Manastirea Butuceni


Manastirea Butuceni

(Complexul Muzeistic Orheiul Vechi)

(manastire de calugari, 6 vietuitori)

Hram: Adormirea Maicii Domnului

Staret: Vladimir Poia

Adresa: sat Butuceni, corn. Trebujeni, jud. Orhei

Asezare: la 15 km de Orhei, pe raul Raut

Cel mai spectaculos complex monastic al Basarabiei se afla pe malurile stancoase ale raului Raut. Initial au existat sase ansambluri de pesteri, din care astazi se mai disting doua locuri de vietuire monahala, datand din jurul veacului al X-lea: manastirea lui Bosie si manastirea Butuceni. Sunt multe asemanari cu manastirea Tipova sau cu manastirile rupestre de la Basarabi, din Dobrogea.

Se pare ca in jurul anului 1600, in imediata apropiere a pesterilor existase un oras medieval, desfiintat de domnul Moldovei, Stefan Tomsa, datorita multor pradaciuni aduse de navalitorii de la Rasarit.

Ansamblul rupestru Butuceni, aflat la cateva sute de metri de manastirea lui Bosie, in apropierea satului Butuceni, este alcatuit dintr-o biserica si 11 mici chilii. Manastirea Butuceni a fost parasita in anul 1816, biserica rupestra ce o deservea ajungand sa fie folosita de sateni ca biserica de parohie. Datorita transformarilor facute de acestia, este greu de precizat cum a aratat biserica initiala. In 1821, pe dealul de deasupra intrarii in biserica rupestra s-a inaltat o clopotnita, care se vede si astazi.

Manastirea lui Bosie este unica manastire rupestra din Basarabia in care inscriptiile s-au pastrat nealterate. Se pare ca a fost construita in anul 1675, dupa cum graieste pisania: "Aceasta manastire a facut-o robul lui Dumnezeu Bosie, parcalabul Orheiului, cu sotia sa si cu copii sai, in cinstea Domnului, pentru iertarea pacatelor sale; anul 7173 (1675)". Unii specialisti considera ca Bosie doar ar fi refacut ansamblul manastiresc mai vechi, aflat undeva in apropiere si degradat datorita fragilitatii rocilor de calcar. Manastirea este alcatuita din 8 pesteri ce corespondau, partial, intre ele. Biserica rupestra are aproximativ 6 metri lungime si 4,5 metri latime. Printre monahii ce s-au nevoit aici, inscriptiile de pe stanci mentioneaza pe ieromonahii Teofil si Varlaam si Poenachie de la Cotelnici.

In 1915, pe cel mai inalt punct al dealului calcaros se construieste o biserica cu hramul Adormirii Maicii Domnului.

In timpul Uniunii Sovietice, biserica a fost transformata in muzeu, iar in curtea bisericii s-a construit un pavilion muzeal: intregul ansamblu de pesteri a devenit muzeu in aer liber, bucurandu-se de ocrotire din partea statului.

In anul 1996, in ciuda opozitiei lucratorilor muzeului, biserica Adormirii Maicii Domnului, impreuna cu pesterile, sunt trecute in subordinea manastirii nou infiintate. Dupa doi ani in biserica au inceput sa se oficieze Sfanta Liturghie si celelalte slujbe, dupa tipic. Chiliile s-au organizat in cladirea de langa biserica, ce apartinuse muzeului. Slujbele se oficiaza numai in limba romana.

Este una dintre cele mai vizitate manastiri din Basarabia.