Manifestare stiintifica de interes national


Manifestare stiintifica de interes national

Romanii din sud-estul Transilvaniei. Istorie, cultura, civilizatie.

In organizarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei - cu binecuvantarea, sustinerea financiara si implicarea nemijlocita a P.S. Ioan Selejan -, Muzeului Carpatilor Rasariteni, Centrului Eclesiastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan" si a Directiilor judetene Harghita si Covasna ale Arhivelor Nationale, cu spijinul Forumului Civic al Romanilor din Harghita si Covasna si a Federatiei Arhivistilor din Romania in zilele de 21-22 septembrie 2006, la Miercurea-Ciuc a avut loc cea de-a XII-a editie a Sesiunii Nationale de Comunicari Stiintifice Romanii din sud-estul Transilvaniei. Istorie, cultura, civilizatie.

Lucrarile in plen a Sesiunii au inceput joi, 21 septembrie a.c., la Centrul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei. Dupa cuvantul de deschidere si de binecuvantare rostit de Prea Sfintitul Parinte Ioan Selejan, Episcop al Covasnei si Harghitei, au prezentat mesaje si cuvinte de salut: domnul Constantin Strujan, Prefectul judetului Harghita, domnul Bartok Botond, directorul Directiei Judetene Covasna pentru Cultura, Culte si Patrimoniul National Cultural, doamna Carmen Dobrota, presedinte al Federatiei Arhivistilor din Romania, iar din partea organizatorilor, dr. Ioan Lacatusu, director Directia Judeteana Covasna a Arhivelor Nationale.

Deoarece editia din acest an a Sesiunii face parte din programul manifestarilor menite sa marcheze implinirea a 175 de ani de existenta institutionala a Arhivelor Nationale, la acest important eveniment din viata venerabilei institutii mentionate s-au referit pe larg domnul prof. univ. dr. Corneliu Mihail Lungu, director general al Arhivelor Nationale, prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu, de la Universitatea din Craiova si doamna Ana Dobrean, director Directia Judeteana Harghita a Arhivelor Nationale.

La lucrarile Sesiunii au participat peste 75 de cercetatori din peste 20 de judete din tara, cadre didactice universitare, teologi, istorici, arhivisti, etnografi, sociologi, profesori din domeniul stiintelor socio-umane cu preocupari privind cercetarea interdisciplinara a realitatilor din sud-estul Transilvaniei. Dincolo de aspectul cantitativ, participantii au apreciat latura calitativa a manifestarii pusa in evidenta de tinuta stiintifica a comunicarilor prezentate, diversitatea tematica, perspectiva interdisciplinara de abordare, focalizarea pe studierea istoriei, culturii si spiritualitatii romanesti din sud-estul Transilvaniei, ca parte integranta a istoriei regionale si nationale.

Nu au lipsit comunicarile referitoare la istoria recenta si la evolutiile prezente din arealul Intracarpatic. In acest context, au fost prezentate rezultatele unor cercetari sociologice pe tema convietuirii interetnice, elitelor etnice, structurii etnice si confesionale, implicatiilor adoptarii in forma actuala a proiectului legii din statutul minoritatilor nationale, comunicari prezentate de: conf. univ. dr. Petronel Dobrica, conf. univ. dr. Radu Baltasiu, dr. Maria Cobianu-Bacanu (toti din Bucuresti), lect. univ. dr. Codrina Sandru din Brasov, dr. Ioan Lacatusu si av. Ioan Solomon din Sf. Gheorghe.

De un interes deosebit s-a bucurat comunicarea cu tema Biserica Ortodoxa din Harghita si Covasna, in anul 1970, a domnului Adrian Petcu de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii din Bucuresti, precum si expozitia documentara Biserica Ortodoxa in anii ’70 - ’80 ai comunismului.

Dupa prezentarea comunicarilor in plenul Sesiunii, a avut loc un moment dedicat memoriei unor personalitati trecute in eternitate in acest an: omul de cultura Raul Sorban, arhivistul Dan Baicu si avocatul si omul politic Adrian Vlad Casunean.

In incheierea primei zile, a fost prezentat filmul documentar O fapta demna de cartea recordurilor, referitor la construirea, de catre P.S. Ioan Selejan, in doar o saptamana, a doua locuinte necesare mutarii persoanelor care locuiau ilegal in cladirea in care a functionat, de la 1799, prima scoala confesionala ortodoxa din Sfantu Gheorghe.

