Avva Dorotei - Despre incercare, necinstire si dragoste


Avva Dorotei - Despre incercare, necinstire si dragoste

Oricine va lucra Domnului, va trece negresit, printr-o incercare; fiindca si inainte si dupa un lucru bun vine o incercare. De fapt, o lucrare in numele Domnului nici nu poate dura daca nu trece prin incercarea unei napaste".

"Patimasi fiind noi, nu se cuvine nicicum sa ne incredem inimii; o stramba pravila va stramba si ceea ce este drept de la sine.

"Cine nu se leapada in sufletul sau de toate: de slava, de desfatari trupesti si, mai ales, de justificarea acestora nu va putea sa-si reteze poftele, nici sa se izbaveasca de manie si de intristare (deznadejde), nici sa pastreze deplina liniste a aproapelui".

"Nu este mare lucru sa nu-l discuti si sa nu-l miluiesti pe cel ce ti s-a aratat binevoitor. Mare lucru este sa nu-l vorbesti osandindu-l pe cel ce lucreaza impotriva ta si sa nu te razbuni pe el, cuprins de patima si nici sa nu stai de partea celor ce il judeca. A sti sa-ti imparti bucuriile cu altul este un lucru de cea mai mare cinste".

"Nu cauta dragoste la aproapele. Daca vei cauta si nu vei gasi te vei tulbura. Mai bine arata tu dragoste aproapelui. Facand asa, afla-vei liniste si il vei intoarce si pe aproapele la dragoste".

"In tot ce ni se intampla, niciodata sa nu ne dorim sa ducem pana la capat un lucru numai prin eforturi si posibilitati omenesti orice ar fi, lucrand dupa puterile noastre, sa lasam restul pe seama lui Dumnezeu".

"A nu dispretui darul aproapelui este un gest de smerita intelepciune, trebuie sa accepti orice dar, oricat ar fi de modest si de neinsemnat".

"Nu face rau nici chiar in gluma; se intampla ca unul, la inceput, sa faca rau in gluma, iar apoi, chiar fara sa vrea, sa-i faca rau aceluia cu premeditare".

"Nu trebuie sa doresti sa scapi de o patima fara a trece prin necazul pe care il produce aceasta; fa asa din ura desavarsita impotriva acelei patimi, asa cum scrie in scriptura :

«Cu ura desavarsita i-am urat pe ei si mi s-au facut dusmani» (Ps. 138,22)".

"Sa nu se manie cineva impotriva aproapelui inainte ca inima lui sa nu bata pentru aproapele, inainte de a nu se fi umilit in fata aceluia si de a nu se fi recunoscut mai mic decat el".

"Cine se lasa supus de buna voie unei patimi se da de gol atunci cand este mustrat sau cand cineva cauta sa-1 indrepte. Daca indura mustrarea fara sa se tulbure, adica se supune netulburat masurilor de indreptare este un semn ca a cazut in patima din nestiinta, sau dintr-o trecatoare pornire.

"Sa nu te increzi niciodata in inima ta, tinere monah! Ea se afla in stare de orbire din pricina slabiciunilor de tot felul ale omului cel vechi".

"Straduieste-te spre tot lucrul bun, reteaza-ti vointa (adica vointa omului cel vechi); cu ajutorul lui Hristos si prin propriile-ti nevointe duhovnicesti te vei deprinde sa-ti retezi vointa ajungand mai apoi sa retezi, fara constrangere, si necazurile, fiindca vei ajunge sa consideri ca tot ce ti se intampla este dupa vointa ta, ca si cum ti s-ar fi indeplinit dorintele".

"Sa nu doresti sa se intample toate dupa dorinta ta; sa doresti sa se faca toate asa cum se fac: in acest chip avea-vei pace deplina. Dar aceasta se refera numai la lucrarile care nu incalca poruncile lui Dumnezeu si ale parintilor".

"Straduieste-te sa ajungi intr-o asemenea stare incat sa te simti in toate vrednic de dojana".

"Pazeste-te neincetat sa nu apara in tine o parere despre tine insuti si o filozofare proprie despre un anumit lucru".

"Sa crezi ca tot ce se refera la noi, pana la cele mai marunte lucruri, sub Pronia divina. Cand te vei convinge de aceasta vei rabda toate necazurile, fara tulburare".

"Sa crezi ca necinstirile si supararile sunt lucruri pentru vindecarea mandriei de care e afectat sufletul tau".

"Roaga-te pentru cei ce te asupresc ca pentru niste adevarati doftori ai tai, cu convingerea sigura ca cel ce uraste necinstirea (modestia) uraste smerenia, iar cel ce fuge de amaraciune, fuge de blandete"'.

"Nu cauta sa afli viciile si greselile aproapelui tau, nu pleca urechea la banuielile vrajmasilor lui. Daca totusi acestea ajung sa puna stapanire pe tine din cauza neajunsurilor tale, cauta sa le preschimbi in ganduri bune".

"Multumeste pentru tot! Agoniseste bunatate si dragoste sfanta!

"Cu o puternica trezvie ne vom putea pastra, in toate privintele, constiinta curata: fata de Dumnezeu, fata de aproapele, fata de lucruri".

"Inainte de a spune sau de a face ceva cauta sa vezi daca se potriveste sau nu cu voia lui Dumnezeu. Chibzuind astfel si rugandu-ne vom spune si vom face totul supunand neputinta noastra lui Dumnezeu. Iar Dumnezeu, binefacatorul, ne va ajuta sa sporim in toate".