SEMINTELE RAULUI

In capitolele anterioare am vorbit despre ascultare, despre iubirea de adevar si despre puritate, ca despre niste virtuti, pe care parintii trebuie sa le sadeasca cu o deosebita grija in inimile copiilor lor, incepand de la varsta prunciei.

Cu toate acestea, iubiti parinti, trebuie sa va spun ca nu este de ajuns doar sa saditi in sufletele copiilor samanta cea buna. Trebuie in acelasi timp sa luptati si impotriva raului, smulgandu-l din radacina. Trebuie sa va luptati in primul rand, cu defectul cel mai important, pe care il constatati in comportamentul si in caracterul copilului vostru si sa il indreptati definitiv.

Se observa ca fiecare copil are o inclinatie catre un anumit defect. Si zece copii daca a-ti avea, a-ti vedea ca fiecare are un anume obicei rau. Unul este prea orgolios, altul este egoist, altul este lacom si iubitor de bogatie. Al patrulea tinde spre iubirea de placeri si trandavie. Al cincilea plangacios si rautacios. Si asa mai departe... Insa de ce, veti intreba poate, trebuie sa inlaturam defectul principal din sufletul copilului nostru...? Cu totii cunoasteti desigur istoria lui Goliat: israelitii erau in razboi cu filistenii. Armatele inamice se aflau una in fata celeilalte, gata de lupta. Atunci unul dintre filisteni cu o statura uriasa, pe nume Goliat, a iesit in fata trupelor sale si a inceput sa ii provoace pe evrei. Isi batea joc de ei si de Dumnezeul lor si in chip provocator chema pe oricare dintre ei, sa vina sa se lupte cu el. Nimeni insa nu indraznea sa il infrunte pe infioratorul gigant, pana cand un tanar cioban, pe nume David, avand credinta in ajutorul lui Dumnezeu, reusi sa il invinga si sa il ucida, lovindu-1 in frunte cu o mica piatra, aruncata cu prastia. Atunci filistenii ingroziti, vazand ca cel mai tare dintre ei fusese ucis, au fugit rusinati.

Sa aplicam aceasta istorisire la problema pusa mai sus. Printre diversele defecte ale fiecarui copil, se afla si cate un Goliat, adica un defect principal, mai mare ca celelalte. Pe acesta trebuie sa il invingeti mai intai. Deoarece, daca reusiti sa anihilati acest defect - Goliat, atunci si oastea lui, celelalte defecte, vor fi pe rand nimicite. Cu alte cuvinte: Luptati impotriva principalei slabiciuni a copilului vostru si toate celelalte vor fugi curand de la sine. Vreti sa nu rasara in ogorul vostru neghina si buruienile? Distrugeti radacinile lor si veti vedea ca frunzele si florile lor se vor usca si vor cade. La fel se intampla si in sufletul copiilor. Defectul principal reprezinta radacina din care rasar toate celelalte cusururi si pacate. Daca distrugeti deci, aceasta radacina a pacatului, in curand se vor ofili si vor cadea si toate celelalte. Cine vrea sa sece un parau, trebuie sa puna un baraj in calea izvorului sau. Defectul de baza, pacatul cel mai indragit de copil, este exact izvorul din care se revarsa torentul pacatelor. Sa blocam deci acest izvor si pacatul isi va pierde puterea. De multe ori pana acum, am accentuat faptul ca educatia trebuie sa inceapa cat mai devreme posibil.

Acest lucru este valabil pentru intregul proces al educatiei, dar cu atat mai mult, atunci cand este vorba despre defectul principal. Avem deci aici o regula foarte importanta: Dezradacineaza cat de curand poti acest defect principal al copilului tau, deoarece cu cat intarzii mai mult, cu atat devine mai puternic si mai greu de anihilat. Un tata, scrie in Sfanta Evanghelie, si-a adus copilul, care era demonizat, la Domnul, deoarece apostolii nu reusisera sa il ajute. Insa de ce nu reusisera? Aceasta reiese din dialogul dintre tatal indurerat si Hristos. "Cata vreme este de cand i-a venit aceasta?", a intrebat Domnul. "Din pruncie", a raspuns tatal. (Marcu 9,21).Iata deci, de ce diavolul avea o asa de mare putere asupra copilului: deoarece nu fusese alungat mai devreme. La fel se intampla si atunci cand se instaleaza in sufletul copilului vostru demonul slavei desarte, al trandaviei, al iubirii de placeri trupesti s.a. Daca el nu este alungat atata vreme cat copilul este inca mic, mai tarziu dobandeste o asemenea putere, incat ii este foarte greu cuiva sa il infrunte. Candva, dupa trecerea timpului, eliminarea sa devine chiar imposibila si nu se mai poate deja spera, decat intr-o minune a iubirii lui Dumnezeu. Sunteti siguri insa, ca veti avea atata trecere in fata Domnului, incat sa sperati intr-o astfel de minune? Daca nu, ca sa fiti mai siguri, ingrijiti-va cat mai curand posibil sa alungati din inima copilului vostru demonul patimii principale. Veti intreba desigur: Cum vom putea reusi acest lucru? Incercati mai intai sa aflati, care sunt defectele pe care le aveti voi insisi si luptati impotriva lor, cu toate puterile.

