PROLOG

Fara nici o indoiala, tineretul de astazi trece printr-o serioasa criza. Iar pentru acesta nu este eI insusi responsabil. Cea mai mare parte de vina ne apartine noua, celor mari -- parinti, invatatori, clerici, indrumatori duhovnicesti. Ne-am pierdut noi insine orientarea duhovniceasca si, cum era de asteptat, am pierdut si adevarata, "dupa Dumnezeu", educatie a copiilor nostri.

 

Rolul parintilor si al caminului familial este determinant pentru varsta copilariei si a adolescentei. El trebuie sa fie prin excelenta un rol educational. Lucrarea pedagogica corecta si inteleapta a parintilor asupra sufletelor copiilor, inca de la cea mai frageda varsta, trebuie sa puna bazele unei vieti intru Hristos, a singurei cai viabile si adevarate, pe care nici o furtuna a varstei tinere sau adulte nu o va mai putea clatina. Acest mare adevar este pus in evidenta in cartea de fata.

 

Scriitorul celor zece omilii pedagogice catre parinti, ce sunt cuprinse aici, este episcopul rus Irineu, pastorul eparhiei de Ecaterinburg si Irbitk, care a trait la sfarsitul secolului al XIX-lea.

 

Cuprinsul acestor minunate cuvantari este foarte bogat in observatii psihologice si pedagogice si constituie un ghid pretios pentru delicata lucrare educationala a parintilor. Scriitorul se dovedeste a fi un foarte bun cunoscator al problemelor de educatie, un fin psiholog si pedagog. Modul sau de expunere este simplu si popular, astfel itncat poate fi urmarit de oricine. Si cu mare surpriza se poate constata ca, desi sunt scrise cu aproape o suta de ani in urma, aceste omilii nu si-au pierdut nicidecum actualitatea. Ele raman permanent valabile, dat fiind ca sunt in-spirate si intemeiate pe invatatura si sfaturile Dom-nului. De altfel, problemele varstei tinere au ramas aceleasi, indiferent de scurgerea timpului si de schimbarea epocilor istorice.

 

Cele zece omilii pedagogice fac parte din lucrarea "Invatatura Iui Irineu, episcopul de Ecaterinburg", care a fost editata in anul 1901 in orasul cu acelasi nume. Din aceasta le-am tradus in greceste si le-am editat cu mici modificari. La sfarsit, in adaugiri, am expus si un text foarte instructiv si placut, care le ofera parintilor cateva exemple despre ce nu trebuie sa faca, pentru a nu contribui ei insisi la distrugerea caracterului copiilor lor!

 

Gravurile care insotesc textul provin din diverse reviste rusesti editate in secolul trecut.

 

Intalnim aici vesnica si unica invatatura pedagogica a Evangheliei, care ramane peste veacuri net superioara sistemelor pedagogice omenesti aride si confuze.

 

Daruim aceasta pretioasa Samanta a pedagogiei crestine, care este cuprinsa in omiliile de fata, tuturor parintilor crestini si educatorilor, in dorinta ca ea sa rodeasca insutit in cadrul fiecarei familii.

 

Acum poti cumpara carti pentru sufletul tau de pe CrestinOrtodox.ro