 10), ci se numeste si idolatrie (Colos.
3, 5). Deci nu cinstiti mai mult pe idoli decat pe Hristos, pentru mai putini arginti; nici sa nu urmati iarasi lui Iuda, vanzand pentru profit a doua oara pe cel ce s-a rastignit odata pentru noi, fiindca tarinile, cat si mainile celor ce primesc aceste roduri, acheldama se vor numi.

15 Mai 2009

Vizualizari: 2532

Voteaza:

FARADELEGEA SIMONIEI. SCRISOARE CATRE HOREPISCOPI. - 90 Vasile cel Mare 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE