Ma fascina chipul Lui luminos, de care vorbeste toata lumea


Ma fascina chipul Lui luminos, de care vorbeste toata lumea

L-am vazut pe Prea Fericitul Teoctist de multe ori la televizor si i-am ascultat "Cuvintele de invatatura". Ma fascina chipul Lui luminos, de care vorbeste toata lumea, si ma captiva blandetea cu care se adresa. M-am aflat de doua ori in preajma Sa si imi permit sa evoc aceste "intamplari" (una fericita si alta trista).

...Era pe 26 octombrie 1995, cand Prea Fericitului Teoctist i s-a conferit titlul de doctor honoris causa al Universitatii din Bucuresti. In fata Senatului Universitatii, PF Teoctist a sustinut prelegerea cu titlul "Biserica si Cultura", punand in lumina legatura indisolubila, in istoria neamului, dintre credinta si cultura. Ce cuvantare era mai potrivita, in momentele acelea, cand se afla in fata unor intelectuali? N-a ezitat sa vorbeasca despre "confruntarea dintre biserica si stiinta, dintre credinta si rezultatele cercetarii stiintifice care au existat". "Situatia aceasta decurge din cei 45 de ani de comunism. O buna parte din intelectuali s-a indepartat de valori, mai ales ca ne-am aflat sub un ateism militant. Este, deci, de mare insemnatate sa refacem aceasta legatura, sa o reluam, fiindca ea exista, chiar daca nu s-a manifestat explicit: nu exista credinta fara cultura si nu exista cultura fara credinta!" - spunea PF Teoctist.

Prea Fericitul Teoctist a mai vorbit atunci despre marii creatori ai neamului, care sunt exponenti ai sufletului si cugetului romanesc, ca  acestia sunt "coloane de lumina ale culturii si credintei neamului nostru". Cea de-a doua "intamplare" este una a unui moment de mare tristete si adanca durere. In anul 2000, sambata, pe 20 mai, aveau loc funeraliile IPS Nestor, Mitropolitul Olteniei, la Catedrala Mitropolitana Sf. Dumitru din Craiova. Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, in fruntea membrilor Sfantului Sinod al BOR, a participat si a condus funeraliile IPS Nestor. Au fost peste doua mii de dreptcredinciosi care s-au perindat prin fata catafalcului, uimiti de graba cu care IPS Nestor a plecat Dincolo, pentru a-si lua ramas-bun. Dupa slujba de inmormantare, PF Teoctist a gasit "resurse pentru exclusivitate": "Dumnezeu a harazit altfel dupa cum ne-am fi asteptat... Data fiind diferenta de varsta, ar fi fost normal ca Dansul sa ia parte la funeraliile mele, iar nu eu la ale Sale..." Atunci (in 2000), IPS Nestor avea 73 de ani, iar PF Teoctist - 85 de ani.

Acum, la doua zile de la inmormantarea PF Teoctist si la peste sapte ani de la inmormantarea IPS Nestor, imi pun, si va pun intrebarea: cum se face ca ambii au decedat in spital? Au plecat pe picioarele lor si s-au intors... in cosciuge. Ce fel de medici avem in tara asta? Se spune ca PF Teoctist avea 92 de ani, adica... era batran. Si ce daca era batran... trebuia sa-l omoare un oarecare Sinescu de la Spitalul Fundeni (iar pe IPS Nestor - un oarecare Bataiosu de la Spitalul Judetean Dolj)? Acum inteleg de ce presedintele si prim-ministrul Romaniei nu si-au lasat vietile pe mainile medicilor romani.

05.08.2007

DOINA DRAGUT

Carti Ortodoxe

Cuprins