Manastirea Calarauseuca


Manastirea Calarauseuca

(manastire de calugarite, 22 de vietuitoare)

Hram: Adormirea Maicii Domnului

Stareta: Eufrosina Pesterean

Adresa: com. Calareuseuca, jud. Edinet

Asezare: in nordul Basarabiei, la 180 km de Chisinau sau la 60 km NV de Soroca; la 5 km de Otaci

La inceputul secolului al XVIII-lea era un mic schit al manastirii Sfantul Sava, ce apartinea de Sfantul Mormant de la Ierusalim. Printre ctitori se afla principesa Maria Cantacuzino, donatoare a unei mosii in contul schitului si Hagi Marcu Donici, din Targul Moghilau, care in anul 1782 construieste o biserica si o clopotnita in stil moldovenesc, cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

In anul 1813 schitul este transformat in manastire. In 1853, generalul maior Nicolae Cerchez construieste o biserica de lemn inchinata Sfantului Mitrofan al Voronejului. Biserica este refacuta in anul 1911 in stil rusesc, din piatra, sub egumenia staretului Ioan. In 1916, monahii sunt inlocuiti cu calugarite refugiate din manastirea Wirow, din Polonia, din pricina Uniatiei.

In perioada interbelica, manastirea cunoaste o inflorire deosebita, aici deschizandu-se o scoala si un atelier de vesminte preotesti.

In 1961 manastirea este transformata in spital pentru copii cu boli psihice. Biserica Sfantul Mitrofan devine club, iar biserica Maicii Domnului ajunge depozit al spitalului.

In 1989 spitalul este evacuat, manastirea ajungand in ruina. O parte din maicile plecate in 1961 se reintorc si, impreuna cu administratorul manastirii ieromonahul Irinei, incep reparatia sfantului locas. In 1992 biserica Adormirii Maicii Domnului este redeschisa si, peste 6 ani, se redeschide si biserica Sfantului Mitrofan din Voronej. Slujbele sunt tinute mai mult in limba rusa si, in proportie foarte mica, in limba romana.

Sfinte moaste: o particica din moastele Sfantului Mitrofan de Voronej.