Manastirea Cuselauca


Manastirea Cuselauca

(manastire de calugarite, 50 de vietuitoare)

Hram: Adormirea Maicii Domnului

Stareta: Agnezia Izbas

Adresa: sat Cuselauca, corn. Cotiujenii Mari, jud. Soroca

Asezare: la aprox. 110 km N de Chisinau sau la 40 km S de Soroca, la 8 km de manastirea Dobrusa

Manastirea Cuselauca a fost infiintata ca schit in anul 1790, de catre Maria Tocana din Cotiujenii Mari. Mai tarziu, cea care a ctitorit-o se calugareste aici, luandu-si numele de Mitrodora. Biserica de vara cu hramul Adormirii Maicii Domnului a fost construita intre anii 1841-1847 de arhimandritul Nicandru si de sora lui, schimonahia Irina. Biserica de iarna, cu hramul Sfintii Constantin si Elena, a fost construita in anul 1855, in vremea schimonahiei Elena, care a staretit aici intre anii 1848-1878. Intre cele doua razboaie mondiale, manastirea a avut o perioada de inflorire. In anul 1960, lacasul este inchis. Multe monahii au ramas aici ca simple angajate ale colhozului infiintat pe teritoriul manastirii, privind neputincioase spre bisericile lor, transformate in cluburi ori cantine.

Ruinata, manastirea este reinfiintata in anul 1988, iar pe 6 septembrie 1989 se resfinteste biserica Adormirii Maicii Domnului. In anul 1992 a fost resfintita si biserica de iama, cu hramul Sfintii Imparati Constantin si Elena.

Sfinte moaste si icoane facatoare de minuni: Intr-o racla frumos impodobita se afla moastele monahiei Agafia Maranciuc, trecuta la cele vesnice in anul 1873. Desi paralizata, ea a vindecat inca din timpul vietii, cu darul lui Dumnezeu, foarte multi oameni. Si in prezent se fac multe vindecari minunate la mormantul ei. Patriarhia Moscovei ii pregateste canonizarea. Tot aici se afla o minunata icoana, numita a "Maicii Domnului de la Moldova", pictata in 1895 in Sfantul Munte Athos.