Un ostas al Domnului s-a inaltat la Ceruri


Un ostas al Domnului s-a inaltat la Ceruri

Luni, 30 iulie, la inceput de saptamana, s-a mutat intru cele vesnice INTAISTATATORUL BISERICII ORTODOXE ROMANE, PREA FERICITUL PARINTE PATRIARH TEOCTIST. Pastorul tuturor romanilor sta acum de vorba cu Dumnezeu, in Imparatia Cerurilor.

Vestea ca Parintele Patriarh Teoctist nu mai este printre noi s-a intins cu viteza fulgerului. Cred ca nu este roman crestin, din tara si dincolo de frunariile ei, care sa nu fi ramas, la aflarea vestii, inmarmurit de durere. Nu-mi venea sa cred ca OMUL acela senin si drept ca un brad, sfatos ca un intelept din poveste, cu care am avut ocazia, in cateva randuri, sa stau de vorba, ca de la tata la fiu, s-a stins intr-o clipita, ca o lumanare: o moarte de ostas al Domnului.

Patriarhul Teoctist ramane in istorie, peste secole si milenii, ca unul dintre intemeietorii ecumenismului. In octombrie 1992, pentru prima oara dupa mai bine de noua secole de la Marea Schisma, in Italia, la Prato, a avut loc o intalnire ecumenica, unde a participat o delegatie mixta din Romania: ortodoxa, unita si catolica de rit latin. Primind delegatia, Suveranul Pontif Papa Ioan Paul al II-lea a spus: "Urez ca un dialog fructuos si senin sa se dezvolte intre Biserica Ortodoxa si Biserica Catolica in Romania, pentru a rezolva problemele puse si inca deschise, dupa o jumatate de secol (perioada comunista - n. n.) de persecutii tragice impotriva crestinilor. Credinta crestina a putut sa supravietuiasca in Romania cu toate restrictiile foarte grave si datorita sangelui varsat de un mare numar de martiri. Dialogul ar putea sa ne faca sa inaintam spre deplina unitate pe care Domnul o doreste pentru ucenicii Sai."

Peste sapte ani, raspunzand invitatiei Patriarhului Teoctist, Sfantul Parinte Ioan Paul al II-lea facea o vizita istorica la Bucuresti. Era pentru prima data, dupa aproape un mileniu, cand un Suveran Pontif vizita o tara majoritar ortodoxa. Cei doi inalti prelati au intarit indemnul la unitatea crestinilor catolici si ortodocsi si, mai mult, au luat parte la rugaciuni comune in Catedrala Patriarhala si au asistat, in ziua de 9 mai 1999, la Sfanta Liturghie savarsita in aer liber, in Piata Unirii, de catre membrii Sfantului Sinod ai Bisericii Ortodoxe Romane. Prea Fericitul Patriarh Teoctist si Papa Ioan Paul al II-lea au rostit discursuri si au facut schimb de daruri, cate un Sfant potir, simbol al necesitatii refacerii unitatii crestine si a posibilei impartasiri din acelasi potir.

Cu prilejul vizitei de raspuns a Patriarhului Teoctist la Vatican, in octombrie 2002, cei doi capi de Biserici au semnat o declaratie comuna prin care indeamna la unitatea crestinilor, acesta fiind primul act incheiat vreodata de un Patriarh ortodox si un Suveran Pontif, in care se specifica - lucru foarte important - ca "unitatea tuturor ucenicilor lui Hristos este o cale ireversibila, pentru care nu exista alternativa. Este calea bisericii lui Hristos." Scopul si dorinta arzatoare a fiecarui crestin o constituie, astazi, comuniunea plenara, care nu este absorbire, ci comuniune in adevar si dragoste. Intr-o Europa tot mai aproape de a deveni o Mare Familie, deschisa culturii si spiritualitatii tuturor tarilor unite, misiunea Bisericii in aceasta lume noua trebuie sa fie, la randu-i, deschisa.

Vor trece ani, alte si alte evenimente de rezonanta istorica se vor incrusta in rabojul timpului romanesc, alte si alte personalitati exponentiale ale lumii si ale veacurilor, alesi ai istoriei si ctitori ai ei isi vor purta pasii pe pamantul nostru. Dar vizita in Romania a Papei Ioan Paul al II-lea si cea a Patriarhului Teoctist la Vatican, ambele deschizatoare de drumuri noi, ambele cu neasemuita incarcatura de har si Duh Sfant, vor ramane daltuite in inimile noastre cu o stralucire fara egal, mandri ca am fost contemporani cu asemenea prelati luminati. Il vom pastra mereu viu in sufletele noastre pe Parintele Patriarh Teoctist. Dumnezeu il are in paza Sa pentru tot ce a facut bine si a infaptuit intru dainuirea credintei noastre strabune.

IOAN BARBU, scriitor, director general al ziarului "Curierul de Valcea"

Carti Ortodoxe

Cuprins