Nota autorului


Nota autorului

As vrea sa spun cateva lucruri legate de cartea despre boala, carte la care am lucrat mai mult decat estimasem. Cand am terminat-o, punand capitolele cap la cap (care sunt fiecare de sine statatoare, pentru a-i da libertatea cititorului sa le parcurga in ordinea in care doreste, in functie de problemele si intrebarile sale), am constatat ca scrisesem peste 300 de pagini. La care se adauga o serie de citate din scrierile Sfintilor Parinti si ale cuviosilor din zilele noastre despre crucea bolii, o selectie din vin­decarile minunate pe care le-au facut sfintii, o selectie din invataturile Patericului despre boala si cateva rugaciuni din volumul Invataturi de credinta ortodoxa despre boala, aparut la Editura Christiana 2001 sub ingrijirea Sfintei Manastiri Nera si cu bi­ne­cuvantarea Prea Sfintitului Laurentiu Streza, Epis­copul Caransebesului.

Constatand ca ar fi trebuit sa tiparesc o carte de peste 400 de pagini (careia ii alesesem titlul Cartea tamaduirii) am preferat sa impart materialul adunat in doua volume de sine statatoare, dar care totusi se intregesc reciproc, se completeaza una pe cealalta. Unul este cel de fata, care  are ca tema infruntarea bolii. Al doilea a aparut de curand la Editura Chi­vot (fosta editura Bunavestire din Galati), sub titlul: Ajutor pentru bolnavi.

Prin prezentarea acestei carti nu urmaresc sa ii fac reclama. Dar nu cred ca e bine nici ca cititorii sa faca o confuzie si sa considere ca e vorba de doua editii diferite ale aceluiasi volum. De altfel, sunt de parere ca cei carora le va fi de folos unul dintre vo­lume le-ar putea fi de folos si celalalt. Unul se adre­seaza cu precadere omului incercat de boala, care cauta puncte de sprijin in incercarea sa. Celalalt, cel aparut la Chivot se adreseaza cu precadere oa­me­nilor sanatosi, pentru a-i ajuta sa inteleaga pers­pectiva ortodoxa asupra bolii ca sa fie pregatiti a face fata unei asemenea incercari si, mai mult inca, ca sa stie ingrijeasca asa cum trebuie pe bolnav (intre temele cartii cu pricina se afla se afla: Sana­tate sau boala, Cand duhovnicul e bolnav, Scri­soa­re catre cei care ingrijesc bolnavii, Despre doctorii vrajitori). In privinta rugaciunilor reproduse din volumul Invataturi de credinta ortodoxa despre boala, am considerat ca este mai bine ca intr-una din carti sa includ Acatistul pentru izbavirea de boala, iar in cel de fata - precum se poate observa - Ca­nonul de rugaciune al bolnavului.

 Repet: nici o tema nu se repeta, dar subiectele se completeaza, se intregesc reciproc. (Este si fi­resc sa fie asa, cata vreme concepusem un singur vo­lum.) Nu imi place sa bat moneda pe acelasi su­biect - in cazul de fata boala - , dar ramificatiile sunt foarte variate. Am incercat sa abordez teme de­spre care in ultima vreme s-a scris putin sau aproa­pe deloc: canonul de rugaciune al bolnavului, examenul bolii, impreuna-patimirea cu bolnavii...

Oricum, poate ca peste cativa ani voi mai scrie o carte adresata celor care, aflandu-se pe patul de boala, isi pun pentru prima data problema mantuiri. Daca volumul Despre infruntarea bolii se adre­seaza in mod special bolnavilor credinciosi, celalalt va contine raspunsuri la cateva din intrebarile pe care si le pune cel care, pe patul de boala, se gan­deste sa puna inceput unei vieti crestine.
Nu stiu daca voi reusi sa intocmesc o astfel de carte. Dar am in pregatire o alta carte, intitulata Abecedarul vietii crestine. O carte care sa raspunda la intrebarile omului care, dupa ce a stat departe de Biserica, departe de Hristos, vrea sa stie care sunt primii pasi in viata crestina. Un Abecedar care sa raspunda la intrebari pe care omul contemporan ar vrea sa le puna, dar nu stie cui. Preotului? Poate ca nu cunoaste nici un preot, si se sfiieste sa caute unul (si foarte rau face ca se sfiieste, pentru ca sfa­turile unui preot pot fi pline de putere). Unui alt cres­tin? Poate ca nu cunoaste nici un crestin fata de care sa isi deschida sufletul.

"Faci reclama Abecedarului?"
Se poate spune si asa. Nu vad nimic anormal in asta. Unul dintre motive este ca, afland despre el, poate ca un cititor il va cauta si il va darui cuiva care are nevoie de o astfel de carte. Doar sunt des­tui oameni care vor sa se apropie de Biserica, nu?
Oricum, indraznesc sa le recomand cititorilor care s-au folosit de cartea Despre infruntarea bolii si urmatoarea mea aparitie editoriala, pregatita pentru colectia Primii pasi a Editurii Chivot. Este vorba de Patericul pentru mireni, o tentativa de a adu­ce intamplarile din pustia Egiptului in vre­mu­rile noastre, in situatii prin care trecem cu toti (la serviciu, in familie, pe strada, la magazin, etc...).

Profit de aparitia acestei postfete, pe care nu o pro­gramasem, ca sa multumesc din toata inima tu­turor celor care m-au ajutat sa duc la bun sfarsit aceasta lucrare, si mai ales sotiei mele si parintelui nostru duhovnic.
Vreau sa multumesc si celor care se roaga sa am spor la scris, rugandu-i sa o faca in continuare.

Iar cititorilor le mai adresez o ultima rugaminte: Cartea aceasta se vrea a fi o mana intinsa celor bolnavi. Dar oare pot bolnavii sa mearga la pangare sau librarii pentru a si-o procura? Putin probabil. Desi este scrisa pentru ei, nu pentru voi.
De aceea va rog sa ii ajutati, daruindu-le - sau macar imprumutandu-le - aceasta carte. Daca i-ati ajuta si astfel, putina mea osteneala ar putea aduce mai multe roade...

Slava lui Dumnezeu pentru toate!
Danion Vasile