Vineri, 22 septembrie a.c., la Muzeul Oltului si Muresului Superior a avut loc lansarea unor noi aparitii editoriale, semnate de Constantin I. Stan, Dorinel Ichim, Constantin Mustata, Traian Dusa, Teresa Fero, precum si Buletinul Ligii Cultural Crestine "Andrei Saguna", vol. III / 2006, aparut la Editura Eurocarpatica din Sfantu Gheorghe (redactor responsabil Ioan Lacatusu) - tribuna societatii civile romanesti din judetele Covasna si Harghita (2002-2005), publicata si aparuta cu sprijinul Consiliului local al municipiului Sf. Gheorghe, S.C. Covalact S.A., S.A. Subansamble Auto S.A. si a altor sponsori.

In aceeasi zi, lucrarile Sesiunii s-au desfasurat pe sectiunile: Istorie laica, Istorie bisericeasca si Etnografie-Sociologie. S-a remarcat participarea, pe langa invitatii traditionali ai manifestarii, nume cunoscute in stiintele socio-umane pe care le reprezinta: dr. Alexandru Porteanu, dr. Ioana Cristache Panait, dr. Ioan Ranca, pr. prof. univ. dr. Ilie Moldovan, prof. univ. dr.

Constantin Catrina, dr. Aurel Pentelescu, conf. univ. dr. Gavril Preda, cercetatorii Ana Grama, Elena Mihu, Vasile Lechintan, Dumitru Stavarache, dr. Virgil Pana, dr. Valer Pop, conf. univ. dr. Constantin Stan, dr. Anton Cosa, dr. Dorinel Ichim, Marian Nencescu, a "valului tanar" de cercetatori din randul carora amintim drd. Alin Spanu, Adrian Petcu, drd. Vasile Valentin, drd. Dana Honciuc, Catalin Fudulu, drd. Cristina Tineghe, Carmen Dobrota, drd. Vigh Bela, dr. Dorin Ioan Rus, prof. Arthur Szabo, pr. cons. D. Panaite s.a.

Un real castig pentru Sesiune l-a reprezentat prezenta arhivistilor din cadrul directiilor judetene ale Arhivelor Nationale Cluj, Mures, Brasov, Bacau, Sibiu, Neamt, Ilfov si Bucuresti. Si in acest caz, pe langa arhivisti recunoscuti pentru prestatia lor profesionala (dr. Liviu Boar, prof. Vilica Munteanu, prof. Alexie Tatu, prof. Gheorghe Radu s.a.) au participat si tineri absolventi ai Facultatii de Arhivistica, aflati la inceput de drum pe taramul arhivisticii.

Imbucuratoare a fost si prezenta muzeografilor arhivistilor si profesorilor din judetele Covasna si Harghita. Pe langa "veteranii" Ilie Sandru, dr. Nicolae Bucur, Nicu Vrabie, Doina Dobrean, pr. Ioan Tamas, drd. Luminita Cornea, Vasile Stancu, Mircea Bodnari, s-au remarcat reprezentantii tinerei generatii din randul carora amintim: muzeografii drd. Marc Dorel, drd. Nicoleta Plosnea, Andrea Chiricescu, Zorel Suciu, Mihail Broanar, arhivistii Cristina Bartok, Cristian Crisan, Valentin Campeanu, Adina Fofirca, profesorii Costel Cristian Lazar, drd. Florentina Vaipan, dr. Florina Truta s.a.

Participantii la Sesiune solicita, atat partidelor din coalitia guvernamentala, cat si celor din opozitie, sa nu voteze proiectul Legii minoritatilor nationale in forma actuala, sa initieze si sa adopte reglementari legislative, care sa asigure pastrarea si afirmarea identitatii culturale, lingvistice si confesionale a romanilor din judetele Covasna si Harghita si sa asigure finantarea proiectelor culturale ale institutiilor si organizatiilor neguvernamentale romanesti din cele doua judete. In acelasi timp, au fost formulate o serie de propuneri pentru organizarea si des-fasurarea editiilor viitoare ale Sesiunii, precum si a altor manifestari similare.

In final, participantii au adresat multumiri organizatorilor, si, in primul rand, P.S. Ioan Selejan cu ocazia implinirii - la 25 septembrie a.c. - a 12 ani de rodnica pastorire ca arhipastor al credinciosilor din Episcopia Covasnei si Harghitei, si a 55 de ani de viata - la mijlocul lunii noiembrie - caruia i-au adresat urari de sanatate, multi, luminosi, rodnici si sanatosi ani si putere pentru a scrie noi pagini de istorie bisericeasca si romaneasca pe meleagurile de la izvoarele Oltului si Muresului, intru slujirea sfintei noastre Biserici stramosesti si a neamului romanesc.

Biroul de presa

al Centrului Eclesiastic de Documentare

"Mitropolit Nicolae Colan"

Carti Ortodoxe

Cuprins