Oricine se cunoaste bine pe sine, il va cunoaste cu usurinta si pe cel de langa el. Aceasta este in special valabil pentru parinti. Daca tatal si mama isi cunosc bine inima, slabiciunile pe care le au si defectele, vor putea fara prea multa greutate sa distinga slabiciunile si defectele copiilor lor. Si pentru ca, de multe ori, acestia din urma mostenesc inclinatiile rele ale parintilor lor, este foarte probabil sa aiba aceleasi slabiciuni principale. Nu este insa destul de usor pentru parinti, sa ajunga la o astfel de cunoastere de sine. Este nevoie de o mare putere de observatie, de o indelungata straduinta si pricepere. Este nevoie si de multa smerenie. Insa cel mai mult este nevoie de ajutorul si harul lui Dumnezeu! Daca doriti deci, sa dobanditi aceasta cunoastere de sine, trebuie sa urmariti cu o atentie deosebita sinele vostru cel mai adanc, inclinatiile si pornirile inimii voastre. Rugati-va adesea lui Dumnezeu, cu toata caldura sufletului vostru, ca sa va lumineze, sa ajungeti sa va cunoasteti bine pe voi insiva.

Analizati-va in fiecare zi constiinta si cultivati inauntrul vostru o evlavie autentica, deoarece numai omul cu adevarat evlavios, poate sa se cunoasca pe sine, sa identifice si sa se lupte impotriva patimilor sale. Iar daca tu, mama sau tata, nu te cunosti bine pe tine insuti, deoarece iti lipseste adevarata evlavie, si de aceea nu reusesti sa iti descoperi defectul tau de baza, poti insa sa distingi, poate chiar cu mult mai bine, defectul principal al partenerului tau de viata! Aceasta te poate ajuta foarte mult in straduinta ta, de a descoperi problema cea mai grea, din comportamentul copilului tau. Fii atent deci, tata, poate ca reusesti sa identifici in comportamentul fiicei tale, aceleasi slabiciuni pe care le -are si solia ta. Iar tu, mama, fii atenta, ca nu cumva fiul tau sa fi mostenit aceleasi tendinte rele pe care le are sotul tau si care te amarasc atat de mult!

In acelasi timp, ascultati cu atentie ce spun si ceilalti oameni despre copiii vostri. Strainii reusesc sa vada adesea cu mult mai bine defectele lor, deoarece ei nu sunt orbiti de acel mod de iubire parinteasca orb si patologic.

Nu va scandalizati deci, atunci cand cineva din afara familiei va descopera un pacat sau altul al copiilor vostri. Daca, spre exemplu, preotul sau invatatorul va spun ca educatia lor nu este buna, nu va suparati. Dimpotriva, sa le fiti recunoscatori, deoarece sfaturile lor s-ar putea sa va fie de mare folos.

Sa ii iubiti pe copiii vostri cu acea iubire crestineasca echilibrata. iubirea necontrolata, patologica, pe care din nefericire multi parinti o nutresc fata de copiii lor, devine principala cauza a ignorarii problemelor lor de comportament. Vad numai calitati in " vlastarele" lor si cele mai mari obraznicii le considera virtuti sau "dovezi de inteligenta".

Urmariti-i pe copiii vostri cu atentie, mai ales in momentele in care acestia nu isi dau seama ca cineva ii vede. De exemplu atunci cand se joaca si cand caracterul lor se manifesta fara retineri, iesind foarte usor in evidenta inclinatiile lor bune sau rele.

Ati aflat deci acum, de ce o educatie corecta are nevoie, mai intai de toate, de anihilarea si dezradacinarea inclinatiei rele de baza. Ati aflat si modul in care puteti reusi. Puteti fi siguri ca daca nu veti urma aceste sfaturi, nu veti reusi sa invingeti nici celelalte defecte mai mici.

Am aratat de asemenea, modul in care aceste defecte trebuie descoperite. Urmati acei pasi pe care vi i-am trasat mai sus: Incercati sa va cunoasteti propriile slabiciuni si sa vi le indreptati. Ascultati cu atentie ce spun si ceilalti oameni despre copiii vostri si nu va suparati in cazul unor critici constructive. Iubiti-i pe copiii vostri cu acea iubire crestineasca echilibrata si fiti mereu cu atentia incordata asupra lor. Astfel, cand descoperiti acel defect - Goliat, infruntati-l cu intelepciune, cu pricepere si cu credinta in ajutorul lui Dumnezeu. Si nu incetati sa il combateti, pana la starpirea lui definitiva.

Astfel, daca veti reusi sa distrugeti aceasta radacina a raului, incet-incet va dispare toata neghina din gradina inimii copilului vostru, iar purtarea de grija a lui Dumnezeu si a ingerului sau pazitor, se vor face simtite fara incetare.