Indatoririle preotului

Pastorul trebuie sa fie sarea pamantului, pentru ca pamantul sa se sareze, trebuie sa fie framantatura care sa dospeasca intreaga faptura aflata in grija lui, tre­buie sa fie lumina care lumineaza intunericul.

Cu privire la aceasta apostolie, Mantuitorul zice catre apostolii Lui: "Voi sunteti sarea pamantului!

Daca sarea se va strica, cu ce se va mai sara? De ni­mic nu mai este buna decat sa fie aruncata afara si calcata in picioare de catre oameni. Voi insa sunteti lumina lumii. Si nu poate sa ramana ascunsa cetatea care sta in varful muntelui." Vezi inaltimea rangului: ca o cetate care sta pe varful muntelui si care se vede de pretutindeni, asa este caracterizat de Mantuitorul pastorul duhovnicesc: "Nici nu aprind faclie si o pun sub obroc, ci in sfesnic si lumineaza tuturor celor din casa". Dar vezi si cum le porunceste acestora: "Asa sa lumineze lumina voastra inaintea oamenilor, ca sa vada faptele voastre bune si sa il slaveasca pe Tatal vostru Cel din ceruri."

Pastorul trebuie sa petreaca asemenea unui inger pe pamant, ca sa aiba aceeasi petrecere, la indemnul Domnului si urmand pildei Lui. El trebuie nu numai turma lui sa o povatuiasca, ci si pe cei aflati in afara ei, fiindca pentru aceasta a fost randuit episcop. Pen­tru implinirea acestui scop se cuvine sa se faca ur­mator al Sfintilor Apostoli.

Pastorul trebuie sa calau­zeasca bine turma oilor celor cuvantatoare incredin­tata lui de Hristos si sa indrume bine Biserica printr-o constiinta curata, spre dobandirea mantuirii cautate si ravnite de fiii ei. Pentru aceasta, cei ce ravnesc epi­scopia trebuie mai intai sa se cerceteze pe ei insisi daca intr-adevar sunt potriviti pentru aceasta.

Trebuie sa vada daca intr-adevar au fost dobandite toate cele cerute si tintite de aceasta vrednicie spre implinirea neabatuta a celor mai inalte indatoriri impuse de ac­tivitatea de pastorire duhovniceasca. Trebuie sa vada daca ei mai intai s-au invrednicit de darul indumnezeirii, potrivit cu cele spuse de Sfantul Dionisie Areopagitul: "si unii ca acestia s-au facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, asa cum Sfantul Pavel il descrie pe episcop."